Redactie ABM Financial News - Vrijdag 18 november 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag rond de klok van elf uur licht lager. De AEX index liep 0,4 procent terug naar 449,97 punten, terwijl de AMX 0,3 procent lager noteerde en de AScX 0,4 procent inleverde.

"Het lijkt er op dat de markt vrijdag consolideert", aldus vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer. "Bedrijfscijfers zijn er nauwelijks meer, macrocijfers dun gezaaid en kennelijk is de 450-puntenzone ook een lastig te nemen weerstand", aldus Van der Schaaf, die voor vandaag de kans op grote uitslagen niet groot acht.

Macro-economisch was het vrijdag vooralsnog weinig spannend. Het overschot op de lopende rekening van de eurozone van september daalde. De Duitse producentenprijzen lieten een bemoedigende trend zien met een duidelijk afnemende daling.

De Europese Centrale Bank zal alle instrumenten uit zijn arsenaal blijven inzetten om de inflatie richting de doelstelling van 2 procent te krijgen. Dit herhaalde voorzitter Mario Draghi van de ECB vrijdag tijdens een congres in Frankfurt. De centraal bankier wees op "de vele bemoedigende [economische] trends" in de eurozone, die uiteindelijk te danken zijn aan de onverminderde monetaire verruimingsmaatregelen. Zijn opmerkingen kregen de euro vrijdag nauwelijks in beweging, behoudens een kleine opleving.

Macro-economisch nieuws uit de Verenigde Staten is eveneens niet wild, met enkel de leading indicators over oktober. Wel treedt nog een aantal prominenten van de Federal Reserve aan voor een speech.

Olie noteerde vrijdag lager. Een december-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent op 44,91 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 46,10 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0605, de tiende achtereenvolgende dag dat de Europese munt onder druk stond ten opzichte van de dollar. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0598 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0626 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen domineerde het rood op de borden, maar de koersverschillen ten opzichte van donderdag bleven bescheiden. KPN en Ahold Delhaize waren de grootste dalers met een min van 1,1 procent. Deutsche Bank haalde de supermarktketen van de kooplijst en analisten van zowel S&P Equity Research en Bryan Garnier verlaagden het koersdoel voor het fusiebedrijf.

Gemalto was met een winst van 1,8 procent de grootste stijger, op gepaste afstand gevolgd door ASML met 0,6 procent en RELX met 0,4 procent.

Bij de Midkap-fondsen waren de minnen licht in de meerderheid. GrandVision was een opvallende daler met een verlies van 2,7 procent. PostNL kreeg er 1,8 procent bij nu er aangedrongen wordt op een onderhoud met Bpost.

ASR Nederland kwam voorbeurs met cijfers. Het bedrijf presenteerde in het derde kwartaal van 2016 zoals verwacht een iets lagere solvabiliteit. De voor het dividendbeleid belangrijke Solvency II-ratio kwam ultimo september uit op 188 procent. In het tweede kwartaal verraste ASR nog met een solvabiliteitsratio van 191 procent, dankzij gunstige marktbewegingen rondom Brexit. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor ASR Nederland van 19,00 naar 21,50 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analist Matthias de Wit vond de cijfers solide. De marktvorser stelde het koersdoel voor ASR naar boven bij, gelet op de recent stevige opleving van rentes. Het aandeel verloor 0,5 procent.

BAM Groep sloot een overeenkomst met VanWonen Vastgoedontwikkeling met betrekking tot de voorgenomen verkoop van alle 47 ontwikkelingsposities in het noordoosten van Nederland. Door de verkoop zal de vastgoedportefeuille van BAM met ongeveer 44 miljoen euro afnemen, inclusief een bijzondere waardevermindering in het vierde kwartaal van 2016 van circa 10 miljoen euro. BAM verwacht evenwel een positief kaseffect van circa 34 miljoen euro, omdat de bouwer voor de posities geen externe financiering had aangetrokken. Een welkome stap, aangezien de verkoop de kas aanzienlijk zal spekken, concludeerde analist Dirk Verbiesen van KBC Securities vrijdag. Het aandeel BAM noteerde 0,2 procent hoger.

OCI maakte een nieuwe kredietfaciliteit bekend ter waarde van 660 miljoen dollar. De nieuwe kredietfaciliteit loopt af in 2020 en vervangt een bestaande kredietfaciliteit van 550 miljoen dollar, die in juli 2017 zou komen te vervallen. Het aandeel OCI won 0,9 procent.

WDP zal circa 178 miljoen euro aan vers kapitaal ophalen, nadat het reeds krap 1,8 miljoen nieuwe aandelen voor 75,00 euro per stuk plaatste. Dit werd donderdag nabeurs bekend. De bijna 1,8 miljoen stukken werden geplaatst bij institutionele beleggers, onder voorbehoud van een volledige claw-back. Jos de Pauw nam aan deze emissie deel voor 27.000 aandelen. Dit leverde circa 133 miljoen euro op. Het aandeel leverde 2,2 procent in.

Aperam noteerde vrijdag ex-dividend. Het aandeel gaf 0,4 procent prijs.

Onder de AScX-componenten waren de verliezers ook in de meerderheid. Hier was ICT Group koploper bij minieme omzetten met 2,5 procent. KAS Bank verloor 1,7 procent.

Lokaal meldde Curetis cijfers. In de eerste negen maanden van 2016 werden opnieuw rode cijfers geschreven door de biofarmaceut, nadat het vorig jaar van een eenmalige meevaller profiteerde. Het aandeel leverde 3,6 procent in.

Leren beleggen

Live koersen