Redactie ABM Financial News - Donderdag 3 november 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdag rond de klok van elf uur hoger. De AEX index liep 0,4 procent op naar 445,55 punten, terwijl de AMX juist 0,8 procent lager noteerde en de AScX 0,3 procent inleverde.

De AEX hield het volgens vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management nog redelijk op peil dankzij de koerswinsten voor Royal Dutch Shell en ING. "Het is echter de vraag of we dit nog houden als Wall Street weer punten laat vallen. Opvallend is verder de scherpe afstraffing van sommige fondsen. Straks is de werkloosheid in het eurogebied, de Bank of England [met het rentebesluit], de Amerikaanse fabrieksorders, weliswaar over september, en de steunaanvragen van belang om in de gaten te houden." Beleggers krijgen bovendien nog cijfers over onder meer de Amerikaanse arbeidsmarkt en dienstensector te verwerken.

Olie noteerde donderdag hoger. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent in het groen op 45,57 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,6 procent steeg op 47,15 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1094. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1103 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1098 op de borden.

Stijgers en dalers
Bij de AEX kwam DSM met goede resultaten, die evenwel een slecht onthaal kregen onder beleggers. Het speciaalchemiebedrijf boekte in het derde kwartaal zowel meer omzet als winst en wist daarmee de analistenverwachtingen te verslaan. DSM rekent op een circa 15 procent hoger bedrijfsresultaat voor dit jaar, iets optimistischer dan bij de halfjaarcijfers, toen het 10 tot 15 procent luidde. Het aandeel DSM noteerde 3,0 procent lager.

Ook ING kwam met zijn cijfers beter uit de bus rollen dan voorzien. ING Groep realiseerde in het derde kwartaal een hoger dan verwacht onderliggend resultaat, door snel groeiende rentebaten, waarbij de nettowinst met meer dan een kwart steeg. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor ING Groep van 11,60 euro naar 12,50 euro met een onveranderd Houden advies, na "zeer sterke" kwartaalcijfers, ondanks tegenvallende resultaten bij de Belgische retailbank. Het aandeel ING ging met 4,1 procent omhoog.

ASML en partner ZEISS intensiveren de samenwerking in de ontwikkeling van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet en de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleider industrie zal een minderheidsbelang nemen in dochteronderneming Carl Zeiss SMT. ASML koopt een belang van 24,9 procent voor 1 miljard euro in contanten. In de komende zes jaar investeert ASML nog eens circa 760 miljoen euro in Carl Zeiss SMT. ASML zakte 0,5 procent.

ABN AMRO schikt voor 142 miljoen euro met de Belastingdienst. Dit schreef Het Financieel Dagblad donderdag op basis van interne documenten van de bank. ABN AMRO noteerde 0,5 procent hoger.

Bij de AEX verloor Wolters Kluwer, na de daling van woensdag, nog eens 0,9 procent, terwijl ArcelorMittal 0,8 procent moest prijsgeven. Royal Dutch Shell dikte juist 1,3 procent aan en hield daardoor samen met ING de Amsterdamse hoofdindex boven water.

Bij de Midkapfondsen kwam BAM met resultaten. De bouwer behaalde in de eerste negen maanden van 2016 meer winst op een lagere omzet en bevestigde de winstverwachtingen voor heel dit jaar. BAM stelde dat de bouwactiviteiten in Nederland een herstel van de resultaten lieten zien, maar zei ook dat er in Duitsland sprake was van verlies. De infra activiteiten bleven het goed doen met een marge van 2,1 procent. Het aandeel BAM zakte 0,4 procent.

Intertrust presenteerde in het derde kwartaal een licht lagere omzet, door negatieve valuta-effecten. Ook het bedrijfsresultaat en de marge stonden onder druk, onder invloed van tegenvallende activiteiten op de Kaaiman-eilanden en voorzichtigheid van beleggers door Brexit. Analisten van Berenberg vonden de resultaten tegenvallen. Het aandeel werd met een verlies van 11,6 procent stevig afgestraft.

Air France-KLM had cijfers en kwam met nieuwe plannen. Jaarlijks wil Air France-KLM een positieve vrije kasstroom genereren, voor desinvesteringen, en door het beperken van de investeringen. In 2017 en 2018 denkt de maatschappij jaarlijks tussen de 1,7 miljard en 2,2 miljard euro te investeren. Ook het verlagen van de schulden blijft een prioriteit. De nieuwe plannen moeten Air France-KLM in staat stellen het marktaandeel in de groeiende markt voor mondiaal luchttransport te verdedigen, de concurrentiekracht en de operationele efficiency te vergroten en de klantbeleving te verbeteren. De luchtvaartmaatschappij zag in het derde kwartaal de omzet onder druk staan, waarbij ook de operationele winst daalde. De voordelen die Air France-KLM genoot van lagere brandstofkosten werden meer dan teniet gedaan door druk op de omzet per eenheid en negatieve wisselkoerseffecten. Een trend die de maatschappij ook voor de komende kwartalen voorziet. Het aandeel Air France-KLM noteerde 1,5 procent hoger.

TKH Group rapporteerde over het derde kwartaal lagere resultaten dan een jaar eerder. CEO Alexander van der Lof wees op de afnemende daling in de omzet en de resultaten in het derde kwartaal ten opzichte van het eerste halfjaar. Het technologieconcern handhaafde zijn outlook voor het gehele jaar. TKH zakte 2,2 procent.

De Vereniging van Effectenbezitters stelde woensdag in een openbare brief aan Arcadis vragen over het plotselinge vertrek van CEO Neil McArthur. Arcadis noteerde 3,1 procent lager.

In het Midkap-segment kwam meer dan de helft van de aandelen onder zijn slotkoers van woensdag uit, maar de verliezen bleven in omvang beperkt en dat gold ook voor de koerswinsten in deze index.

Onder de kleinere fondsen wist Advanced Metallurgical Group in het derde kwartaal zijn resultaten te verbeteren. De onderneming rekent op een verdere verbetering voor het laatste kwartaal en volgend jaar. Het aandeel ging evenwel met 9,1 procent onderuit.

KBC Securities verlaagde donderdag het advies voor bouwer Heijmans van Kopen naar Houden, waarbij het koersdoel scherp neerwaarts werd bijgesteld van 12,00 naar 7,00 euro. Analist Dirk Verbiesen benadrukte dat door opmerkingen van het management over project-risico's het risicoprofiel van de bouwer is gestegen, ondanks aantrekkende resultaten in het derde kwartaal bij de kernactiviteiten. NIBC verlaagde het koersdoel voor Heijmans van 10,50 naar 10,00 euro, terwijl het koopadvies intact werd gelaten. Het aandeel noteerde op een verlies van 6,0 procent.

Lokaal meldde Ctac over het derde kwartaal van 2016 dat de omzet en de winstgevendheid een vrijwel vlakke ontwikkeling doormaakten. De problemen die het in Frankrijk ondervindt zijn nog actueel. De outlook werd herhaald. De koers van het aandeel noteerde een verlies van 6,0 procent.

De notering van MDxHealth is geschorst in afwachting van de publicatie van een persbericht met de resultaten van een private plaatsing. Het aandeel noteerde woensdag op het slot op 4,63 euro.

TIE Kinetix kreeg van NIBC een adviesverlaging na de recente koerssprong. NIBC zette TIE van Accumuleren terug naar Neutraal en hield het koersdoel ongewijzigd op 11,50 euro. TIE noteerde vlak.

Leren beleggen

Live koersen