Redactie ABM Financial News - Donderdag 17 november 2016, 11:57 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdag rond de klok van elf uur verdeeld. De AEX index liep 0,1 procent terug naar 449,24 punten, terwijl de AMX 0,1 procent hoger noteerde en de AScX 0,3 procent lager.

Vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management beschouwt de Europese aandelenmarkten nog altijd omgeven met een politiek sentiment en daarmee met onzekerheid. "In de Verenigde Staten is daar inmiddels een stuk minder sprake van en ik verwacht dat de kans op een eindejaarsrally daar het grootst is. Er is daar meer stabiliteit en dat trekt kapitaal aan", aldus Van Eerden.

Volgens Van Eerden lijkt de markt momenteel vooral geïnteresseerd te zijn in de inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en de toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen voor een gezamenlijk comité.

De Britse detailhandel verkocht in oktober beduidend meer dan voorzien en liet met een stijging op jaarbasis van 7,1 procent de sterkste stijging zien sinds april 2002.

In het resterende deel van de ochtend komt nog de definitieve inflatie van de eurozone over oktober, en in de Verenigde Staten de inflatie over oktober, de steunaanvragen op weekbasis, de woningbouwdata en bouwvergunningen over oktober en de activiteitenindex van de Federal Reserve van Philadelphia.

Olie noteerde donderdag hoger. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent hoger op 45,75 dollar, terwijl een januari-future Brent ook 0,4 procent hoger noteerde op 46,80 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0730. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0697 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0678 op de borden.

Stijgers en dalers
Bij de AEX kwam Ahold Delhaize met resultaten. De onderneming heeft in het derde kwartaal van 2016 meer omzet en winst geboekt en verwacht een licht hogere winst voor het hele jaar. Ahold Delhaize voorziet voor heel 2016 een onderliggende operationele winstmarge die licht boven die van vorig jaar zal liggen. NIBC-analist Gerard Rijk is vooral teleurgesteld in de blijvend moeilijke prestaties in Amerika als gevolg van aanhoudende prijsconcurrentie. Ook het totale bedrijfsresultaat van 513 miljoen euro was beneden verwachting. Hij verlaagde het advies voor het aandeel van Accumuleren naar Neutraal en het koersdoel voor het aandeel met 1,00 euro naar 22,00 euro.

Het bedrijf presteerde wak gepresteerd in de Verenigde Staten, conform verwachting gepresteerd in Nederland en België en heel sterk gepresteerd in Oost-Europa, aldus analist Matthias Maenhaut van ING. Ahold Delhaize gaf 2,8 procent prijs.

Verzekeraar NN Group heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt, door positieve uitslagen van volatiele boekhoudkundige posten zoals herwaarderingen, kapitaalwinsten en hedgeresultaten, terwijl de kapitaalbuffer daalde door marktbewegingen. De nettowinst van NN steeg van 329 miljoen euro een jaar eerder naar 436 miljoen euro afgelopen kwartaal. Dat is bijna het dubbele van de verwachting van analisten, die gemiddeld rekenden op een daling van de winst tot 226 miljoen euro. De winst werd volgens het bedrijf vooral gedreven door hogere kapitaalwinsten en herwaarderingen en een beter resultaat op het gesloten boek met Japanse variabele lijfrentes. De Solvency II-ratio van NN daalde per eind september naar 236 procent. Ultimo juni was dit nog 252 procent. Analisten hadden gerekend op 239 procent. NN herhaalde donderdag dat de interactie met Delta Lloyd tot nu toe beperkt is, na het eerdere overnamebod van 5,30 euro per aandeel, maar stelde open te staan voor gesprekken "met substantie". "Dat betekent dat NN echt om de tafel wil gaan zitten met de cijfers, en praten over posities en inhoudelijke details", stelde analist Cor Kluis van ABN AMRO. NN kreeg er donderdag 1,2 procent bij.

Gemalto heeft een opdracht ontvangen voor levering van speciale contactloze Optelio stickers aan het Zuid-Koreaanse bedrijf LotteCard. Financiële details ontbraken. Gemalto noteerde donderdag 0,4 procent hoger.

ABN AMRO zakte 2,6 procent, ING 1 procent en Aegon 0,8 procent, volgens Van Eerden vooral een correctie op de recente stijging, waarbij nog even wees op de reductie van het staatsbelang. Behalve NN bleven alle winnende aandelen donderdag steken op een plus van maximaal 0,8 procent.

Bij de Midkapfondsen trad BAM met een opdracht naar buiten. De bouwer heeft via zijn Britse infrabouwer BAM Nuttall in een joint venture een opdracht verworven in het Verenigd Koninkrijk. De opdracht heeft voor BAM Nuttall een omvang van 115 miljoen euro en kent een lengte van vier jaar. Het aandeel BAM noteerde donderdag 0,4 procent lager.

Goldman Sachs Group heeft een eerste belang in Intertrust van 3,94 procent. Intertrust noteerde donderdag vrijwel onveranderd.

Bij de Midkap was er een redelijk balans tussen verliezers en winnaar. ASR liet de opmerkelijkste beweging zien met een verlies van 0,9 procent.

AScX-component Lucas Bols heeft in de eerste zes maanden van het lopende gebroken boekjaar een zelfde omzet als winst geboekt als een jaar eerder in dezelfde periode. De cijfers waren iets zwakker dan voorzien, aldus analist Alan Vandenberghe van KBC Securities. Lucas Bols noteerde donderdag 2,2 procent lager.

AMG was onderwerp van gesprek inzake belangen: RWC European Focus Master heeft 2,8 miljoen aandelen AMG Advanced Metallurgical Group verkocht, meldde persbureau Bloomberg donderdag, nadat het woensdag al schreef dat de grootaandeelhouder een belang van circa 10 procent wilde slijten. AMG leverde 6,2 procent in en was daarmee de sterkste daler bij de AScX-fondsen.

Rood overheerste donderdag bij de smallcaps met een flink verlies van 5 procent voor het aandeel Heijmans, maar ook een winst van 3,2 procent voor Value8.

Lokaal meldde AND in te zetten op uitbreiding van zijn activiteiten in de Verenigde Staten en heeft Bennett Moe benoemd als zogeheten vice president sales om dit te bewerkstelligen. De koers dikte donderdag 1,5 procent aan.

Source heeft in de eerste negen maanden van 2016 opnieuw een verlies geboekt op een fractioneel lagere omzet. Het concern voorziet voor het vierde kwartaal dat de omzet- en resultaatontwikkeling zich zal stabiliseren ten opzichte van 2015, zonder de effecten van voorgenomen transacties mee te nemen en zonder het effect van andere incidentele posten. Daarnaast meldt Source voor 2017 een "ruime verdubbeling van de omzet en een nog sterkere groei van de resultaten" te voorzien, op voorwaarde dat de voorgenomen fusie met HeadFirst doorgaat. Het aandeel Source leverde donderdag 2,2 procent in.

Leren beleggen

Live koersen