Redactie ABM Financial News - Maandag 7 november 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandag rond de klok van elf uur hoger. De AEX index liep 1,4 procent op naar 446,84 punten, terwijl de AMX 1,2 procent hoger noteerde en de AScX 0,8 procent steeg.

De beurzen reageren maandag relatief opgelucht nadat de Amerikaanse FBI geen reden zag presidentskandidate Hillary Clinton te vervolgen voor vermeende onregelmatigheden in haar e-mailverkeer. In de meeste recente peiling ligt zijn voor op haar rivaal Donald Trump. Dinsdag gaan de Amerikanen naar de stembus.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management ziet in de beweging van maandag een "eerste opluchting. Trump zal alle uit de kast halen om Clinton te dwarsbomen. Hij heeft niets te verliezen. Als Clinton overeind blijft, dan verwacht ik na dinsdag voor de AEX minimaal eenzelfde stijging. Vergeet niet dat de index in de gepasseerde tien handelsdagen behoorlijk wat punten is kwijtgeraakt", aldus Montfrooij, die in dat geval de AEX dan verder ziet stijgen richting 460 punten.

De vermogensbeheerder is overigens nog wel bezorgd over de slagvaardigheid voor Clinton als de Republikeinen de meerderheid in de Senaat hebben. "Zij zullen het de Democraten uitermate lastig maken. Dat wordt voor Clinton in dat geval rijden met de handrem er op", aldus Montfrooij.

Rond 09.06 uur trad er in een breed veld licht verval op. "Ik vermoed dat dit vooral enig heen en weer schuiven van mandjes betrof bij overigens magere omzetten", aldus Montfrooij.

Macro-economisch was maandag vooralsnog niet spannend. De Duitse fabrieksorders daalden in september op maandbasis. In augustus werd nog een stijging geregistreerd.

Uit de eurozone komen nog de detailhandelsverkopen over september. In de Verenigde Staten is het maandag zeer rustig met macro-economische data: vanavond komt alleen het consumentenkrediet over september naar buiten.

Olie noteerde maandag hoger. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 1,7 procent hoger op 44,80 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,3 procent hoger noteerde op 46,16 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1056. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1074 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1137 op de borden. De dynamiek rondom Hillary Clinton zorgde voor een stevig vraag naar de Amerikaanse munt.

Stijgers en dalers

Bij de AEX publiceerde Vopak zijn cijfers over de eerste negen maanden. Vopak heeft een licht hoger bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, geboekt op een vrijwel gelijke omzet. Voor het hele boekjaar voorziet Vopak een "solide" resultaat, waarbij het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, het bedrijfsresultaat van 2015 van 812 miljoen euro zal overtreffen, "hetgeen impliceert dat het effect van de desinvestering van ongeveer 35 miljoen euro en de negatieve valuta-effecten worden gecompenseerd door positieve zakelijke ontwikkelingen", aldus het concern. Er kwam maandag 1 procent bovenop de slotnotering van vrijdag.

Wolters Kluwer kreeg maandag van Berenberg een 2,00 euro lager koersdoel mee, waarmee deze nu uitkomt op 30,50 euro. Het advies bleef Verkopen. Het aandeel won 0,8 procent.

Alle AEX-fondsen noteerden op winst waarbij bijna 20 fondsen een plus van 1 procent of meer boekten. ArcelorMittal was de grootste stijger met een winst van 2,4 procent.

Bij de Midkapfondsen was er veel nieuws omtrent PostNL. Bpost heeft een verbeterd en vriendelijk voorstel gedaan aan PostNL. Dit bleek zondagavond uit een persbericht van Bpost, waarin het Belgische postbedrijf sprak van een fusie van gelijken. Bpost is bereid 5,65 euro per aandeel PostNL neer te tellen, bijna 32 procent meer dan de slotkoers op 31 oktober. Met dit bod waardeert Bpost de geplaatste en uitstaande aandelen van het Nederlandse postbedrijf op iets meer dan 2,5 miljard euro. Het bod is voor 2,825 euro in contanten, aangevuld met 0,1202 aandeel Bpost. Het Belgische postbedrijf voegde daaraan toe dat er, binnen bepaalde grenzen, door de aandeelhouders van PostNL kan worden bepaald hoe zij de verhouding tussen contanten en aandelen willen in het bod. Bpost zal het bod op PostNL enkel doen nadat overeenstemming is bereikt met PostNL en op aanbeveling van de raad van bestuur en raad van commissarissen van het Nederlandse bedrijf. De raad van bestuur van Bpost staat unaniem achter het nieuwe bod en nodigt PostNL uit om het voorstel te bespreken. PostNL heeft kennis genomen van het bod dat Bpost bereid is uit te brengen. Jefferies beoordeelde het bod als aantrekkelijk. Minister Henk Kamp van Economische Zaken was echter niet echt enthousiast tegenover radiozender BNR. Ook het FNV was sceptisch. Het postbedrijf hafd maandag ook cijfers en heeft over het derde kwartaal van 2016 de winstontwikkeling licht zien aantrekken. PostNL handhaafde maandag de eerder afgegeven winstverwachting voor dit jaar en volgend jaar en wil in 2017 weer dividend uitkeren. Het postbedrijf rekent voor 2016 op een onderliggend contant operationeel resultaat tussen de 220 miljoen en 260 miljoen euro. PostNL noteerde dikte maandag 5,7 procent aan.

Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor Eurocommercial Properties van 45,20 naar 44,90 en handhaafde het advies op Neutraal. Het aandeel verloor 0,7 procent.

NIBC verhoogde maandag het koersdoel voor het aandeel ASMI van 40,00 naar 50,00 euro bij handhaving van het advies op Kopen. Add Value Fund sluit in het licht van de consolidatietendens in de halfgeleidermarkt niet uit dat ASM International volgend jaar worden overgenomen. Het aandeel ASMI noteerde maandag 2,3 procent.

BE Semiconductor Industries liep maandag op. Ook voor dit fonds sloot Add Value Fund sluit in het licht van de consolidatietendens in de halfgeleidermarkt niet uit dat het bedrijf wordt overgenomen. Besi won 2 procent.

Grandvision kreeg van UBS het advies Houden tegen eerder Kopen. Het koersdoel werd verlaagd van 15.00 naar 14,00 euro. Grandvision zakte 0,3 procent.

Bij de Midkap stond het leeuwendeel van de fondsen op winst. Verliezers hielden de schade beperkt tot maximaal 0,8 procent.

Het koersdoel voor AScX-component Brunel werd door ING verlaagd van 15,00 naar 14,00 euro. ING hield het advies op Houden. Brunel verloor maandag 0,2 procent.

Heijmans werd door ING in advies verlaagd van Kopen naar Houden en in koersdoel met 7,00 euro teruggezet naar 6,50 euro. Heijmans leverde 5,7 procent in.

Bij de AScX won Fagron 7,5 procent, KAS Bank 3,1 procent. Verlies was er voor Ordina dat 0,9 procent daalde.

Lokaal meldde DPA cijfers. De detacheerder heeft de omzet en de winstresultaten over het derde kwartaal van dit jaar verder zien stijgen. De omzet over het derde kwartaal van dit jaar kwam uit op 30,4 miljoen tegen 26,9 miljoen euro een jaar eerder, vooral als gevolg van het vorig jaar overgenomen ConQuaestor Interim Professionals, dat per 1 oktober van het vorig jaar in de cijfers meeloopt. Het bedrijf geeft geen outlook. DPA steeg maandag 3,1 procent.

AND was maandag een opvallende stijger met een plus van 4,1 procent. Ctac, vorige week nog met cijfers, viel 1,6 procent terug.

Leren beleggen

Live koersen