Redactie ABM Financial News - Dinsdag 8 november 2016, 11:58 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 0,2 procent op 449,05 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.


De handelsdag staat volledig in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarbij de markt steun haalt uit de groeiende hoop op een overwinning voor de democratische presidentskandidate Hillary Clinton.

Marktanalist Ron van der Does van IG bevestigde dat de handelsdag volledig in het teken staat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar wees er ondanks de groene borden op het Damrak op dat zelfs een overwinning van Clinton later tot koersdruk zou kunnen leiden, aangezien zij heeft aangegeven in diverse sectoren in te grijpen. De marktanalist voorziet een handelsdag waarbij de indexen met name zullen bewegen op headlines.

Op macro-economisch vlak werd dinsdagochtend in Europa bekend dat de Duitse industriële productie in september is gedaald. De productie daalde met 1,8 procent op maandbasis. Tevens werd bekend dat de Duitse export in september is gestegen, terwijl de import daalde. De export steeg 0,9 procent en de import daalde 1,4 procent op jaarbasis, wat resulteerde in een overschot op de handelsbalans in september van 24,4 miljard euro.

Het tekort op de Franse handelsbalans is in september op maandbasis opgelopen. Het handelstekort steeg van 4,2 miljard in augustus naar krap 4,8 miljard euro in september.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent op 45,14 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,9 procent hoger bewoog op 46,57 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1055. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1063 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1042 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Royal Dutch Shell met een winst van 1,3 procent en gevolgd door RELX en AkzoNobel met winsten van 0,8 procent.

Staalconcern ArcelorMittal boekte in het derde kwartaal conform verwachting meer winst, maar verwacht dat de winstgevendheid in het vierde kwartaal op kwartaalbasis zal afnemen. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg op jaarbasis van 1.351 miljoen naar 1.897 miljoen dollar. De nettowinst kwam uit op 680 miljoen dollar, op een omzet van 14.523 miljoen dollar. Een jaar terug leed de staalfabrikant nog een nettoverlies van 711 miljoen dollar, terwijl de omzet toen op 15.589 miljoen dollar lag. Het aandeel kelderde 6,3 procent en was daarmee de sterkste daler van de hoofdfondsen.

Philips steeg 0,3 procent, nadat UBS het koersdoel verhoogd van 31,50 naar 34,00 euro met een ongewijzigd Kopen advies.

Gemalto daalde 0,6 procent, na de aankondiging dat Intesa Sanpaolo besloot om gebruik te gaan maken van de Allynis PIN-by-e-Channel-oplossing van Gemalto.

Midkapper Aperam noteerde 0,7 procent lager na het openen van de boeken over het derde kwartaal. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) van Aperam steeg in het derde kwartaal op jaarbasis van 108 miljoen dollar naar 124 miljoen dollar. In het tweede kwartaal boekte Aperam nog een bedrijfsresultaat van 123 miljoen dollar. De nettowinst verbeterde daarnaast van 31 miljoen een jaar eerder naar 54 miljoen dollar.

In de AMX was Besi de grootste stijger met 1,1 procent, tegenover BAM Groep en Flow Traders als grootste dalers met 1,8 procent.

Van de AScX-fondsen kon Wessanen rekenen op de aandacht van beleggers. Het aandeel biedt volgens Berenberg een koopkans voor beleggers, nadat de koers kelderde in reactie op de derdekwartaalcijfers. Berenberg hanteert een koopadvies voor Wessanen met een koersdoel van 15,00 euro, wat een opwaartse ruimte van 40 procent biedt. Het aandeel noteerde 0,4 procent lager.

ING verhoogde het advies voor AMG Advanced Metallurgical Group van Houden naar Kopen en handhaafde het koersdoel op 18,50 euro. Het aandeel won liefst 8,6 procent.

Esperite heeft in het derde kwartaal van 2016 een licht hogere omzet behaald, omdat de snelle groei bij dochterbedrijf Genoma grotendeels werd tenietgedaan door de omzetdaling bij stamceldochter Cryo-Save. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) verbeterde, maar bleef volgens Esperite negatief. In de eerste helft van het jaar was dit resultaat 1,5 miljoen euro negatief. Het aandeel verloor 3,7 procent.

Leren beleggen

Live koersen