Redactie ABM Financial News - Vrijdag 11 november 2016, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag rond de klok van elf uur lager. De AEX index liep 0,3 procent terug naar 448,69 punten, terwijl de AMX 0,8 procent lager noteerde en de AScX 0,4 procent inleverde.


Fondsmanager Cees Smit van Today's Groep beaamde dat het enthousiasme inmiddels wel uit de markt is. "Inmiddels is er het besef dat wat goed is voor de Verenigde Staten niet goed hoeft te zijn voor Europa en vice versa." Daarnaast wees de marktkenner op de opgelopen bundrente, "wat tevens effect heeft op de aandelenmarkten", aldus de fondsmanager.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in oktober zijn gestegen. De plus van 0,8 procent op jaarbasis was geen verrassing en vooraf al ingecalculeerd. Gedurende de tweede helft van de handelsdag staat het Amerikaanse consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan nog geagendeerd.

Olie noteerde donderdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate verloor 0,7 procent op 45,05 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 45,65 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0872. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0901 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0889 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van 2,1 procent, gevolgd door Ahold Delhaize en Vopak met winsten van respectievelijk 1,9 en 1,0 procent.

Boskalis verloor 0,8 procent, nadat de maritiem dienstverlener in een kwalitatieve trading update zijn outlook voor het hele boekjaar herhaalde en meldde dat de omzet- en resultaatontwikkeling in het derde kwartaal conform de verwachting waren. Boskalis verwacht dat de operationele winst in het tweede halfjaar van 2016 het niveau in de eerste zes maanden van het jaar zal benaderen. De maritiem dienstverlener rapporteerde over de eerste helft van het jaar een operationeel resultaat (EBIT) van 182,4 miljoen euro, tegenover 359,3 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Analist Joost Verbeek van Theodoor Gilissen sprak van een niet verrassende update en waarschuwde ervoor dat de omzet van het bedrijf ook volgend jaar lager zal uitkomen.

S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor SBM Offshore van 11,00 naar 12,00 euro met een ongewijzigd Verkopen advies. Het aandeel noteerde vrijdag 0,8 procent lager. Berenberg verhoogde het koersdoel voor Heineken van 72,00 naar 76,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Het aandeel steeg 0,2 procent .

Altice noteerde 2,2 procent lager en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen, nadat de kabelaar donderdag nabeurs kwartaalresultaten publiceerde. Altice behaalde in het derde kwartaal meer winst op een vlakke omzet. De eerder uitgesproken verwachting voor heel 2016 werd door Altice bevestigd. Dit betekent dat het kabelbedrijf dit jaar uitgaat van een omzetverbetering op een geconsolideerde basis met een stijging van het aangepaste bedrijfsresultaat van ongeveer 5 procent. Door een versnelling van de investeringen zal de operationele vrije kasstroom vermoedelijk wel vlak tot licht lager uitvallen dan in 2015.

Van de Midkapfondsen kon PostNL rekenen op de aandacht van beleggers. PostNL meldde na een zorgvuldige afweging, het overnamebod van Bpost te hebben afgewezen. De afwijzing werd gesteund door de volledige raad van bestuur en raad van commissarissen. Het Nederlandse postbedrijf heeft vertrouwen in de zelfstandige strategie van het bedrijf. Daarnaast noemde PostNL het bod te laag en wees het op de Belgische staat die nog altijd een groot belang zou hebben in het nieuwe fusiebedrijf van circa 40 procent. Het aandeel daalde 5,4 procent en was daarmee de sterkste daler van de Midkapfondsen.

WDP en Wereldhave behoorden met een winst van 0,8 procent tot de sterkste stijgers op de AMX.

BAM International kreeg met samenwerkingspartner ICONSA een Panamese opdracht ter waarde van 39 miljoen dollar. Het aandeel BAM Groep verloor 0,9 procent.

Berenberg begon met het volgen van Air-France KLM met een Houden advies en een koersdoel van 5,90 euro. Het aandeel steeg 0,6 procent.

Onder de kleinere fondsen kon Sif Holding rekenen op aandacht. Sif Holding boekte in het derde kwartaal van 2016 een hoger resultaat op een hogere omzet. Het bedrijf herhaalde zijn productiedoelstelling voor 2016 van 183 kiloton. Vanwege het geplande onderhoud en de versnelde start van het project Maasvlakte 2 zal het bedrijfsresultaat (EBITDA) in het vierde kwartaal iets lager uitkomen. Het aandeel Sif noteerde 0,5 procent lager.

AScX-component Nedap verwacht dit jaar een flinke stijging van de aangepaste winst op een hogere omzet, zo bleek donderdag bij de trading update over het derde kwartaal. Nedap noteerde vrijdag 3,9 procent hoger.

Lokaal meldde Takeaway.com in het derde kwartaal van 2016 een enorme groei van het aantal orders te hebben doorgemaakt. In Nederland was sprake van groei met 30 procent en in Duitsland zelfs met 47 procent. Ook in België, Oostenrijk en Polen timmerde Takeaway flink aan de weg. Takeaway herhaalde de uitgesproken verwachtingen bij de beursgang eind september. Het aandeel steeg 4,5 procent.

Leren beleggen

Live koersen