Redactie ABM Financial News - Woensdag 16 november 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs maakte woensdag een pas op de plaats. De AEX daalde rond de klok van elf uur fractioneel op 450,50 punten, terwijl de AMX 0,7 procent hoger koerste en de AScX 0,1 procent won.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer sprak van een rustige ochtend met weinig groot nieuws. Verder merkte Nijkamp op dat de rentes verder stegen, na een "korte pauze" op dinsdag. Volgens de vermogensbeheerder lijkt een renteverhoging in december door de Federal Reserve bijna een feit.

Nijkamp stelde dat beleggers nu vooral wachten op het Italiaans referendum over een grondwetswijziging op 4 december. De vermogensbeheerder sloot daarbij niet uit dat beleggers voorafgaand zullen voorsorteren op het evenement.

Op macro-economisch vlak staan vandaag de Britse werkloosheidscijfers geagendeerd en krijgen beleggers inzicht in de Amerikaanse producentenprijzen over oktober en in de wekelijkse olievoorraden. Dinsdagavond verscheen al een voorloper van dit rapport, zo merkte marktanalist Ron Van der Does van IG Markets op. Het rapport van het private American Petroleum Institute liet volgens de marktanalist een toename van de voorraden van 3,65 miljoen vaten zien. "Dit lag ruim boven de verwachting van 1 miljoen vaten en olie corrigeerde hierop", aldus Van der Does. "Vandaag zou dat kunnen betekenen dat olie rond het tijdstip van publicatie een [verdere] daling kan laten zien."

De Britse werkloosheid daalde in de periode juli tot en met september tot 4,8 procent, 10 basispunten lager vergeleken met de periode van juni tot en met augustus. Vooraf was uitgegaan van een stabiele ontwikkeling van de werkloosheid.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent op 45,42 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 46,68 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0719. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0728 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0725 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 12 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van RELX dat 1,9 procent bijschreef. Wolters Kluwer schreef 1,8 procent bij. De uitgever rondde dinsdag de overname van Emmi Solutions af. Wolters Kluwer betaalde 170 miljoen dollar voor Emmi.

SBM Offshore steeg ondanks de lagere olieprijzen 1,1 procent.

ABN AMRO moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,3 procent. De bank maakte bij publicatie van de kwartaalcijfers bekend extra kosten te gaan besparen van 0,4 miljard euro, waardoor nog eens 1.500 banen verloren zullen gaan. De nettowinst van ABN AMRO steeg in het derde kwartaal met 19 procent, geholpen door hogere inkomsten en fors lagere voorzieningen voor slechte leningen, van 509 miljoen een jaar eerder tot 607 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf op 555 miljoen euro winst. Analisten van Morgan Stanley noemden de resultaten sterk. KBC Securities verlaagde het advies voor de bank van Kopen naar Houden vanwege de sterke koersstijging van het aandeel in de afgelopen periode.

Verder konden Unibail-Rodamco en ING niet in het groen komen met verliezen van 0,7 tot 1,0 procent.

In de Midkap kon Corbion rekenen op bijval van beleggers met een plus van maar liefst 10,9 procent. Het bedrijf liet weten een joint venture te hebben opgericht met het Franse Total voor de ontwikkeling van bioplastics. De joint venture met gelijke belangen zal zich richten op de productie en marketing van polymelkzuur (PLA). Als gevolg van het nieuws verhoogde KBC Securities het advies voor Corbion van Houden naar Accumuleren. De joint venture stelt Corbion volgens analist Wim Hoste van KBC in staat om de investeringskosten van de ontwikkeling van PLA-activiteiten "significant" terug te brengen en het bedrijf krijgt er bovendien een partner bij die veel kennis over polymerisatie in huis heeft.

Delta Lloyd koerste 0,7 procent hoger. De verzekeraar wil een substantieel hoger bod van NN Group, zo zei bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa van Delta Lloyd woensdag in een toelichting op de derdekwartaalcijfers. De verzekeraar verwacht dat een overname door NN Group circa 200 miljoen euro aan kostensynergieën per jaar kan opleveren, bovenop de extra kostenbesparingen die de verzekeraar zelf al gaat doen. Uit de cijfers bleek dat de kapitaalbuffer van Delta Lloyd in het derde kwartaal van dit jaar sterker dan verwacht is gedaald nadat gunstige marktbewegingen in het voorgaande kwartaal, met name na de Brexit-onrust, deels verdampten.

Ook de kwartaalcijfers van IMCD werden door beleggers goed ontvangen. Het aandeel koerste 3,0 procent hoger. Het bedrijf boekte in de eerste negen maanden van dit jaar betere resultaten, mede vanwege een combinatie van autonome groei en overnames. Onder de streep restte een nettowinst van 79,2 miljoen euro, vergeleken met de nettowinst van 63,6 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten van Berenberg noemden de resultaten "in grote lijnen" conform verwachting. De analisten merkten daarbij wel op dat de autonome brutowinstgroei van circa 2 procent, een vertraging betekende vergeleken met de 6 procent in het eerste halfjaar en in het tweede kwartaal.

PostNL daalde in de Midkap 1,0 procent, terwijl TomTom 0,8 procent prijsgaf.

Onder de kleinere fondsen steeg ICT Group 3,9 procent, terwijl Stern Groep 7,2 procent daalde, nadat de dealergroep dinsdag nabeurs zijn marktverwachtingen voor dit jaar matigde, na een derde kwartaal waarin de omzet en winst nauwelijks stegen.

Lokaal steeg Brill 0,8 procent na een verhoging van de outlook voor dit jaar. TIE Kinetix gaf 0,1 procent prijs na vrijgave van de jaarcijfers over het afgelopen gebroken boekjaar. TIE liet daarbij weten af te zien van het overnamebod door DW Vastgoed.

Leren beleggen

Live koersen