Redactie ABM Financial News - Dinsdag 15 november 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag rond de klok van elf uur overwegend hoger. De AEX index liep 0,8 procent op naar 450,45 punten, terwijl de AMX 1,0 procent hoger noteerde en de AScX 0,1 procent juist inleverde.


Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management schreef een deel van de winst toe aan het herstel van de olieprijs, maar constateerde ook dat de markt meer en meer zoekt naar richting. "Trump heeft de boel aardig opgeschud, maar met het huidige niveau van de index is het de vraag waar de grafiek heen kan. Op de korte termijn is de ZEW index van Duitsland een aandachtspunt. Voor de langere termijn gaat het om de samenstelling van het team rondom Donald Trump, zijn vermogen om de sociale onrust in eigen land te beteugelen en zijn daadkracht", aldus Montfrooij.

Macro-economische nieuws kwam uit Duitsland met een lichte vertraging in de economische groei in het derde kwartaal. Volgens econoom Andreas Rees van UniCredit Economics is er geen reden tot zorg of om aan te nemen dat er sprake is van een kantelmoment. Rees wijst op de de lichte daling van netto-export en investeringen.

Frankrijk kon nog geen inflatie op maandbasis melden over oktober. De Britten meldden een licht verval in de stijging van de consumentenprijzen.

Later vandaag komt het Duitse ZEW-index over november naar buiten, wat het vertrouwen onder financieel analisten in de Duitse economie meet. Verder volgt nog de groei van de economie van de eurozone over het derde kwartaal en de handelsbalans van de muntunie over september. In de Verenigde Staten staan de detailhandelsverkopen over oktober, de Empire State Index over november en de bedrijfsvoorraden over september op de rol.

Olie noteerde dinsdag hoger, na een volatiele handelssessie op maandag. Een december-future West Texas Intermediate steeg 2,4 procent op 44,37 dollar, terwijl een januari-future Brent 2,0 procent duurder werd op 45,33 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0787. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0741 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0732 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen verbleef de meerderheid van de componenten in de groene zone met tien aandelen met een plus van een procent of meer. SBM Offshore ging met een winst van 2,8 procent aan kop, Aegon sloot de rijen met een verlies van 1,2 procent.

Bij de AEX meldde Ahold Delhaize dat het een in Japanse yens-genoteerde obligatie met variabele coupons van 33 miljard yen vervroegd terugkoopt. Met deze transactie realiseert Ahold Delhaize een vermindering van de jaarlijkse rentelasten met circa 21 miljoen euro. De eenmalige kosten voor de terugkoop van de obligatie bedragen 243 miljoen euro in contanten voor belasting. Deze zullen worden gerapporteerd in de resultaten over het vierde kwartaal van 2016. Het aandeel kreeg er 1,4 procent bij.

De Nederlandse Staat kan mogelijk op korte termijn nieuwe aandelen ABN AMRO naar de beurs brengen nadat de cijfers van de bank uit het derde kwartaal zijn verschenen. Dit schreef De Telegraaf. NL Financial Investments (NLFI), die namens de staat de aandelen van genationaliseerde banken en verzekeraars beheert, mag naar verluidt nog 7 procent van de aandelen naar de beurs brengen voor er opnieuw toestemming van toezichthouders nodig is, aldus de krant. Het aandeel noteerde een winst van 0,8 procent.

HSBC verhoogde het koersdoel voor ING Groep van 12,40 naar 14,20 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Kepler Cheuvreux haalde ING Groep van zijn favorietenlijst ten gunste van de Franse sectorgenoot Société Générale met handhaving van het koersdoel op 13,80 euro. Het aandeel ING gaf 0,2 procent prijs.

Financieel directeur Jack de Kreij van Vopak kondigde aan per 1 februari 2018 af te treden. Het aandeel steeg 2,9 procent.

Bij de Midkap stond PostNL in de belangstelling met een winst van 5,5 procent. ING-analist Marc Zwartsenburg denkt verder dat Bpost de meeste argumenten van PostNL om het bod af te wijzen, kan wegnemen. Zo kan het bod door Bpost volgens Zwartsenburg worden verhoogd naar 6,10 euro per aandeel PostNL. Daarbij kan het Belgische postbedrijf ook de cash componenten in het bod verhogen naar 60 tot 70 procent.

Het merendeel van de Midkap-fondsen noteerden in de plus, met winst voor Refresco van 2,6 procent, Flow Traders waar 2,1 procent bij kwam en Fugro dat 2,2 procent aandikte. Aperam was een opmerkelijkste daler met een verlies van 0,9 procent.

AScX-component Accell Group maakte voorbeurs de kwartaalcijfers bekend. Het bedrijf boekte in het derde kwartaal van 2016 een hogere omzet, aangejaagd door aanhoudend goede verkopen van elektrische fietsen. Voor heel 2016 voorziet Accell Group een toename van de omzet en een resultaat dat rond het niveau van 2015 zal uitkomen. Eerder ging Accell nog uit van een stijging van het resultaat. Eenmalige kosten als gevolg van de afboeking van debiteuren door de twee faillissementen en de reorganisatie in de Verenigde Staten drukken het resultaat naar verwachting in 2016. Analist Gerard Rijk van NIBC wees in zijn commentaar op de groter dan verwachte kortingen op de verkoop van voorraden, de versterkte concurrentie in de Verenigde Staten en de kosten voor reorganisatie op het hoofdkantoor. "Daarnaast heeft Accell de negatieve valuta-ontwikkelingen van het Britse pond en de Japanse yen ten opzichte van de euro niet goed gehedged", voegde de analist toe. Accell noteerde een verlies van 7,7 procent, waarmee het fonds de lijst met dalers aanvoerde.

Onder de kleinere fondsen won BinckBank 1,1 procent en steeg Wessanen 1,5 procent.

Lokaal kwam AND met een trading update over het derde kwartaal en de eerste negen maanden naar buiten. AND realiseerde over de eerste negen maanden van 2016 een sterke omzetstijging op jaarbasis, hoewel de nettowinst licht daalde. AND handhaafde zijn verwachting voor 2016 door te blijven mikken op minimaal een belangrijke omzetgroei ten opzichte van 2015. Vorig jaar bedroeg de omzet nog 6,0 miljoen euro. Over het eerste halfjaar lag de omzet op 6,1 miljoen euro. Het aandeel AND ging 3,6 procent omlaag.

RoodMicrotec heeft Herman Bartelink en Jeroen Tuik voorgedragen als nieuwe commissarissen. Het aandeel noteerde 1,3 procent verlies.

Leren beleggen

Live koersen