Redactie ABM Financial News - Dinsdag 1 november 2016, 11:59 uur

De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag rond de klok van elf uur verdeeld. De AEX index liep 0,4 procent op naar 45413 punten, terwijl de AMX 0,5 procent lager noteerde en de AScX zelfs 0,7 procent inleverde.


Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer sprak van een afwachtende markt. "De AEX blijft boven de slotnotering van maandag dankzij de winst van Shell. Maar voor het overige wacht de markt af wat de banenrapportages van de Amerikanen gaan opleveren en hoe de Amerikaanse presidentsverkiezingen zich voltrekken. Ook Donald Trump ligt onder vuur vanwege onregelmatig e-mailverkeer", aldus Van der Schaaf.

Er kwamen vanochtend bemoedigende macro-economische data uit China met de inkoopmanagersindexen en de Bank of Japan paste zijn monetaire beleid niet aan. Verder bleek dat de bedrijvigheid in de Britse industrie in oktober in een lager tempo groeide dan in september.

De markt krijgt nog twee Amerikaanse inkoopmanagersindexen van de industrie over oktober te verwerken, evenals de Amerikaanse bouwuitgaven over september en de autoverkopen.

Olie noteerde verdeeld, na stevige verliezen op maandag. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent lager op 46,80 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,2 procent hoger noteerde op 48,70 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0997. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0987 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0981 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX kwam Royal Dutch Shell met goede cijfers. De olie- en gasreus boekte in het derde kwartaal een hoger aangepast resultaat dan verwacht op een lagere omzet. De aangepaste CCS-winst, de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, kwam uit op 2,8 miljard dollar, versus 2,4 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Tien door Dow Jones Nieuwsdienst vooraf geraadpleegde economen rekenden op een CCS-winst, exclusief eenmalige items, van 1,8 miljard dollar. Onder de streep boekte Shell een nettowinst van 1,4 miljard dollar, tegen een verlies van liefst 7,4 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Het aandeel Royal Dutch Shell dikte 3,2 procent aan en ging daarmee aan kop onder de hoofdfondsen.

NN Group lijkt niet van plan om de strijd om Delta Lloyd op te geven en nam daarom extra zakenbankiers in de arm om de deal af te kunnen ronden. Dit schreef De Telegraaf dinsdag zonder aan te geven hoe het aan deze informatie komt. Het aandeel NN Group steeg 0,4 procent en het Midkap-fonds Delta Lloyd gaf 1,6 procent prijs.

ABN AMRO kreeg van RBC Capital Markets een koersdoelverhoging van 21,50 euro naar 22,50 euro. Het advies bleef staan op Outperform. Het aandeel zakte 0,5 procent.

Unibail-Rodamco leverde 1,5 procent in en was daarmee hekkensluiter onder de hoofdfondsen. Altice gaf 1,2 procent prijs.

In de Midkap verhoogde Vastned samen met het vrijgeven van de resultaten over het derde kwartaal de verwachtingen van het directe resultaat voor het hele boekjaar naar de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 2,30 tot 2,40 euro per aandeel. Het aandeel dikte 0,6 procent aan.

Onder de verliezers ging OCI aan kop met een min van 2,8 procent. Wereldhave zag 1,5 procent aan beurswaarde verdwijnen.

Onder de kleinere fondsen kwam Ordina met een trading update over het derde kwartaal. Ordina zag de omzet verder zien afnemen, maar de operationele winstgevendheid duidelijk verbeteren. Ordina meldde verder vijf raamovereenkomsten bij de overheid te hebben gewonnen voor de inhuur van ICT-personeel. NIBC verlaagde het advies voor Ordina van Kopen naar Neutraal, maar stelde het koersdoel juist opwaarts bij van 1,80 naar 2,20 euro. Het aandeel ging met 7,0 procent fors onderuit.

ABN AMRO verlaagde het advies voor BinckBank van Kopen naar Houden en paste daarbij het koersdoel neerwaarts aan van 8,00 naar 5,75 euro. BinckBank noteerde 1,6 procent lager.

Bij de kleinere fondsen liep Fagron 1,6 procent terug en zakte Stern Groep 1,0 procent. Opvallende winnaar was Acomo met een plus van 1,3 procent.

Lokaal meldde Neways Electronics over het derde kwartaal van 2016 een stabiele omzet te hebben geboekt bij een opgelopen orderboek. Neways verwacht voor het hele boekjaar een hogere netto-omzet en een hoger bedrijfsresultaat te realiseren in vergelijking tot 2015, een outlook die ook bij de cijfers over het eerste halfjaar al werd gegeven. Het aandeel leverde 5,0 procent in.

Leren beleggen

Live koersen