Redactie ABM Financial News - Vrijdag 18 november 2016, 16:13 uur

De Europese economie zal blijven groeien en de Europese Centrale Bank zal hieraan bijdragen door langer staatobligaties te blijven opkopen. Dit verwachten economen van Goldman Sachs vooruitblikkend op 2017.


De bescheiden groei in 2015 en 2016 was volgens Goldman Sachs in bleangrijke mate te danken aan onder meer een zwakkere euro en lagere olieprijzen. Deze effecten zullen volgend jaar echter wat uitdoven, voorspelden de economen, die ook weinig ruimte meer zien voor een verdere versoepeling van de kredietverstrekking.

Voor dit jaar rekent de Amerikaanse zakenbank op een groei van 1,6 procent. Voor de komende twee jaar mikken de economen op 1,4 procent.

Frankrijk en Duitsland zouden beiden 1,4 procent moeten groeien in 2017, Italië zit daar met 0,8 procent onder en Spanje fors boven met 2,4 procent. Voor het Verenigd Koninkrijk voorzien de marktvorsers eveneens 1,4 procent groei.

Voor volgend jaar verwacht Goldman Sachs een inflatie van 0,9 procent in de eurozone, fors meer dan de 0,2 procent dit jaar. Tegen 2020 zou de inflatie volgens de taxaties zijn opgelopen naar 1,5 procent, nog altijd minder dan de doelstelling van de ECB van net geen 2 procent.

De economen van de zakenbank verwachten dat de ECB in de beleidsvergadering van december zal beslissen tot een verlenging van het opkooppgramma van obligaties tot eind 2017.

Leren beleggen

Live koersen