Redactie ABM Financial News - Maandag 28 november 2016, 13:16 uur

Het aanstaande beleid van de nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump, kan een stevige impuls betekenen voor de wereldeconomie. Dit heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maandag bekend gemaakt.


De OESO verwacht voor 2017 een groei van de economie van de Verenigde Staten die oploopt van 1,9 naar 2,3 procent. Voor 2018 verhoogde de OESO de raming van 2,2 procent naar 3,0 procent. De groeiraming voor de wereldeconomie werd met 10 basispunten opwaarts bijgesteld naar 3,3 procent en voor 2018 met 30 basispunten naar 3,6 procent.

De OESO is met zijn ramingen de eerste internationale economisch georiënteerde organisatie die met projecties op het Trump-beleid naar buiten komt.

In de verkiezingscampagne van Donald Trump was een investeringsprogramma voor infrastructurele projecten met een omvang van 1 biljoen dollar een belangrijk speerpunt. Dat gold ook voor belastingverlagingen.

De OESO verwacht dat de Amerikaanse overheidsuitgaven in 2017 en 2018 met 0,25 procent van het bruto binnenlands product stijgen, terwijl de daling van de inkomstenbelastingen de inkomsten voor de staat met 0,5 procent in 2017 en 2018 laten dalen en de verlaging van de vennootschapsbelasting nog eens 0,75 procent scheelt in 2018.

Met de groeiprognoses in het verschiet lijkt het er op dat de Amerikaanse schuld als percentage van het bruto binnenlands product licht daalt.

De OESO adviseert andere regeringen fiscale stimuleringsmaatregelen te overwegen nu de monetaire verruimingsmogelijkheden opdrogen.

Volgens de organisatie is protectionisme echter een belangrijk risico, die een rem kan zetten op de groei van de economie wereldwijd. Een factor van belang is dat Trump invoerheffingen overweegt en zich wil ontdoen van het Trans-Pacific Partnership.

Voor het Verenigd Koninkrijk werden de groeiramingen door de OESO eveneens opwaarts bijgesteld. Voor 2017 stond de groeiraming in september nog op 1,0, maar die staat nu op 1,2 procent. De Britse overheid hield het vorige week op een groei met 1,4 procent voor 2017 en 1,7 procent voor 2018.

Leren beleggen

Live koersen