Redactie ABM Financial News - Dinsdag 8 november 2016, 13:19 uur

Aegon heeft het nettoverlies van het voorgaande jaar weten om te buigen naar zwarte cijfers, terwijl het onderliggende resultaat in het derde kwartaal daalde. Zo luidt de analistenconsensus die de verzekeraar vorige maand publiceerde.


De onderliggende winst voor belastingen zal 18 procent lager uitkomen dan een jaar eerder, op 358 miljoen euro, volgens de gemiddelde verwachting van achttien analisten.

Deze marktvorsers rekenen op een nettowinst van 185 miljoen euro. Het voorgaande jaar werd er nog een nettoverlies geboekt van 524 miljoen, door een boekverlies op de verkoop van een Canadees onderdeel en de aanpassing van economische modellen. Per definitie is het derde kwartaal berucht. Bij deze cijfers herziet de verzekeraar namelijk traditiegetrouw zijn economische modellen en aannames, wat de afgelopen jaren meermalen een forse en soms ook structurele tegenvaller opleverde.

De impact van deze aannames en modellen is erg lastig in te schatten, maar analist Cor Kluis van ABN AMRO gaat ervan uit dat deze ook dit jaar weer "substantieel" zal zijn, door de aanhoudend lage rente, hogere sterfteclaims en minder afhakers voor garantieproducten.

Aegon moet dit goedmaken met kostenbesparingen en de instroom van beleggingsvermogen.

Eén analist verwacht dat Aegon in de Verenigde Staten relatief weinig pensioenvermogen zal zien instromen, doordat enkele grote klanten kunnen zijn opgestapt na de overname van Mercer door Aegon in 2015.

Sommige analisten verwachten dat Aegon nieuwe kostenbesparingen zal aankondigen, terwijl anderen dit pas bij de beleggersdag in december verwachten. Aegon zou een nieuwe absolute doelstelling kunnen afgeven van bijvoorbeeld 5,0 miljard aan kosten in 2020, stelde analist Albert Ploegh van ING.

De marktvorsers voorzien verder een Solvency II-ratio van 155 procent, licht lager dan de 158 procent die bij de halfjaarcijfers werd gepubliceerd.

De hoeveelheid kapitaal die de verzekeraar genereerde, afgezien van bijzondere posten en marktbewegingen, wordt door dertien analisten gemiddeld geraamd op zo'n 300 miljoen euro, ongeveer evenveel als in het tweede kwartaal.

Enkele analisten waarschuwden dat het kapitaalsurplus van Aegon door de uitkering van dividend en aandeleninkopen zou kunnen dalen naar 750 miljoen euro, wat onder de doelstelling zou zijn.

Aegon publiceert de kwartaalcijfers op donderdag 10 november voorbeurs.

Het aandeel noteerde dinsdag op een verdeeld Damrak 1,2 procent lager op 3,86 euro.

Leren beleggen

Live koersen