Redactie ABM Financial News - Vrijdag 28 oktober 2016, 14:58 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,1 procent in het groen, terwijl ook de futures op de Dow Jones en Nasdaq index nipt hoger handelden.


Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat groei van de Amerikaanse economie over het derde kwartaal in een eerste meting uitkwam op 2,9 procent. Het tweede kwartaal liet een groei zien van 1,4 procent. Er was gerekend op een plus van 2,5 procent.

"Sterke punten betreffen de voorraadopbouw die na de bodem nu een bijdrage liet zien van 0,6 procentpunt in het bruto binnenlands product, waar in het tweede kwartaal dit nog 1,2 procent kostte", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank die positief verrast was. "Misschien nog wel belangrijker is de aangetrokken export. Dit alles ondersteunt de kijk op zaken van de Federal Reserve dat de Amerikaanse economie aantrekt", zo voegde de marktanalist daaraan toe.

Tevens werd bekend dat de arbeidskosten in de Verenigde Staten over het derde kwartaal met 0,6 procent waren opgelopen. Er was ook gerekend op een stijging met 0,6 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis kwam de stijging uit op 2,3 procent.

Later op de dag volgt het definitieve consumentenvertrouwen berekend door de Universiteit van Michigan.

Olie noteerde vrijdag lager. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent op 49,25 dollar, terwijl een december-future Brent 0,7 procent goedkoper werd op 50,12 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0931. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0902 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0898 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Exxon Mobil publiceerde beter dan verwachte cijfers, maar de omzet en de winstgevendheid bleven niettemin onder druk staan als gevolg van lagere olieprijzen en lager raffinagemarges. Het aandeel koerste voorbeurs 1,4 procent lager. Sectorgenoot Chevron boekte in het derde kwartaal eveneens een lagere winst en omzet. Hoewel de resultaten over het derde kwartaal lager zijn ten opzichte van een jaar eerder, reflecteerden de data een verbetering ten opzichte van de twee voorgaande kwartalen dit jaar. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent hoger.

Moederbedrijf Alphabet van Google boekte in het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet. Alphabet rapporteerde donderdag nabeurs over het derde kwartaal een omzet die steeg van 18,7 miljard naar 22,5 miljard dollar, waar gemiddeld een omzet van 18 miljard dollar was voorzien door analisten. De omzetgroei werd aangewakkerd door de inkomsten uit advertenties bij Google. Onder de streep resteerde een 27 procent hogere nettowinst van 5,1 miljard dollar tegenover circa 4 miljard dollar een jaar eerder. De koers van het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,3 procent hoger.

Amazon.com meldde donderdag nabeurs over het afgelopen kwartaal eveneens een hogere winst en omzet. De omzet steeg van 25,4 miljard tot 32,7 miljard dollar. Vooraf rekende Amazon op een omzet van tussen de 31 miljard en 33,5 miljard dollar. De nettowinst steeg van 79 miljoen dollar naar 252 miljoen dollar. Amazon verwacht in het vierde kwartaal een omzet van tussen de 42 miljard en 45,5 miljard dollar, wat een verbetering zou zijn van tussen de 17 en 27 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten rekenen op een omzet van 44,6 miljard dollar. Amazon werd vrijdag in de handel voorbeurs met een verlies van 5,4 procent afgestraft.

Apple heeft donderdag tijdens een event nieuwe versies van zijn populaire MacBook personal computers gepresenteerd. De nieuwe versies van de MacBook Pro hebben onder meer de vingerafdruklezer TouchID en een TouchBar die bepaalde functies op het toetsenbord vervangt. Het zijn de eerste updates van bepaalde modellen in lange tijd. Omdat de productlijn verouderd is, is de omzet uit de verkoop van de MacBook gedaald. Apple ging vrijdag voorbeurs met 0,3 procent omlaag.

LinkedIn heeft in het afgelopen kwartaal hogere resultaten geboekt, zo bleek donderdag nabeurs uit de derde kwartaalcijfers van de zakelijke social networksite. De omzet van LinkedIn steeg met 23 procent op jaarbasis naar 960 miljoen dollar. Waar het concern normaliter een outlook geeft per kwartaal, doet het dat momenteel niet vanwege de geplande overname door Microsoft. Het aandeel noteerde vrijdag voorbeurs in de elektronische handel 0,2 procent hoger.

Core Laboratories kreeg een koersdoelverlaging van ING te verwerken. De marktvorsers verlaagden het koersdoel van 111 naar 106 dollar met een ongewijzigd Houden advies.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,3 procent lager op 2.133,04 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het rood op 18.169,68 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,7 procent op 5.125,97 punten.

Leren beleggen

Live koersen