Redactie ABM Financial News - Woensdag 19 oktober 2016, 14:51 uur

Wall Street koerst woensdagmiddag af op een licht hogere opening. De futures op de S&P 500 index stegen rond de klok van drie uur 0,2 procent, net als die op de Dow Jones index. De Nasdaq futures stonden nagenoeg vlak.

"Opnieuw zal er veel aandacht zijn voor kwartaalcijfers", verwacht marktanalist Naeem Aslam van Think Markets. "Met name de bankensector heeft tot nu toe prima resultaten gerapporteerd en dat was toch wel een verrassing", volgens de marktvorser. Vanmiddag bleek dat Morgan Stanley net als Amerikaanse sectorgenoten die de afgeloepn wee voorgingen in het derde kwartaal beter heeft gepresteerd dan de markt vooraf inschatte.

De Amerikaanse macro-economische agenda bevatte voor de openingsbel één publicatie, namelijk cijfers over de woningbouw. In september daalde het aantal in aanbouw genomen nieuwe woningen met 9 procent, na een afname van 5,6 procent in augustus. Het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg in september daarentegen met 6,3 procent op maandbasis.

Vanmiddag verschijnen nog de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden en vanavond wordt het Beige Book van de Federal Reserve vrijgegeven. De verslaglegging van de economische ontwikkelingen in de diverse districten in Amerika vormt vaak de leidraad voor de volgende beleidsvergadering van de centrale bank.

Marktanalist Aslam kijkt verder specifiek uit naar een aantal bankiers van de Fed die speechen, maar volgens de marktvorser is het evenement van de dag toch echt het laatste verkiezingsdebat tussen Hillary Clinton en Donald Trump, dat vannacht Europese tijd plaats vindt in Las Vegas.

Volgens Aslam zullen beleggers met name de beweging van de Mexicaanse peso in de gaten houden tijdens het debat.

Ook zal er onder beleggers in New York aandacht zijn voor de cijfers uit China. De groei van de Chinese industriële productie bleek in september vertraagd van 6,3 naar 6,1 procent. Gemiddeld werd er juist gerekend op een toename van 6,4 procent. De Chinese detailhandelsverkopen stegen juist harder, met 10,7 procent in september. Een maand eerder bedroeg de stijging 10,6 procent.

De Chinese economie was in het derde kwartaal volgens het nationale statistiekbureau stabiel met een 6,7 procent hoger bruto binnenlands product. Daarmee ligt China op koers voor de gewenste groei van tenminste 6,5 procent in heel 2016.

Olie werd woensdagmiddag duurder. Een november-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent naar 50,99 dollar, terwijl een december-future Brent eveneens 1,4 procent hoger noteerde op 52,40 dollar.

De euro/dollar noteerde rond de klok van drie uur op 1,0971. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0998 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0979 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Morgan Stanley boekte in het derde kwartaal net als grote sectorgenoten in Amerika een hogere winst en omzet dan verwacht. De winst per aandeel kwam uit op 0,81 dollar, waar geraadpleegde analisten een winst per aandeel van 0,63 dollar voorzagen. De omzet van circa 8,9 miljard dollar was ook ruim meer dan de 8,1 miljard dollar waarop de analisten rekenden. Woensdag een half uur voor de openingsbel steeg het aandeel Morgan Stanley 1,5 procent.

Halliburton zag de omzet in het derde kwartaal afnemen van 5,6 miljard naar 3,8 miljard dollar. Op kwartaalbasis was sprake van een vrijwel vlakke omzet. Op operationeel vlak werd een winst behaald van 128 miljoen dollar en dat was een verbetering ten opzichte van de winst van 43 miljoen dollar die vorig jaar werd behaald en het verlies van 3,9 miljard dollar dat eind tweede kwartaal in de boeken stond. In de elektronische handel voorbeurs noteerde het aandeel woensdagmiddag 0,9 procent in de plus.

Supervalu opende de boeken over het tweede kwartaal van het lopende gebroken boekjaar. De omzet daalde maar de winst bleef op peil. De supermarktketen is momenteel bezig met een transformatieproces. Eerder deze week kondigde het bedrijf al aan zijn discountketen Save-A-Lot te gaan verkopen. In de elektronische voorbeurshandel daalde het aandeel 2,4 procent.

Abbott Laboratories boekte in het afgelopen kwartaal op jaarbasis een hogere omzet, maar de opbrengsten werden wel gedrukt door negatieve wisselkoerseffecten. Onder de streep resteerde een verlies van 0,24 dollar per aandeel, maar dit had vooral te maken met een aanpassing van 0,66 dollar per aandeel vanwege de investering in het aandelenkapitaal van sectorgenoot Mylan. De outlook werd woensdag aangescherpt. In de voorbeurshandel noteerde het aandeel 1,5 procent lager.

Intel ging woensdagmiddag 5,1 procent onderuit in reactie op wat door beleggers als een toch wel teleurstellende outlook voor het vierde kwartaal werd beschouwd. Hoewel de chipmaker in het derde kwartaal leek te kunnen profiteren van een aantrekkende PC markt, is het volgens analist Bill Kreher van vermogensbeheerder Edward Jones nog maar de vraag of dit herstel doorzet.

Yahoo boekte in het derde kwartaal meer omzet en winst, meldde het concern dinsdagavond nabeurs. Daarnaast gaf het internetbedrijf, dat naar verwachting wordt overgenomen door Verizon, aan dat men het vertrouwen van beleggers wil terugwinnen, nadat onlangs een groot hackschandaal uit 2014 aan het licht kwam, en waarbij miljoenen gebruikersnamen werden ontvreemd. Voorbeurs steeg het aandeel 1,0 procent.

Na het slot van Wall Street woensdagavond komen American Express, Mattel en eBay nog met kwartaalcijfers.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot dinsdag 0,4 procent hoger op 18.161,94 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,6 procent op 2.139,60 punten en techbeurs Nasdaq dikte 0,9 procent aan tot 5.243,84 punten.

Leren beleggen

Live koersen