Redactie ABM Financial News - Vrijdag 7 oktober 2016, 14:54 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,2 procent in het rood.

Een uur voor opening werd het arbeidsrapport bekendgemaakt, waaruit naar voren kwam dat de Amerikaanse economie in september 156.000 nieuwe banen heeft gecreëerd. Er was echter gerekend op een hoger aantal van 170.000 banen.

Het werkloosheidspercentage steeg licht tot 5,0 procent.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets zei dat het aantal nieuwe banen weliswaar niet spectaculair was, maar dat de kansen op een renteverhoging door de Federal Reserve in december niet minder groot zijn geworden.

Het draaide vandaag vooral om het banenrapport, maar marktvorsers wezen ook de toespraken van vier Fed bestuurders.

"Hun reactie op het rapport kan een grote invloed hebben op de verwachtingen voor een renteverhoging dit jaar, of dat dit pas in 2017 zal gebeuren", zei Craig Erlam van OANDA. De marktanalist verwacht resumerend een volatiele handelssessie.

Behalve vice-voorzitter Stanley Fisher houden ook centraal bankiers Lael Brainard, Loretta Mester en Esther George van de Federal Reserve toespraken.

Olie noteerde vrijdag lager. Een november-future West Texas Intermediate handelde 0,4 procent lager op 50,27 dollar, terwijl een december-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 52,27 dollar.

De euro/dollar noteerde ongeveer een half uur voor de opening op 1,1154. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1112 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1146 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Honeywell verlaagde de outlook voor het derde kwartaal. De aanpassing reflecteert volgens het concern de verwachte lagere outlook bij diverse segmenten, als ook de impact van een aantal overnames en desinvesteringen en de spin-off van een van de bedrijfstakken.

Mars nam het minderheidsbelang in dochterbedrijf Wrigley over van Berkshire Hathaway voor 2 miljard euro en beoogt de activiteiten te combineren met zijn chocolade-activiteiten. Mars kocht in 2008 het meerderheidsbelang in Wrigley van het investeringsvehikel van Warren Buffet.

De Amerikaanse krant New York Post schreef dat Verizon 1 miljard dollar minder wil betalen voor internetbedrijf Yahoo dan men eerder was overeengekomen. Verizon maakte eind augustus bekend de operationele activiteiten van Yahoo over te willen nemen voor circa 4,83 miljard dollar in contanten. Naar verluidt verwijt topman Tim Armstrong Yahoo nu een gebrek aan openbaarheid tijdens de onderhandelingen en het boekenonderzoek.

Donderdagavond werd bekend dat Snap, het bedrijf achter de populaire foto-app Snapchat, aan een beursgang werkt. De onderneming zou 25 miljard dollar waard zijn. Het concern hoopt volgend jaar in maart naar de beurs te gaan.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index won donderdag 0,1 procent op 2.160,77 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 18.268,50 punten en de Nasdaq gaf 0,2 procent prijs op 5.306,85 punten.

Leren beleggen

Live koersen