Redactie ABM Financial News - Dinsdag 18 oktober 2016, 14:57 uur

Wall Street koerst dinsdag richting een hogere opening. Rond de klok van drie uur stonden de futures op de breed samengestelde S&P 500 index, de Dow Jones index en de Nasdaq rond de 0,7 procent in de plus.


"Amerikaanse aandelen gaan een positieve opening tegemoet na de goed ontvangen resultaten van streamingdienst Netflix", zei marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.

Verder kregen Amerikaanse inflatiecijfers veel aandacht. In september steeg het prijspeil met 0,3 procent op maandbasis en dit was conform de verwachting. De kerninflatie viel lager uit dan verwacht, op 0,1 procent, waar 0,2 procent was voorzien. Op jaarbasis was in september sprake van een inflatie van 1,5 procent en een kerninflatie van 2,2 procent.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets speelt het cijfer een zeer belangrijke rol in de beslissing van de Fed om de rente te verhogen. Nu er in november geen persconferentie wordt gehouden, wordt alom verwacht dat de federal funds rate in december omhoog gaat.

Kort na de opening verschijnt vanmiddag nog een publicatie over het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers in oktober.

Olie was dinsdag duurder. De november-future voor een vat West Texas Intermediate steeg aan de Nymex 0,6 procent op 50,22 dollar. Een december-future Brent werd 0,5 procent hoger verhandeld op 51,77 dollar

De euro/dollar noteerde vanmiddag op 1,1009. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1000 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0998 op de borden.

Stijgers en dalers
Netflix steeg maandag in de elektronische handel nabeurs in New York circa 20 procent na goed ontvangen derde kwartaalcijfers "Een verrassend sterke abonneegroei in zowel Amerika als internationaal heeft het vertrouwen aangewakkerd dat Netflix ondanks een toenemende concurrentie nog steeds kan groeien", aldus marktanalist Lawler. In de voorbeurshandel noteerde het aandeel Netflix vanmiddag opnieuw bijna 18 procent hoger.

IBM heeft in het derde kwartaal een lagere omzet en nettowinst geboekt, maar Big Blue handhaafde desondanks de outlook voor heel 2016. In de voorbeurshandel daalde het aandeel IBM dinsdag 2,6 procent.

Goldman Sachs heeft in het derde kwartaal de winst veel sterker dan verwacht zien herstellen, bij een stijgende omzet. De inkomsten uit de handel in obligaties, valuta en grondstoffen voor cliënten stegen naar bijna 2 miljard dollar, van 1,5 miljard dollar een jaar eerder. Het aandeel Goldman Sachs won 1,5 procent.

BlackRock opende dinsdag de boeken over het derde kwartaal. In de periode steeg het beheerd vermogen met 14 procent op jaarbasis. De omzet daalde met 3 procent en het operationeel inkomen nam met 1 procent af. Het aandeel BlackRock won vanmiddag 1,0 procent.

Johnson & Johnson boekte in het derde kwartaal meer winst en omzet dankzij de lancering van nieuwe producten en de kracht van de kernactiviteiten van het levensmiddelenconcern. Verder werd de omzet-outlook voor dit jaar herhaald, maar verwacht Johnson & Johnson een hogere winst. Die outlook werd aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte aangepast van 6,63 tot 6,73 dollar naar 6,68 tot 6,73 dollar per aandeel. Voorbeurs daalde het aandeel J&J 0,3 procent.

UnitedHealth behaalde in het derde kwartaal meer omzet en winst. Verder werd de outlook voor heel het jaar verhoogd. De Amerikaanse verzekeraar voorziet een aangepaste winst per aandeel van ongeveer 8,00 dollar, waar de verwachting eerder nog werd ingeschat in een bandbreedte van 7,80 tot 7,95 dollar per aandeel. Het aandeel UnitedHealth steeg vanmiddag 2,3 procent.

Harley-Davidson boekte in het afgelopen kwartaal minder winst en omzet. De verkoop van het aantal motorvoertuigen daalde in de periode met 4,5 procent. Het aandeel Harley-Davidson daalde 1,0 procent.

Philip Morris heeft in het afgelopen kwartaal een vrijwel vlakke nettowinst behaald op een hogere omzet. De winst werd gedrukt door negatieve wisselkoerseffecten. Daarnaast werden minder sigaretten verkocht. De sigarettenfabrikant handhaafde de outlook voor heel het jaar. Het aandeel Philip Morris steeg 1,3 procent.

Na het slot van Wall Street openen Intel en Yahoo de boeken.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,3 procent lager op 2.126,50 punten, de Dow Jones index verloor op het slot ook 0,3 procent op 18.086,47 punten en de Nasdaq noteerde op het slot ook al 0,3 procent lager op 5.199,82 punten.

Leren beleggen

Live koersen