Redactie ABM Financial News - Donderdag 20 oktober 2016, 14:57 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het rood.


De futures handelden eerder op de dag nog licht in het groen, maar zakten na bekendmaking van twee macro-economische cijfers. De Amerikaanse steunaanvragen bleken harder dan verwacht te zijn gestegen. De wekelijkse uitkeringsaanvragen stegen met 13.000 tot 260.000. Er was een aantal van 250.000 verwacht.

De Philadelphia Fed meldde dat de activiteit binnen de industrie in de regio rond Philadelphia in oktober is toegenomen. De stijging was wel minder sterk dan in de voorgaande maand.

Handelaar Remo Fritschi van ADS voorziet voor donderdag een rustige handelsdag, nu het laatste verkiezingsdebat tussen Hillary Clinton en Donald Trump geen nieuwe inzichten opleverde. Het cijferseizoen verloopt tot dusverre in de visie van ADS bemoedigend en de inschatting is dat beleggers geconcentreerd blijven letten op beter dan verwachte cijfers. Tegenvallers zullen worden afgestraft. Niettemin blijft de hamvraag nog steeds of de Federal Reserve dit jaar de rente verhoogt.

De Amerikaanse economie is voor het merendeel bescheiden tot gematigd blijven groeien, zo bleek woensdag uit het Beige Book van de centrale bank. De gouverneur van de Federal Reserve van New York zei woensdagavond laat dat hij verwacht dat de Fed nog dit jaar de rente verhoogt, waar hij aan toevoegde dat de Fed dit jaar wel transparanter moet zijn dan het vorig jaar december was, toen de rente voor het eerst in lange tijd opwaarts werd bijgesteld, waarna het vervolgens stil werd.

De Europese Centrale Bank besloot de rente ongemoeid te laten, hetgeen geen verrassing was. Op dit moment geeft voorzitter Mario Draghi een toelichting op het rentebesluit. Volgens de bankier is er de afgelopen dagen niet gesproken over verlenging van het programma voor kwantitatieve versoepeling. Ook is er niet gesproken over 'tapering', het afbouwen van de stimuleringen.

De euro/dollar noteerde op 1,1015. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0974 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0958 op de borden.

Olie noteerde donderdag lager. Een december-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent naar 51,06 dollar, terwijl een december-future Brent ook 1,5 procent inleverde op 51,86 dollar.

Bedrijfsnieuws
Verizon behaalde over het derde kwartaal een lagere nettowinst op een dito omzet. Verizon verwacht dat de aangepaste winst op hetzelfde niveau zal uitkomen als in 2015 en handhaafde daarmee zijn eerder afgegeven outlook, maar dan exclusief 0,07 dollar per aandeel voor de stakingen eerder dit jaar.

American Airlines Group zag de winst in het afgelopen kwartaal ruimschoots halveren, maar de aangepaste winst bleek boven verwachting. Op aangepast niveau steeg de winst per aandeel van 2,77 naar 2,80 dollar. Door FactSet geraadpleegde analisten gingen uit van 1,69 dollar.

Mattel behaalde in het derde kwartaal een vlakke omzet, maar de nettowinst nam toe. Mattel rapporteerde een nettowinst van 236 miljoen dollar, ten opzichte van 224 miljoen dollar in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Wereldwijd verkocht Mattel 16 procent meer Barbies, na een stijging van 23 procent in het tweede kwartaal.

eBay boekte in het derde kwartaal minder winst op een hogere omzet. De nettowinst daalde met 4 procent naar 509 miljoen dollar. Een jaar terug was dit 529 miljoen dollar. De omzet steeg echter met 6 procent van 2,1 miljard naar 2,2 miljard dollar. Voor de laatste drie maanden van het jaar rekent eBay op een omzet van 2,36 miljard tot 2,41 miljard met een aangepaste winst per aandeel tussen de 1,05 en 1,15 dollar. Voor heel 2016 blijft de eigenaar van onder meer het Nederlandse Marktplaats uitgaan van een omzet van 8,85 miljard tot 8,95 miljard dollar.

American Express presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht. De nettowinst daalde desalniettemin van 1,26 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder naar 1,14 miljard dollar. Per aandeel was dit een daling van 1,24 naar 1,20 dollar. De aangepaste winst per aandeel bleef stabiel op 1,24 dollar. De omzet zakte van 8,2 miljard naar 7,8 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op aangepaste winst van 0,97 dollar per aandeel op een omzet van 7,7 miljard dollar.

Nomura verhoogde het koersdoel voor Halliburton van 54,00 naar 61,00 dollar met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens de analisten kwamen de marges in het derde kwartaal flink boven de verwachtingen uit.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot woensdag 0,2 procent hoger op 2.144,29 punten, de Dow Jones index won op het slot ook 0,2 procent op 18.202,62 punten en de Nasdaq noteerde op het slot 0,1 procent hoger op 5.246,41 punten.

Leren beleggen

Live koersen