Redactie ABM Financial News - Dinsdag 4 oktober 2016, 14:49 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening tot 0,1 procent in het groen.


"Een relatief stille dag in termen van economische cijfers", aldus ADS Securities. Marktanalist Craig Erlam van Oanda keek verder uit naar toespraken van Fed-bestuurders Jeffrey Lacker en Charles Evans. "Hoewel ze dit jaar geen stemgerechtigde leden van het FOMC zijn, is het interessant om hun zienswijze te krijgen over de recente economische data en of een renteverhoging [door de Federal Reserve] dit jaar nog op de agenda staat", concludeerde de marktanalist.

Beleggers moeten het stellen met als enige macro-economische agendapunt de inkoopmanagersindex voor de regio New York. Later in de week volgen onder meer het ADP banenrapport op woensdag en voor vrijdag het officiële Amerikaanse banenrapport.

Ook zullen dinsdag de beoogde vice-presidenten Tim Kaine en Mike Pence van respectievelijk de Democraat Hillary Clinton en de Republikein Donald Trump het in de staat Virginia tegen elkaar opnemen in een debat. Komend weekend staat een debat tussen Clinton en Trump weer op de agenda.

De Aziatische beurzen sloten dinsdag hoger, met een winst van 0,8 procent voor de Japanse Nikkei en een stijging van 0,2 procent voor de Hang Seng in Hong Kong. De Chinese beurzen houden de deuren de gehele week gesloten.

Ook in Europa was het sentiment positief en gingen de meeste aandelenmarkten omhoog.

Olie noteerde in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 48,54 dollar, terwijl een december-future Brent 0,3 procent goedkoper werd op 50,74 dollar. Persbureau Bloomberg schreef dat National Iranian Oil een overeenkomst sloot met een aantal lokale bedrijven voor de productie van olie en gas met een omvang van 2,5 miljard dollar. Het contract volgt op het besluit van de OPEC van vorige week om de olieproductie van de lidstaten juist te beperken. Met het contract wordt voor de lange termijn het exportpotentieel van Iran flink opgeschroefd, zo schreef Bloomberg.

De euro/dollar noteerde op 1,1169. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1172 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1214 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Nomura verhoogde het koersdoel voor NXP Semiconductors van 95,00 naar 120,00 dollar met een ongewijzigde koopaanbeveling. De analisten van de Japanse zakenbank noemden het "bijna onvermijdelijk" dat NXP zal worden overgenomen, met als meest waarschijnlijke bieder Qualcomm. Een eventueel bod van Texas Instruments sloten de marktvorsers eveneens niet uit.

Netflix steeg 1,5 procent, vanwege de geruchten over mogelijke interesse door Disney. De speculatie dat Disney Netflix zou willen overnemen begon afgelopen vrijdag al en leidde maandag tot een koerswinst van dik 4 procent voor Netflix.

Vorige week werd ook bekend dat Disney wellicht Twitter zou willen overnemen. Het aandeel Disney daalde dinsdag in de handel voorbeurs met 0,4 procent.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,3 procent lager op 2.161,20 punten. De Dow Jones index eindigde eveneens 0,3 procent in het rood op 18.253,85 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent op 5.300,87 punten.

Leren beleggen

Live koersen