Redactie ABM Financial News - Woensdag 26 oktober 2016, 15:01 uur

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,4 procent in het rood. De futures van de Dow Jones Industrial Average daalden 0,3 procent en de Nasdaq futures verloren 0,5 procent.

Apple kan volgens marktanalist Jasper Lawler rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de techgigant dinsdag nabeurs verdeelde resultaten rapporteerde. "De belangrijkste uitkomst is het feit dat de jaaromzet van Apple voor het eerst in 15 jaar is gedaald. Het bedrijf is echter optimistisch over een herstel naar omzetgroei in het vierde kwartaal van het jaar", aldus Lawler. "De iPhone7 is een grotere upgrade dan 6S en de nachtmerrie van exploderende accu's bij rivaal Samsung zou bij Apple moeten leiden tot betere kerstverkopen dan vorig jaar", voegde de marktvorser toe.

Gedurende de handel verschijnen op macro-economisch vlak achtereenvolgens de voorlopige inkoopmanagersindex voor de dienstensector in oktober, de nieuwe woningverkopen en groothandelsvoorraden van september. Tot slot publiceert de Amerikaanse Energy Information Administration het wekelijkse olievoorradenrapport.

Olie noteerde voorbeurs in het rood en trok de futures tevens omlaag. Een december-future West Texas Intermediate daalde 1,8 procent op 49,07 dollar, terwijl een december-future Brent 2,0 procent goedkoper werd op 49,80 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0924. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0907 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0884 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Apple noteerde in de elektronische handel voorbeurs 3,0 procent lager. De techgigant rapporteerde dinsdag nabeurs voor het derde opeenvolgende kwartaal een lagere omzet en winst, vanwege een vertraging van de verkopen van iPhones. Apple boekte op jaarbasis een 9 procent lagere omzet van 46,9 miljard dollar. De nettowinst daalde 19 procent tot 9 miljard dollar, versus 11,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf voorziet voor het huidige kwartaal een omzet van 76 miljard tot 78 miljard dollar, wat een stijging representeert ten opzichte van de omzet in dezelfde periode een jaar eerder. Toen boekte het concern een omzet van 75,9 miljard dollar.

Coca-Cola steeg 1,4 procent, nadat de Amerikaanse frisdrankproducent een lagere omzet en winst rapporteerde. Het concern handhaafde echter zijn verwachtingen voor het gehele boekjaar.

Boeing won 1,6 procent, nadat de vliegtuigfabrikant over het derde kwartaal een hogere winst rapporteerde, ondanks een dalende omzet. De nettowinst steeg met ruim een derde van 1.704 miljoen naar 2.279 miljoen dollar. De omzet daalde met 8 procent tot 23,9 miljard dollar. De Amerikaanse vliegtuigbouwer schroefde de omzetverwachting voor het hele jaar met 500 miljoen dollar op naar 93,5 tot 95,5 miljard dollar.

Farmaceut GlaxoSmithKline heeft in het derde kwartaal betere resultaten behaald en bevestigde de verwachtingen voor het gehele jaar. De omzet van GSK steeg met 8 procent tot 7,5 miljard Britse pond. De winst per aandeel kwam uit op 0,167 Britse pond. Het aandeel verloor 1,7 procent.

Navigatiespecialist Garmin heeft in het derde kwartaal van 2016 betere resultaten geboekt, dankzij een aanhoudend sterke omzetgroei binnen het fitness, outdoor en maritieme segment, en verhoogde de outlook voor heel dit jaar. Daarmee lijkt de strategiewijziging van het bedrijf om de focus te verschuiven van de krimpende autosector naar andere segmenten vruchten af te werpen. Het aandeel won 5,2 procent.

Comcast boekte het afgelopen kwartaal een 14 procent hogere omzet van 21,3 miljard dollar, onder meer vanwege de verslaggeving van de Olympische Spelen en de Super Bowl. Het aandeel steeg 0,7 procent.

Tesla en Texas Instruments publiceren nabeurs kwartaalcijfers.

Twitter noteerde voorbeurs 3,0 procent hoger, na berichten dat Disney opnieuw belangstelling heeft getoond in de mogelijke overname van het social media-bedrijf. Disney verloor 0,6 procent.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,4 procent lager op 2.143,16 punten. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent in het rood op 18.169,27 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,5 procent op 5.283,40 punten.

Leren beleggen

Live koersen