Redactie ABM Financial News - Donderdag 27 oktober 2016, 14:52 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een hogere opening van Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren pakweg een half uur voor de openingsbel 0,4 procent in het groen, de Dow Jones Industrial Average futures winnen 0,2 procent en de Nasdaq futures noteren 0,4 procent hoger.

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben het deze week zwaar en lijken voor de maand oktober af te koersen op verliezen. "Een gemengd cijferseizoen in de Verenigde Staten maakt dat een rally omhoog moeilijk is te rechtvaardigen", aldus Lee Wilde, hoofd van de divisie aandelenstrategie van Interactive Investor. "Er is gewoonweg geen samenhang op dit moment, terwijl de Amerikaanse presidentsverkiezingen in minder dan twee weken de overtuiging onder beleggers verminderd", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de orders duurzame goederen in de VS in september zijn gedaald met 0,1 procent. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een daling van 0,6 procent.

Tevens werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS in de week eindigend op 22 oktober is gedaald met 3.000 tot 258.000, waar gerekend werd op 255.000.

Later op de dag verschijnen data over de aanstaande huizenverkopen in Amerika in september.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent op 49,35 dollar, terwijl een december-future Brent 0,6 procent duurder werd op 50,27 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0930. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0902 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0907 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Het Amerikaanse Qualcomm neemt NXP Semiconductors over voor 47 miljard dollar, ofwel 110 dollar per aandeel in contanten. Het gecombineerde bedrijf zal naar verwachting een jaarlijkse omzet genereren van meer dan 30 miljard dollar. NXP steeg 1,8 procent en Qualcomm won 3,0 procent.

Twitter won 4,5 procent procent, nadat het concern meldde in het derde kwartaal licht meer omzet te hebben behaald dan het voorzag, terwijl het aantal gebruikers ook steeg. Ondanks dat de omzet boven verwachting uitkwam, leed de onderneming een verlies van 103 miljoen dollar.

Ford Motor rapporteerde over het derde kwartaal een daling van de nettowinst van 56 procent. De cijfers waren beter dan verwacht. Het aandeel steeg 0,3 procent.

Dow Chemical heeft in het derde kwartaal fors minder winst behaald, door een last in verband met de overname van Dow Corning, maar het volume groeide en het operationele resultaat en de marge van het concern verbeterde voor het zestiende kwartaal op rij. Het aandeel steeg 1,2 procent.

ConocoPhillips heeft in het derde kwartaal een fractioneel lager verlies geboekt van 1,0 miljard dollar. ConocoPhillips verhoogde zijn productiedoelstellingen tot 1,565 miljoen vaten olie-equivalent per dag en verlaagde raamde de kapitaaluitgaven voor het hele boekjaar op 5,2 miljard dollar, waar eerder nog werd uitgegaan van 5,5 miljard dollar. Het aandeel noteerde voorbeurs 1,2 procent hoger.

Tesla kon voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de maker van elektrische auto's over het derde kwartaal beter dan verwachte resultaten rapporteerde. De omzet steeg van circa 937 miljoen naar 2,3 miljard dollar. Onder de streep resteerde een winst van 22 miljoen dollar, tegenover een verlies van bijna 230 miljoen dollar een jaar eerder. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 4,1 procent hoger.

Texas Instruments presenteerde woensdag nabeurs tevens bedrijfscijfers. Het concern boekte een hogere omzet en winst in het derde kwartaal. Voor het lopende kwartaal mikt Texas Instruments op een omzet van 3,17 miljard tot 3,42 miljard dollar en een winst per aandeel van 0,76 tot 0,86 dollar. Het aandeel noteerde voorbeurs 0,1 procent hoger.

Alphabet, Amazon en LinkedIn komen nabeurs met kwartaalcijfers en noteerden in aanloop naar de publicaties respectievelijk 0,8 procent lager, 0,8 procent hoger en vlak.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,2 procent lager op 2.139,43 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 18.199,33 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent op 5.250,27 punten.

Leren beleggen

Live koersen