Redactie ABM Financial News - Woensdag 5 oktober 2016, 14:51 uur

De Amerikaanse beurzen bewegen woensdag richting een vlakke opening, waarbij beleggers in aanloop naar het ADP-banenrapport geen grote posities durven in te nemen.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index, Dow Jones Industrial Average en de technologiezware Nasdaq noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,2 procent in het groen.

"Voor uitkijkend naar de opening van Wall Street heeft het Fed-commentaar dinsdag laat de glans van de Amerikaanse markt gehaald in aanloop naar het ADP-banenrapport", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Fed-official Charles Evans van de Chicago-Fed meldde dinsdag nog niet echt overtuigd te zijn van de noodzaak voor een renteverhoging. "Hoewel het ADP-rapport een belangrijke indicator is blijkt het rapport tevens een onbetrouwbare graadmeter te zijn voor de kwaliteit van het Amerikaans banenrapport, dat twee dagen later verschijnt", vervolgde de analist.

Uit de cijfers van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing bleek dat het aantal banen in de VS in september minder hard is gegroeid dan voorzien. Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 154.000 stuks. Verwacht was een groei van 173.000 banen.

Op macro-economisch vlak staat later op de dag nog een viertal publicaties gepland. De publicaties betreffen achtereenvolgens een tweetal inkoopmanagersindexen en de fabrieksorders. Tot slot publiceert de Amerikaanse Energy Information Administration zijn wekelijkse olievoorradenrapport.

Voorbeurs werd reeds bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week met 2,9 procent zijn gestegen. De index steeg van 527,1 vorige week naar 542,2.

Het handelstekort van de VS steeg in augustus tot 40,73 miljard dollar, waar gerekend werd op een tekort van 39,2 miljard dollar, De export steeg in augustus 0,8 procent tot 187,85 miljard dollar en de import steeg 1,2 procent tot 228,58 miljard dollar.

Minneapolis Federal Reserve president Neel Kashkari geeft woensdag een openingsspeech tijdens een conferentie in Minneapolis. Richmond Fed-president Jeffrey Lacker spreekt aan de Marshall University in West Virginia.

Olie noteerde woensdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate steeg 1,9 procent naar 49,59 dollar, terwijl een december-future Brent 1,8 procent hoger bewoog op 51,80 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1209. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1218 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1205 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Twitter kon voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, vanwege de groeiende verwachting dat het concern spoedig biedingen voor een overname beoordeelt. Het aandeel steeg 4,1 procent.

Monsanto rapporteerde voorbeurs over zijn fiscale vierde kwartaal een verlies van 191 miljoen dollar op een omzet van 925,5 miljoen dollar. De aangepaste winst kwam uit op 0,47 dollar per aandeel. Monsanto noteerde 0,4 procent hoger. Het Duitse Bayer, dat tevens in de VS is genoteerd en Monsanto overneemt, noteerde voorbeurs 0,2 procent hoger.

Constellation Brands steeg 3,8 procent, nadat het concern over het tweede kwartaal een winst per aandeel rapporteerde van 1,75 dollar op een omzet van 2,02 miljard dollar.

Slotstanden
De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag lager gesloten, na een bericht dat de Europese Centrale Bank mogelijk zijn quantitative easing programma eerder dan gepland zou kunnen afbouwen. \

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,50 procent naar 2.150,49 punten, de Dow Jones index verloor 0,47 procent tot 18,168,45. De Nasdaq sloot 0,21 procent lager op 5.289,66 punten.

Leren beleggen

Live koersen