Redactie ABM Financial News - Maandag 31 oktober 2016, 14:51 uur

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden richting de klok van twee uur tot 0,4 procent in het groen.

Vanwege het ingaan van de wintertijd dit weekend in Europa opent Wall Street een uur eerder dan normaal, om half drie onze tijd.

Voor opening van de beurzen werd bekend dat de inkomens in september stegen, maar wel iets minder hard dan verwacht. De bestedingen van Amerikaanse consumenten waren ook toegenomen, maar hier overtrof de stijging de verwachtingen.

Een half uur na opening verschijnt nog de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago. Later deze week wordt er vooral gekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve dat woensdag verschijnt.

Omdat de Amerikaanse verkiezingen in de week erop komen, is de kans op een renteverhoging volgens Franck Dixmier van Allianz Global Investors niet al te groot.

"Toch is de bijeenkomst belangrijk, omdat de Federal Reserve waarschijnlijk de kans zal grijpen om haar voornemens preciezer te communiceren, wat beleggers helpt een richting te geven aan hun verwachtingen ", zei Dixmier.

Afgelopen vrijdag werden de financiële markten opgeschrikt door het nieuws dat de FBI wederom e-mails van presidentskandidaat Hillary Clinton gaat onderzoeken. Hierdoor daalden de aandelenmarkten.

"Net voor de verkiezingen kan dit nieuwe onderzoek naar Clintons e-mails schade toebrengen aan de aanzienlijke voorsprong die ze had opgebouwd in de afgelopen maanden en dit heeft Donald Trump de kans gegeven om weer terug in de race te komen", schreef Craig Erlan van OANDA.

Olie noteerde maandag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 48,17 dollar, terwijl een december-future Brent 0,6 procent goedkoper werd op 49,07 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0948. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0965 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0984 op de borden.

Bedrijfsnieuws
CenturyLink neemt Level 3 Communications over voor een bedrag van ongeveer 34 miljard dollar inclusief schulden. Aandeelhouders van Level 3 krijgen voor ieder aandeel 26,50 dollar in contanten en 1,4286 aandeel CenturyLink. Daarmee komt de totale overnameprijs uit op circa 66,50 dollar per aandeel Level 3.

Loews maakte voorbeurs reeds bedrijfsresultaten bekend. Het Amerikaanse conglomeraat boekte in het afgelopen kwartaal meer winst, bij een iets hogere omzet. De nettowinst kwam in het derde kwartaal uit op 327 miljoen dollar, waar in dezelfde periode een jaar eerder nog een nettowinst van 182 miljoen dollar restte. Dit als gevolg van een stevige omzetstijging bij CNA.

General Electric bereikte een overeenkomst met Baker Hughes om de olie- en gasactiviteiten van beide bedrijven te combineren. Met de combinatie ontstaat een bedrijf met meer dan 32 miljard dollar aan omzet, en dat de concurrentie kan aangaan met bedrijven zoals Schlumberger.

Slotstanden
De S&P 500 sloot vrijdag 0,3 procent lager op 2.126,41 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 18.161,19 punten en de Nasdaq verloor 0,5 procent tot 5.190,10 punten.

Leren beleggen

Live koersen