Redactie ABM Financial News - Donderdag 13 oktober 2016, 14:48 uur

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor opening tot 0,7 procent in het rood.


"De Dow en S&P hebben het gisterenavond klaargespeeld om net iets hoger te eindigen, maar iedere hoop dat hiermee het sentiment is gekanteld lijkt nu alweer de kop in te zijn gedrukt", zei Paul Webb van ADS Securities, wijzend op teleurstellende exportcijfers uit China als voornaamste boosdoener. Volgens Webb zorgden de Chinese cijfers voor twijfel over de staat van de wereldwijde economie. "De focus lag in de afgelopen weken vooral op het Amerikaanse rentebeleid en de presidentsverkiezingen, maar dit herinnert ons eraan dat er ook andere belangrijke factoren meespelen."

Uitgedrukt in dollars nam de Chinese export in september met 10,0 procent af ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In augustus bedroeg de afname nog 2,8 procent. De verwachting voor september lag op een krimp van 3,2 procent. De import in dollars daalde daarnaast op jaarbasis met 1,9 procent tegen een stijging van 1,5 procent in augustus. Hier was juist een groei van 1,0 procent verwacht.

Een uur voor opening van de aandelenhandel werd bekend dat de Amerikaanse importprijzen in september met 0,1 procent zijn toegenomen, te danken aan de hogere brandstofkosten. De exportprijzen liepen afgelopen maand met 0,3 procent op.

Tegelijkertijd meldde het ministerie van Arbeid dat het aantal eerste steunuitkeringen in de afgelopen week ongewijzigd is gebleven, terwijl er was gerekend op een toename.

Olie noteerde donderdagmiddag lager. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent op 50,14 dollar, terwijl een december-future Brent ook 0,1 procent zakte tot 51,76 dollar. Later op de dag krijgen beleggers inzicht in de wekelijkse olievoorraden. Deze publicatie verschijnt normaliter woensdagmiddag, maar verschoof een dag omdat afgelopen maandag Columbus Day gevierd werd in Amerika.

In de avonduren staan nog cijfers over het overheidstekort geagendeerd.

Er staan vandaag weinig belangrijke bedrijfscijfers op de rol. Vrijdag is dat echter wel het geval, wanneer Citigroup, Wells Fargo en JPMorgan Chase de boeken openen.

De euro/dollar noteerde op 1,1025. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1002 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1016 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Delta Air Lines ondervond fikse problemen in augustus door een computerstoring die de onderneming circa 150 miljoen dollar kostte. De aangepaste winst voor belasting nam daardoor af van 2,1 miljard naar 1,9 miljard dollar. Onder aan de streep zakte de nettowinst terug van 1,4 miljard naar 1,3 miljard dollar.

CEO John Stumpf van Wells Fargo is per direct opgestapt en zal worden opgevolgd door de huidige operationeel directeur Tim Sloan. Wells Fargo werd vorige maand onderwerp van onderzoek naar dubieuze verkooppraktijken. Ook Stumpf lag daarbij flink onder vuur.

Kellogg heeft een fabrikant van Zuid-Amerikaanse snacks overgenomen voor 429 miljoen dollar. Hiermee zet het concern zijn expansie in opkomende markten voort.

Slotstanden
Wall Street bleef woensdag dicht bij huis. Bij de slotbel in New York noteerde de breed samengestelde S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.139,17 punten. De Dow Jones index steeg ook 0,1 procent naar 18.144,20 punten, maar techbeurs Nasdaq verloor 0,2 procent op 5.239,02 punten.

Leren beleggen

Live koersen