Redactie ABM Financial News - Vrijdag 14 oktober 2016, 14:59 uur

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index en de Dow Jones index noteerden rond de klok van drie uur tot 0,5 procent in het groen. De Nasdaq futures hielden het bij een stijging van 0,4 procent.

"De markten zijn vrijdag duidelijk positiever", constateerde marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.

"De zorgen over de volgende Amerikaanse renteverhoging die na het verschijnen van de laatste notulen van de Federal Reserve zijn aangewakkerd, hebben deze week een grote rol gespeeld in de correctie", meende de marktvorser, die wees op een toespraak van voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank, die vrijdag mogelijk op aandacht kan rekenen. Yellen zal vanavond in Boston een speech geven.

Voorzitter Eric Rosengren van de Boston Fed zei vrijdag op zakenzender CNBC dat hij verwacht dat de werkloosheid tegen eind 2017 is gedaald tot 4,5 procent. "Dan is het mogelijk dat we de rente sneller moeten verhogen dan momenteel verwacht", stelde Rosengren, die het sowieso gepast vindt om de rente in december te verhogen. Zijn opvattingen zijn niet verrassend want de voorzitter van de Boston Fed was een van de bestuursleden die in september al voor een verhoging met 25 basispunten stemde, zo bleek eerder deze week uit de notulen.

Op macro-economisch vlak verschenen voor de openingsbel al publicaties over de detailhandelsverkopen en producentenprijzen. Amerikaanse detailhandelaren zetten in september 0,6 procent meer om, hetgeen ook was verwacht, terwijl de producentenprijzen met 0,3 procent toenamen op maandbasis, en dat was licht beter dan voorzien.

Marktanalist Craig Erlam van Oanda noemde de detailhandelsverkopen als belangrijkste economische publicatie van de dag, omdat deze een beeld geven van de gemoedstoestand van de Amerikaanse consument.

Later op de middag verschijnen nog de bedrijfsvoorraden over augustus en een voorlopige consumentenvertrouwen indicator van de Universiteit van Michigan voor oktober.

Olie noteerde vrijdag aan het begin halverwege de middag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg circa 0,7 procent op 50,77 dollar, terwijl een december-future Brent 0,3 procent duurder werd op 52,18 dollar.

De euro/dollar noteerde rond de klok van drie uur op 1,1019. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1012 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1056 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Veel aandacht zal vrijdag ook uitgaan naar de kwartaalcijfers van een aantal Amerikaanse banken. JPMorgan Chase opende als eerste Amerikaanse financial vanmiddag met cijfers over het derde kwartaal. De winst en omzet daalden, maar kwamen desalniettemin boven de verwachting uit. Bovendien daalden de kosten. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,2 procent hoger.

Citigroup boekte in het afgelopen kwartaal een lagere winst en omzet, maar de resultaten waren ook hier beter dan verwacht. In de elektronische handel noteerde het aandeel Citigroup vanmiddag 1,8 procent hoger.

Met name de resultaten van Wells Fargo werden vrijdag nauwlettend in de gaten gehouden, gezien de recente problemen van de bank. Eerder deze week stapte CEO John Stumpf op vanwege de corrupte verkooppraktijken die er binnen de bank op na werd gehouden. In september werd bekend dat ruim 5.000 werknemers zijn ontslagen, omdat zij zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het ongeoorloofd openen van rekeningen zonder toestemming van klanten. Wells Fargo kreeg hiervoor een boete opgelegd van 185 miljoen dollar. In het derde kwartaal daalde de winst, maar nam de omzet toe. De winstcijfers waren licht beter dan verwacht en het aandeel steeg vanmiddag krap een half procent.

McDonald's Corporation kan vrijdag ook op extra aandacht van beleggers rekenen, nadat de fastfoodketen donderdagavond bekendmaakte dat in het derde kwartaal een afschrijving van 130 miljoen dollar is gedaan ter ondersteuning van eerder aangekondigde strategische initiatieven. Het aandeel McDonald's verloor in de handel voorbeurs 0,6 procent.

Chocolademaker Hershey maakte vanmiddag bekend dat CEO John Bilbrey per 1 juli 2017 met pensioen gaat. Inmiddels is een speciaal comité benoemd om zijn opvolger aan te wijzen. Hershey zei vrijdag ook dat de outlook voor heel 2016 bleef gehandhaafd. Een half uur voor de openingsbel noteerde het aandeel 1,7 procent hoger.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,3 procent lager op 2.132,55 punten. De Dow Jones index eindigde ook 0,3 procent in het rood op 18.098,94 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 0,5 procent in op 5.213,33 punten.

Leren beleggen

Live koersen