Redactie ABM Financial News - Maandag 24 oktober 2016, 14:56 uur

De Amerikaanse beurzen gaan maandag waarschijnlijk hoger open. Futures op de S&P 500 index noteerden grofweg een halfuur voor opening tot 0,5 procent in het groen.


Bij gebrek aan belangrijke macro-economische cijfers gaat de aandacht maandag onder meer uit naar bedrijfsresultaten en fusie- en overnamenieuws.

"Wat kwartaalcijfers betreft gaat het deze week met name om 's werelds meest waardevolle bedrijf, Apple", aldus marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. Daarbij kijkt de markt volgens de analist met name naar de prestaties van het bedrijf dit kwartaal en de prestaties van de nieuwe Mac-computer en iPhone. "Daarnaast zal de aandacht deze week uitgaan naar de kwartaalcijfers van Alphabet, de moedermaatschappij van Google", voegde hij toe. De internetgigant publiceert donderdag de kwartaalcijfers.

De macro-economische agenda bevat maandag een tweetal publicaties. Voorbeurs werd al bekend dat de Chicago Fed National Activity Index in september is gestegen. Na opening verschijnt de voorlopige inkoopmanagersindex van de industrie van oktober.

Olie noteerde maandag lager. Een december-future West Texas Intermediate daalde 1,2 procent op 50,25 dollar, terwijl een december-future Brent 0,8 procent afnam tot 51,35 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0889. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0876 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0870 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Gedurende het weekeinde werd bekend dat AT&T mediabedrijf Time Warner heeft ingelijfd. Telecombedrijf AT&T betaalt 107,50 dollar per aandeel Time Warner, deels afgerekend in contanten en deels in aandelen. Met dit bod wordt Time Warner, inclusief schulden, gewaardeerd op 109 miljard dollar. De besturen van beide bedrijven staan achter de deal en AT&T verwacht dat de overname in het eerste jaar na afronding positief zal bijdragen aan zowel de aangepaste winst per aandeel als de vrije kasstroom per aandeel.

Verzekeraar Genworth Financial heeft ingestemd met zijn overname door het Chinese China Oceanwide Holding Group.

B/E Aerospace Inc noteerde voorbeurs 0,1 procent lager, nadat Rockwell Collins zondag aankondigde het bedrijf over te nemen voor 6,4 miljard dollar.

Kimberly-Clark opende voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal. De Amerikaanse onderneming rapporteerde een lichte omzetstijging op een flink hogere winst. Voor het hele jaar wordt een nettowinst per aandeel verwacht die ligt tussen de 5,95 dollar en 6,05 dollar. De oude bandbreedte ging uit van 5,95 tot 6,15 dollar.

T-Mobile US verhoogde juist de winstverwachting voor 2016, nadat de nettowinst ruimschoots verdubbelde en er twee miljoen klanten bijkwamen in het derde kwartaal. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 38 procent tot 2,6 miljard dollar. De verwachting voor het jaar werd verhoogd naar 10,2 tot 10,4 miljard dollar, van de eerdere geraamde bandbreedte van 9,8 tot 10,1 miljard dollar.

Netflix gaat obligaties uitgeven met een totale waarde van 800 miljoen dollar. De Amerikanen gaan de opbrengst gebruiken voor algemene doeleinden, waaronder ook mogelijke acquisities.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 2.141,16 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 18.145,71 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent op 5.257,40 punten.

Leren beleggen

Live koersen