Redactie ABM Financial News - Maandag 10 oktober 2016, 14:50 uur

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteerde rond de klok van drie uur tot 0,3 procent hoger.

Afgelopen vrijdag sloot Wall Street lager, onder invloed van een tegenvallend banenrapport. Aandelenmarkten in Europa noteerden maandag hoger en in Azië waren de belangrijke beurzen in Japan en Hong Kong gesloten. In Amerika wordt Columbus Day gevierd, maar zijn de financiële markten wel geopend.

"Columbus Day en een kleurloos Amerikaans banenrapport zorgen voor een rustige start van de week", schreven analisten van Societe Generale.

Beleggers verteren vandaag ook het tweede debat tussen presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump. "Het presidentsdebat van afgelopen nacht heeft wellicht het electoraat niet de richting gegeven die gezocht werd, maar kijkend naar de financiële markten dan lijkt het weer een winst voor Clinton te zijn geweest", zei Paul Webb van ADS Securities.

Deze week zal ook nieuws omtrent de centrale bank van Amerika weer nauwlettend gevolgd worden. Vice-voorzitter Stanley Fischer van de Amerikaanse Federal Reserve zei in het weekend dat de keuze van de Amerikaanse Federal Reserve om tijdens de laatste beleidsvergadering in september de rente ongemoeid te laten, een "close call" was en geen teken van "gebrek aan vertrouwen in de economie".

Vrijdag houdt voorzitter Janet Yellen van de Fed een toespraak over de ontwikkeling van de economie. Woensdag worden de notulen van de laatste bijeenkomst van het stelsel van centrale banken bekendgemaakt.

"Deze kunnen een beeld geven van hoe ver de meningen binnen de Fed uiteenlopen. Drie Fed-leden stemden in september al voor een renteverhoging. De arbeidsmarkt is voor de inschatting van een geschikt renteniveau een belangrijke indicator", zei beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers in een vooruitblik.

Olie noteerde hoger. Een november-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent op 50,37, dollar, terwijl een december-future Brent 1,2 procent hoger noteerde op 52,55 dollar.

De minister van Energie in Saoedi-Arabië zei maandag optimistisch te zijn over het bereiken van een deal over een productieverlaging in november met andere OPEC-leden. Khalid al-Falih zei dat een niveau van 60 dollar per vat dit jaar "niet ondenkbaar" is.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,1155. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1172 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1151 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Deze week opent Alcoa de boeken over het afgelopen kwartaal, wat traditiegetrouw de aftrap van het cijferseizoen markeert. De aluminiumfabrikant maakt dinsdag voor opening van de markten resultaten bekend. Het is de laatste keer dat dit gebeurt als één bedrijf, want Alcoa is van plan om zich op te splitsen.

Mylan steeg in de handel voorbeurs sterk met dik 12 procent en was daarmee de grootste stijger in de S&P 500. Het concern zei een schikking te hebben gesloten met Amerikaanse autoriteiten, ter waarde van 465 miljoen dollar, inzake zijn anti-allergie medicijn EpiPen. Mylan zou teveel geld hebben gevraagd voor dit middel.

Noble Group maakte bekend voor ruim 1 miljard dollar zijn Amerikaanse energie activiteiten aan Calpine Corp te verkopen.

Twitter liet een opvallende daling zien. De koers steeg recent sterk vanwege overnamegeruchten waarbij grote spelers zoals Disney en Alphabet als mogelijke kopers werden genoemd. Vorige week bleek uit mediaberichten echter dat beide bedrijven niet meer in de race waren voor de berichtendienst. Ook Apple en Salesforce zouden uit de biedingsstrijd zijn gestapt. De koers daalde maandag dik 12 procent.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,3 procent lager, de Dow Jones index verloor 0,2 procent en de Nasdaq daalde 0,3 procent.

Leren beleggen

Live koersen