Redactie ABM Financial News - Dinsdag 25 oktober 2016, 14:51 uur

De Amerikaanse aandelenmarkten gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren een half uur voor opening tot 0,2 procent in het groen.

"Amerikaanse aandelen werden gisteren geholpen door fusie- en overnamenieuws, maar er valt weinig richting te verwachten tussen nu en de openingsbel", zei Jamieson Blake van ADS Securities. Blake verwees onder meer naar de overname van Time Warner door AT&T.

"De economische macrocijfers zijn aan beide kanten van de Atlantische Oceaan, en het belangrijkste bedrijfscijfer - van Apple - komt pas als de markten zijn gesloten. De grote beurzen zullen momenteel waarschijnlijk licht hoger van start gaan, maar er is weinig voor nodig om daar verandering in te brengen", stelde Blake.

Gedurende de middag verschijnen de S&P Case-Shiller huizenprijzencijfers en het consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board. Verder zal de aandacht uitgaan naar een stroom van bedrijfscijfers, van onder meer DuPont, General Motors en Caterpillar.

Olie noteerde verdeeld. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 50,41 dollar, terwijl een december-future Brent 0,5 procent duurder werd op 51,19 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0872. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0878 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0875 op de borden.

Bedrijfsnieuws

General Motors heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw een recordomzet behaald. "Ons record derde kwartaal werd vooral gedreven door een sterke omzet in de Verenigde Staten en China", zei CEO Mary Barra.

Caterpillar heeft in het derde kwartaal lagere resultaten behaald, en stelde de outlook voor heel 2016 neerwaarts bij. "Economische zwakte in het merendeel van de wereld blijft aanhouden en als gevolg daarvan blijven onze eindmarkten uitdagend", zei topman Doug Oberhelman.

Procter & Gamble heeft in het afgelopen kwartaal een omzet geboekt van 16,5 miljard dollar, net zoveel als een jaar eerder. Autonoom groeide het levensmiddelenconcern in alle segmenten.

DuPont heeft in het derde kwartaal een licht hogere omzet en een behoorlijk opgelopen operationeel resultaat geboekt tegenover een jaar eerder. DuPont verwacht over heel 2016 een winst per aandeel van 2,71 dollar. Eerder lag de verwachting tussen de 2,70 tot 2,75 dollar.

Merck heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet behaald en de farmareus stelde dinsdag de outlook voor heel het jaar bij. Werd drie maanden geleden nog een winst per aandeel voorzien van tussen de 1,98 en 2,08 dollar, verwacht Merck nu een winst per aandeel in een bandbreedte van tussen de 2,02 en 2,09 dollar.

United Technologies heeft afgelopen kwartaal op een hogere omzet meer winst behaald en verhoogt de outlook voor heel 2016. "Autonome groei bij onze ruimtevaart onderdelen en een solide kasgeneratie over de gehele breedte, met zelfs aanhoudende investeringen in ruimtevaart, geeft ons vertrouwen dat we aan onze verplichtingen richting aandeelhouders kunnen voldoen", zei topman Gregory Hayes.

Baker Hughes heeft in het derde kwartaal zijn verliezen beperkt, terwijl de omzet op jaarbasis met 38 procent daalde. Het bedrijf verwacht dat de activiteit in Noord-Amerika het vierde kwartaal bescheiden zal aantrekken, hoewel het prijsklimaat lastig blijft.

Whirlpool heeft in het derde kwartaal van 2016 meer winst behaald op een lagere omzet en verlaagde de outlook voor het volledige jaar. Vanwege zwakke markten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en de devaluatie van het Britse pond verlaagde Whirlpool de winstverwachting voor heel 2016.

Eli Lilly heeft in het derde kwartaal een hogere omzet geboekt, dankzij volumegroei door de lancering van recente producten. De outlook voor de aangepaste winst werd vandaag bevestigd.

Visa maakte maandag nabeurs de jaarresultaten bekend. De creditcardmaatschappij realiseerde in het afgelopen kwartaal een flink hogere omzet en winst, maar zag de resultaten over het volledige boekjaar onder druk staan. Visa liet zich positief uit over het nieuwe boekjaar.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,5 procent hoger op 2.151,33 punten. De Dow Jones index eindigde 0,4 procent in het groen op 18.223,03 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,0 procent op 5.309,83 punten.

Leren beleggen

Live koersen