Redactie ABM Financial News - Vrijdag 14 oktober 2016, 13:27 uur

Unilever heeft de afgelopen week flink wat beurswaarde moeten inleveren, nadat beleggers terughoudend reageerden op de cijfers van het Brits-Nederlandse concern over het derde kwartaal.

Donderdag maakte Unilever bekend dat de omzet in het derde kwartaal van dit jaar fractioneel daalde op jaarbasis. De onderliggende groei, waar analisten vooral op focussen, bleek evenwel sterker dan voorzien met 3,2 procent. De consensus rekende vooraf op 2,9 procent.

Unilever had vooral te kampen met negatieve wisselkoerseffecten, terwijl ook de volumes onder druk stonden. Evenwel kon het bedrijf dit compenseren met hogere prijzen, vooral in Latijns-Amerika. Daar stegen de prijzen met ruim 15,5 procent, zo merkten analisten van Jefferies op.

Toch baart de ontwikkeling van lagere volumes en hogere prijzen zorgen onder enkele analisten. Unilever zou zich volgens Jefferies te veel richten op prijsgroei in plaats van volumegroei. Er wordt door de analisten afgevraagd of dit wel een duurzame strategie is.

Ook speelde volgens Jefferies, dat een Houden advies heeft op Unilever, afgelopen week een conflict tussen Unilever en de Britse supermarktketen Tesco op de achtergrond mee. Door het zwakke pond wilde Unilever prijsstijgingen doorvoeren in de supermarkten van Tesco, maar die zag dit niet zitten. Als gevolg van het gesteggel tussen beide partijen waren bepaalde producten van Unilever tijdelijk beperkt beschikbaar in de Britse supermarkten van Tesco.

Bryan Garnier oordeelde dat de resultaten van Unilever al met al "grofweg" in lijn met de verwachting waren. In een vrijdag verschenen rapport stelden de marktvorsers dat Unilever aantrekkelijk gepositioneerd blijft ten opzichte van sectorgenoten, mede door een diverse merkportefeuille en de "unieke" toegang tot de Aziatische markten.

Het aandeel Unilever sloot vrijdag op een groen Damrak 0,2 procent lager op 39,41 euro. Op weekbasis verloor het aandeel 2,6 procent aan beurswaarde.

Leren beleggen

Live koersen