Redactie ABM Financial News - Donderdag 13 oktober 2016, 13:18 uur

TSMC heeft donderdag goede resultaten gerapporteerd over het derde kwartaal en sprak van goede vooruitgang met de nieuwe EUV-technologie. Dit beoordeelde analist Tammy Qiu van Berenberg als positief voor het Nederlandse ASML, dat de EUV-machines levert aan TSMC.

De chipfabrikant uit Taiwan zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2017 beginnen met de productie van 7 nanometer chips. Halfgeleiders van 5 nanometer gaan in de eerste helft van 2019 in productie.

Voor de chips van 5 nanometer zal TSMC veel gebruik maken van EUV. Volgens Berenberg liet het bedrijf weten dat deze technologie zich goed ontwikkeld, al is er nog wel werk aan de winkel. Deze opmerkingen zijn volgens Qiu goed nieuws voor ASML.

Zowel TSMC als Samsung staan volgens Qiu onder druk om zo snel mogelijk nieuwe chips te ontwikkelen, aangezien Intel ook een concurrent is geworden. Ook dit beoordeelde de analist als positief voor toeleveranciers aan chipfabrikanten zoals ASML, omdat het inhoudt dat de chipmakers meer investeringen moeten doen.

TSMC zal dit jaar naar verwachting circa 9,5 miljard dollar investeren en ook in 2017 zullen de investeringen volgens Berenberg stevig blijven.

Berenberg heeft een koopadvies op ASML met een koersdoel van 100,00 euro. Op een rood Damrak noteerde het aandeel 0,8 procent lager op 91,53 euro.

Leren beleggen

Live koersen