Redactie ABM Financial News - Maandag 31 oktober 2016, 18:23 uur

DSM heeft in het derde kwartaal naar verwachting zowel meer omzet als winst geboekt. Dit bleek uit een consensus die het speciaalchemiebedrijf zelf opstelde aan de hand van 16 analisten.

"We rekenen op een goed kwartaal", stelden analisten van Deutsche Bank in aanloop naar de cijfers.

De omzet uit voortgezette activiteiten kwam volgens de consensus in het derde kwartaal uit op 1.985 miljoen euro, een kleine stijging tegenover 1.945 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Aan deze omzet van 1.985 miljoen euro droeg de tak Nutrition 1.296 miljoen euro bij en Performance Materials 627 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) van DSM steeg volgens de marktvorsers van 287 miljoen naar 310 miljoen euro en de winst voor bijzondere posten van 106 miljoen naar 135 miljoen euro.

Ondanks de oplopende resultaten op jaarbasis, waarschuwden analisten van Morgan Stanley voor lagere marges op kwartaalbasis. De tak Nutrition ondervond volgens de zakenbank tegenwind van de hogere prijzen voor vitamine E, maar ook van productieverstoringen en hogere marketingkosten. Bij Performance Materials liepen de voordelen van lagere grondstofkosten er het afgelopen kwartaal grotendeels uit.

Morgan Stanley, dat het aandeel DSM op Gelijkgewogen heeft, let bij de kwartaalpublicatie vooral op de verwachtingen van het speciaalchemiebedrijf voor de prijsontwikkeling van vitamines, de prijsontwikkeling bij Speciality Chemicals en mogelijke uitspraken over productieverstoringen in het lopende vierde kwartaal.

Deutsche Bank, dat een Houden advies op DSM heeft, verwacht dat de onderneming de outlook voor heel 2016 zal herhalen. DSM rekent sinds de halfjaarcijfers, toen de verwachtingen werden verhoogd, op een 10 tot 15 procent hoger bedrijfsresultaat voor dit jaar. Daarnaast mikt DSM op een stijging van het rendement op kapitaalsinvesteringen (ROCE) van meer dan 200 basispunten.

JPMorgan Cazenove liet zich eerder deze maand nog negatief uit over DSM. De analisten van de Amerikaanse zakenbank maken zich zorgen over verdere prijsdruk voor vitamines A en E. Daarnaast houden de marktvorsers ook rekening met margedruk bij de divisie Performance Materials, nu de meewind op het vlak van inkoopkosten is gaan liggen. De premie waartegen DSM noteerde, was volgens JPMorgan dan ook niet langer te rechtvaardigen en de analisten verlaagden het advies voor het aandeel van Overwogen naar Onderwogen.

DSM maakt de cijfers over het derde kwartaal donderdag voorbeurs bekend. Maandagmiddag handelde het aandeel op een rood Damrak 0,3 procent hoger op 58,63 euro.

Leren beleggen

Live koersen