Redactie ABM Financial News - Donderdag 27 oktober 2016, 19:11 uur

De olieprijs is donderdag gestegen. De december-future voor een vat West Texas Intermediate sloot op de Nymex 0,54 dollar of 1,1 procent hoger op 49,72 dollar.

Marktkenners schreven de stijging enerzijds toe aan de verrassende daling van de Amerikaanse olievoorraden, maar anderzijds ook zeker aan het optimisme dat grote olieproducenten dan toch echt in hun output gaan snijden.

Donderdagavond meldden functionarissen van het oliekartel aan The Wall Street Journal echter dat Irak mogelijk dwars zal liggen bij het sluiten van een deal omdat men de opbrengsten uit de olie-export hard nodig heeft om IS te bestrijden. Daarom zou Irak vrijstelling willen voor de deal die op hoofdlijnen werd gesloten in september, hoewel de Iraakse olieminister ook zei dat men bereid is tot een compromis. Volgens de officials van het oliekartel zal het verzoek van Bagdad dit weekend worden besproken wanneer de OPEC bijeen komt om de basis te leggen voor de vergadering in november.

"Zolang de leden van de OPEC praten, is er weinig kans op een verkoopgolf", volgens marktkenner Ric Navy van RJ O'Brien & Associates.

Analisten van Macquarie zien een kans van 60 procent dat er daadwerkelijk een definitieve productiedeal wordt gesloten in Wenen volgende maand maar er zijn ook twijfels.

"Er zijn nog een boel handelaren die zich niets voor kunnen stellen bij het idee dat er een daadwerkelijke deal wordt bereikt", volgens marktstrateeg Michael McCarthy van CMC Markets. "En zelfs al wordt er een akkoord gesloten, dan gaan marktkenners er niet van uit dat de afgesproken quota ook worden nageleefd".

Leren beleggen

Live koersen