Redactie ABM Financial News - Maandag 10 oktober 2016, 13:16 uur

De voorlopige antidumping maatregelen die Brussel heeft ingesteld tegen de import van warmgewalst en plaatstaal uit China vallen tegen. Dit schreven analisten van Deutsche Bank maandag in een reactie op de acties van de Europese Commissie.

De Commissie voerde heffingen in van 13 tot 23 procent voor de invoer van warmgewalst staal uit China en voor de Chinese import van plaatstaal bedragen de heffingen 65 tot 74 procent.

De analisten beschouwen de getroffen maatregelen als positief voor Europese staalproducenten. ArcelorMittal en Salzgitter hebben in de ogen van de marktvorsers het meeste profijt van de maatregelen van Brussel.

Toch heerst er teleurstelling over de invoerheffingen en blijft Deutsche Bank van mening dat de Europese staalmarkt gevoelig zal blijven voor het dumpen van staal door China.

De marktvorsers wezen erop dat de maatregelen enkel voor China gelden. Er lopen echter ook onderzoeken tegen Rusland, Brazilië, Iran, Oekraïne en Turkije op het gebied van de import van warmgewalst staal.

Deutsche Bank verwacht dat China zich in reactie op de heffingen uit de Europese markten voor plaatstaal zal terugtrekken en gedeeltelijk uit de markt voor warmgewalste producten. Dit gebeurde eerder ook al op het vlak van roestvast staal. De marktvorsers verwachten dan ook dat grote exportlanden de ruimte, die ontstaat door het terugtrekken van China, opvullen zodra de prijzen te hard omhoog gaan. Deutsche Bank denkt hierbij met name aan Zuid-Korea, maar ook Taiwan, Vietnam en India.

De analisten vinden de heffing op warmgewalst staal van 13 tot 23 procent "zeer laag", zelfs in vergelijking met de invoerheffingen van 20 tot 22 procent die eerder dit jaar op de import van koudgewalst staal werden ingesteld. In principe zou de heffing moeten helpen, maar er bestaat volgens de marktkenners de mogelijkheid dat China dit simpelweg absorbeert.

Deutsche Bank heeft een Houden advies op ArcelorMittal met een koersdoel van 5,50 euro.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel ArcelorMittal 1,9 procent hoger op 5,76 euro.

Leren beleggen

Live koersen