Redactie ABM Financial News - Woensdag 26 oktober 2016, 13:25 uur

Arcadis heeft in het derde kwartaal van 2016 lagere resultaten behaald. Dit verwachten twee door ABM Financial News geraadpleegde analisten.

De lagere resultaten in het derde kwartaal betekenen dat de bodem nog niet bereikt is voor het internationale advies- en ingenieursbureau, dat dit jaar een lastig rit doormaakt. Arcadis wordt geconfronteerd met uitdagende marktomstandigheden in vooral Noord-Amerika en Brazilië. Na een zwak begin van het jaar vielen ook de resultaten in het tweede kwartaal tegen en op het Damrak gaf het aandeel dit jaar al bijna een derde aan beurswaarde prijs.

Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers merkte op dat dit kwartaal ook de impact van Brexit erbij is gekomen. Arcadis groeide in het Verenigd Koninkrijk de laatste jaren behoorlijk via overnames van EC Harris en Hyder Consulting. "Daar komt bij dat Brazilië lastig blijft en in Amerika is de overheid terughoudend met investeringen in de milieumarkten, herstel voor Arcadis kost daar tijd", zei Van Beek.

De marktvorser let bij de kwartaalcijfers in het bijzonder op de ontwikkeling van het werkkapitaal. Mogelijk zijn betalingstermijnen voor Arcadis opgelopen, keek Van Beek vooruit.

Ook analist Dirk Verbiesen van KBC Securities wees op het belang van het werkkapitaal, dat in het tweede kwartaal bijna 20 procent van de omzet uitmaakte waar dat in 2015 minder was.

Net als Van Beek verwacht Verbiesen dat de resultaten lager uit zullen komen in het derde kwartaal. De analist wees op de margeverslechtering die Arcadis recent doormaakt. De EBITA-marge daalde van 10,3 en 10,8 procent in het derde en vierde kwartaal van vorig jaar, naar respectievelijk 8,1 procent en 7,3 procent in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar. Voor het derde kwartaal rekent Verbiesen op 7,8 procent. De netto-omzet gaat in zijn raming 2 procent naar beneden.

Verbiesen denkt dat beleggers beter kunnen wachten met instappen totdat vertrouwen in de onderneming is teruggekeerd. Arcadis zou in zijn ogen hiermee beginnen door realistische nieuwe strategische doelstellingen vast te stellen en het werkkapitaal onder controle moeten krijgen. Ook Van Beek zei dat doelstellingen realistisch moeten zijn. Arcadis maakt zijn nieuwe strategie waarschijnlijk pas volgend jaar bekend.

Arcadis informeert de markten donderdag voorbeurs over de prestaties in het derde kwartaal. Het aandeel noteerde woensdag op een rood Damrak 1,2 procent lager op 13,12 euro.

Leren beleggen

Live koersen