Redactie ABM Financial News - Vrijdag 21 oktober 2016, 14:56 uur

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening tot 0,3 procent in het rood.

"We kijken momenteel naar een nogal ingetogen start van de laatste handelssessie van de week, alhoewel de drie zwaargewichten McDonalds, General Electric en Honeywell klaar staan om voor de openingsbel kwartaalcijfers bekend te maken", zei handelaar Jamieson Blake van ADS Securities.

Ook een grote overname in de tabakssector kan op aandacht van beleggers rekenen, maar de macro-economische agenda bevat geen richtinggevende items, aldus Blake.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent naar 50,92 dollar, terwijl een future op Brent 0,8 procent steeg naar 51,81 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0880. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0902, terwijl bij het sluiten van de markt in Amsterdam nog een stand van 1,0932 op de borden stond.

Bedrijfsnieuws

British American Tobacco heeft een bod uitgebracht op het resterende deel in Reynolds American dat de tabaksfabrikant nog niet in bezit heeft. BAT biedt 56,50 dollar per aandeel Reynolds voor de 57,8 procent die het nog niet in handen heeft. De deal heeft een waarde van 47 miljard dollar en waardeert Reynolds op zo'n 81 miljard dollar.

McDonald's heeft in het derde kwartaal van 2016 lagere resultaten behaald, waarbij de omzet werd gedrukt door de effecten van refranchising. Eind 2018 wil de fastfoodketen 4.000 van zijn restaurants refranchisen. Zowel de omzet als de winst daalde met 3 procent. De vergelijkbare omzet in Amerika, een belangrijke graadmeter voor de markt, steeg met 1,3 procent, wederom dankzij het succes van het 'All Day Breakfast'-concept.

General Electric zag over het derde kwartaal de winst dalen en de omzet oplopen. Het Amerikaanse conglomeraat scherpte de winstverwachting per aandeel voor 2016 naar aan naar 1,48 tot 1,52 dollar. Dat was aanvankelijk 1,45 tot 1,55 dollar. Ook werd het aandeleninkoopprogramma uitgebreid met 4 miljard dollar.

Honeywell vertaalde een hogere omzet in het derde kwartaal niet naar meer winst. Volgens CEO Dave Cote waren de cijfers van Honeywell conform verwachting. Daaraan voegde de topman toe dat de fabrikant "goed gepositioneerd is voor een dubbelcijferige winstgroei in het vierde kwartaal”.

Microsoft maakte donderdag nabeurs resultaten bekend. De softwarereus meldde een nettowinst van 4,7 miljard dollar, of 0,60 dollar per aandeel, over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, bij een omzet van 20,5 miljard dollar. Volgens Microsoft waren de cloud-diensten verantwoordelijk voor de sterke resultaten, met een verdubbeling van de omzet op jaarbasis voor het onderdeel Azure.

Uitzender Manpower rapporteerde een stijging van de resultaten. De Amerikaanse uitzender, met een relatief sterke voetafdruk buiten de Verenigde Staten, maakte een verwaterde winst per aandeel bekend die steeg van 1,61 dollar naar 1,87 dollar met een negatief valuta-effect van 0,03 dollar.

Schlumberger maakte donderdag beter dan verwachte winstcijfers over het derde kwartaal bekend, terwijl de omzetcijfers van de dienstverlener aan oliebedrijven licht tegenvielen.

Paypal behaalde in het derde kwartaal een winststijging van 7 procent, bij een omzetstijging van 18 procent. Het aantal actieve klantrekeningen steeg met 11 procent tot 192 miljoen, terwijl het aantal verwerkte betaaltransacties met 24 procent steeg tot 1,5 miljard.

Advanced Micro Devices moest donderdag nabeurs een groter verlies over het afgelopen kwartaal bekendmaken en zag het aandeel in de handel nabeurs inzakken.

De chipfabrikant meldde een nettoverlies over het derde kwartaal van 406 miljoen dollar, of 0,50 per aandeel. Het verlies was daarmee twee keer zo groot als de 197 miljoen dollar verlies van een jaar eerder.

Slotstanden
De S&P 500-index sloot 0,1 procent lager op 2.141 punten. De Dow Jones Industrial Average eindigde 0,2 procent lager op 18.166 punten, terwijl de Nasdaq Composite Index 0,1 procent prijs gaf tot 5.241 punten.

Leren beleggen

Live koersen