Redactie ABM Financial News - Dinsdag 11 oktober 2016, 18:16 uur

Fagron heeft in het derde kwartaal de verkopen licht zien stijgen. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van de magistrale bereider.

Erg spannend lijken de cijfers over het afgelopen kwartaal niet te worden, zo voorziet analist Matthias Maenhaut van ING.

In het derde kwartaal boekte Fagron volgens de analisten een omzet van 107,3 miljoen euro, bijna drie procent meer dan de 104,5 miljoen euro in dezelfde periode in 2015. Van deze 107,3 miljoen euro kwam slechts 2,0 miljoen euro voor rekening van HL Technology.

Met 54,5 miljoen euro droeg de tak Essentials volgens de analisten het meeste bij aan de groepsomzet. De omzet bij Essentials steeg met 2,1 procent, aldus de consensus. Bij Specialty Pharma Services nam de omzet op jaarbasis toe met 2,7 procent naar 37,9 miljoen euro en bij de divisie Trademarks lagen de verkopen 4,8 procent hoger op 13,0 miljoen euro.

Indien de ramingen van de analisten correct blijken, dan zou Fagron na negen maanden een omzet hebben geboekt van 317,7 miljoen euro, ruim een procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze daling was vooral te danken aan de 7,5 procent omzetkrimp die de analisten voorzien bij Essentials, waar de aanpassing in de Amerikaanse vergoedingssystematiek Fagron stevig raakt. Daar staat evenwel een omzetgroei van 9,6 procent bij Specialty Pharma Services tegenover.

Outlook
Fagron verwacht dit jaar een omzet te genereren van tenminste 415 miljoen euro en een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 85 miljoen tot 95 miljoen euro. Analist Maenhaut van ING, die recent een koopadvies op het aandeel afgaf, voorziet dat Fagron deze outlook zal herhalen.

"We zijn er van overtuigd dat we een streep onder het verleden kunnen zetten", zei CEO Hans Stols bij de halfjaarcijfers tegenover ABM Financial News.

De topman gaf toen eveneens aan dat er mogelijk iets meer druk op het bedrijfsresultaat ligt dan op de omzet in het tweede deel van 2016. "Extra kosten voor de uitrol in de Verenigde Staten" zijn hier volgens de CEO debet aan. Fagron wil het verkoopteam in Amerika "op stoom brengen" en verder zijn er opstartkosten voor een nieuwe faciliteit in Amerika. Feitelijk moeten deze kosten worden gezien als investeringen waarvan in een later stadium de vruchten kunnen worden geplukt, aldus Stols.

Ook zullen beleggers gespitst zijn op eventuele nieuwe ontwikkelingen rondom een onderzoek van de FBI naar de handel en wandel bij MedHealth en diens oprichter Jake Jackson. Tegenover ABM Financial News zei Stols al "comfortabel" te zijn over de kwestie, hoewel de timing ongelukkig was. De enige link tussen het onderzoek van de FBI en Fagron is dat Jackson ooit werknemer van Fagron was, aldus de topman. Fagron is verder op geen enkele wijze volgens Stols betrokken bij het onderzoek.

Verder wil Maenhaut van ING graag weten hoe het gaat met de steriele activiteiten van Fagron in Amerika.

Fagron publiceert de omzetcijfers woensdag 12 oktober voorbeurs. Dinsdagmiddag handelde het aandeel 1,5 procent hoger op 10,47 euro.

Leren beleggen

Live koersen