Redactie ABM Financial News - Dinsdag 4 oktober 2016, 16:14 uur

De wereldwijde economische groei zal volgend jaar iets aantrekken. Dit bleek uit ramingen die het Internationaal Monetaire Fonds dinsdag bekendmaakte.

De groei zal volgend jaar onder druk staan door toenemend protectionisme, de hoge schuldenniveaus en de aanhoudende economische zwakte in de rijke landen. Wel voorziet het IMF een herstel van enkele grote opkomende markten.

Net als bij de voorgaande raming in juli, rekent de organisatie op een wereldwijde economische groei van 3,4 procent in 2017, ten opzichte van 3,1 procent dit jaar. Het IMF verlaagde de prognoses voor de Amerikaanse en Britse economie, maar dit werd gecompenseerd door opwaartse bijstellingen voor Japan, Duitsland, India en Rusland.

Voor het Verenigde Koninkrijk werd de groeiraming voor 2017 met 0,2 procentpunt verlaagd. Het IMF verwacht dat de groei dit jaar uitkomt op 1,8 procent en volgend jaar op 1,1 procent.

Voor Amerika verlaagde de organisatie zijn verwachting voor de groei dit jaar met 0,6 procentpunt en de voorspelling voor volgend jaar werd met 0,3 procent teruggebracht. Nu wordt uitgegaan van een groei van 1,6 procent in 2016 die volgend jaar toeneemt tot 2,2 procent.

Het IMF verwacht dat de opkomende economieën van Rusland en Brazilië volgend jaar zullen aantrekken, met de hulp van stabiliserende grondstofprijzen. De outlook voor Turkije werd verlaagd na de mislukte coup in juli.

Voor China wordt uitgegaan van een groeivertraging van 6,7 procent in 2016 naar 6,2 procent volgend jaar.

De economie van India blijft naar verwachting sterk groeien. Het IMF rekent in 2016 en 2017 op een groei van 7,6 procent per jaar.

Leren beleggen

Live koersen