Redactie ABM Financial News - Woensdag 19 oktober 2016, 13:17 uur

De Europese Centrale Bank zal donderdag het huidige monetaire beleid handhaven en waarschijnlijk pas in december nieuwe verruimingsmaatregelen aankondigen. Dit is de gemiddelde verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.


Momenteel staat het belangrijkste rentetarief op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bedraagt. Verder koopt de centrale bank maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties op.

Volgens econoom Marco Valli van UniCredit werkt de ECB momenteel nog steeds aan de technische aspecten van een eventuele verlenging van het opkoopprogramma tot na maart 2017, "dus elke vorm van actie van het uitvoerend bestuur komt pas op 8 december, wanneer ook nieuwe macro-economische ramingen met voor het eerst de verwachtingen voor 2019 worden gepubliceerd", voorspelde de econoom in een voorbeschouwing.

De toelichting op het rentebesluit zal voorzitter Mario Draghi deels ook gebruiken om de recente speculatie over het afbouwen van stimuleringsmaatregelen, beter bekend als tapering, de kop in te drukken, denkt marktstrateeg Hussein Sayed van FXTM. "De markt wil gerustgesteld worden dat de ECB deze optie niet overweegt. Sterker nog, de huidige economische omstandigheden vragen er juist om dat het QE-programma wordt verlengd om ongewenste schokken te voorkomen voor een economie die te kampen heeft met een zwakke groei en hardnekkig lage inflatie", aldus de marktstrateeg.

Nico Klene van ABN AMRO voorziet eveneens een verlenging van het huidige kwantitatieve verruimingsprogramma van 80 miljard euro per maand en mikt daarbij op een verlenging tot september 2017. "Wij verwachten dat de ECB maatregelen zal aankondigen – vermoedelijk in december", aldus de econoom, die ook rekening houdt met de mogelijkheid dat de centrale bank obligaties gaat opkopen met een rendement lager dan de 0,40 procent negatief waarop de depositorente nu staat. Daarmee vergroot de ECB "de vijver waarin zij kan vissen", aldus Klene. Volgens de econoom heeft de ECB nog maar weinig ruimte over om schuldpapier op te kopen.

"Er is een kleine kans dat de ECB donderdag zal toelichten hoe het van plan is om de schaarste aan in aanmerking komende obligaties op te vangen", volgens analisten van Morgan Stanley, die geen sterke beleidssignalen voorzien. Ook de marktvorsers van de Amerikaanse zakenbank gaan uit van nieuwe maatregelen in december.

De ECB maakt donderdagmiddag om kwart voor twee het rentebesluit bekend, gevolgd door een toelichting van voorzitter Mario Draghi drie kwartier later.

De euro/dollar noteerde woensdag kort voor het middaguur op 1,0993.

Leren beleggen

Live koersen