Redactie ABM Financial News - Donderdag 20 oktober 2016, 18:09 uur

De Europese Centrale Bank heeft conform verwachting de rentes onveranderd gelaten, net als de hoogte van het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties. Dit maakte de centrale bank donderdag bekend.

Het besluit betekende dat het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,00 procent, de strafrente 0,25 procent is en de depositorente 0,40 procent negatief bedraagt.

Het maandelijkse opkoopprogramma van 80 miljard euro zal tot eind maart 2017 "of zo nodig langer" lopen en in ieder geval totdat er bewijs is van een aanhoudende verandering in het beloop van de inflatie die in overeenstemming is met de inflatiedoelstelling van de ECB van rond de twee procent. Momenteel ligt de inflatie in de eurozone daar ruim onder, op 0,4 procent.

Voorzitter Mario Draghi sprak in zijn toelichting de verwachting uit dat de inflatie de komende maanden verder zal oplopen, zij het dat zich nog geen duurzame onderliggende opwaartse trend aftekent. De centraal bankier hamerde ook opnieuw op de taak van overheden, die structurele hervormingen moeten doorvoeren om de economie aan te jagen.

Wel of niet taperen
Wat betreft de recente speculatie over het terugschroeven van de maandelijkse kwantitatieve verruiming zei Draghi donderdag dat tijdens de vergadering überhaupt niet is gesproken over 'tapering'. Dat gold overigens ook voor een eventuele verlenging van het QE programma. Daarom belooft december een belangrijke vergadering te worden.

"De beslissingen die we dan nemen, zullen weergeven hoe het monetaire beleidsklimaat er de komende maanden uitziet", aldus de voorzitter van de centrale bank, die verder zei dat er niet eeuwig sprake kan zijn van ondersteunend monetair beleid, maar dat het onwaarschijnlijk is dat de ECB de maandelijkse obligatie-opkopen 'abrupt' zal eindigen. Dit duidt erop dat de kans bestaat dat de centrale bank het opkoopprogramma, dat in maart volgend jaar afloopt, toch zal verlengen.

Analisten verdeeld
Marktpartijen zijn na de toelichting van de ECB voorzitter verdeeld over die optie. "De ECB neigt in toenemende mate naar een neutraal beleid. Het aftellen naar het einde van quantitative easing klinkt nu weer iets luider", zei macrostrateeg Michael Metcalfe van State Street Global Markets in een reactie. Hij sluit verdere verruimingsmaatregelen in december niet uit, "maar tenzij de groei vertraagt of de inflatiedata tegenvallen, is dit absoluut niet meer zo vanzelfsprekend als wij in de zomer nog dachten". Daarmee lijkt het begin van het einde ingeluid van de ondersteuning van de markt voor staatsobligaties door centrale banken, aldus Metcalfe.

Vermogensbeheerder James Athey van Aberdeen Asset Management vond dat de persconferentie van Draghi donderdag niet de 'finest hour' was van de centraal bankier. Volgens Athey wilde Draghi juist alle speculatie over taperen de kop indrukken, maar eigenlijk deed hij het tegenovergestelde door juist meer verwarring te zaaien in een toch al nerveuze markt.

En een zogenoemde 'taper tantrum' in de markt kan de ECB zich nu juist niet veroorloven, volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets. "Dat is het laatste dat de ECB wil", zei de marktanalist in een reactie.

Craig Erlam van Oanda vond vooral interessant te horen wat de ECB donderdag niet heeft besproken, namelijk ofwel taperen of verlengen van het kwantitatieve verruimingsprogramma. "December biedt de luxe van nieuwe economische ramingen die zullen helpen in het bepalen van hoever het QE programma verlengd moet worden en of aanvullende, of juist minder stimuleringsmaatregelen nodig zijn", zei de marktanalist. December wordt volgens Erlam daardoor een hele interessante maand, ook met het oog op een mogelijke renteverhoging aan de andere kant van de oceaan.

Ontwikkeling euro/dollar

De euro/dollar beleefde een volatiele middag. Aanvankelijk noteerde het muntpaar stabiel rond de 1,0985, om vervolgens tot boven de 1,10 te stijgen en daarna weer te dalen tot 1,0940.

"Beleggers reageerden op de opmerking van Draghi dat er geen sprake kan zijn van eeuwigdurend accommoderend beleid en op alles wat de ECB vandaag niet besprak", volgens marktanalist Erlam.

Leren beleggen

Live koersen