Redactie ABM Financial News - Dinsdag 18 oktober 2016, 19:16 uur

ASML heeft in het derde kwartaal naar verwachting de eigen doelstellingen gerealiseerd. Dit zeggen door ABM Financial News geraadpleegde analisten.

ASML liet bij de halfjaarcijfers weten in het derde kwartaal een omzet te boeken van ongeveer 1,7 miljard euro met een marge van zo'n 47 procent. Daarmee zou de omzet grofweg gelijk zijn aan die in het tweede kwartaal, maar de marge flink hoger dan de toen behaalde 42,6 procent.

"Met ASML dat vermoedelijk in lijn met de eigen verwachtingen, zal de markt zich toespitsen op de outlook voor het vierde kwartaal en de progressie met EUV" aldus analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux in een vooruitblik. De analist hanteert een koopaanbeveling voor ASML.

De analisten van Liberum, die als een van de weinigen ASML op de verkooplijst hebben, verwachten eveneens dat de onderneming zijn eigen doelstellingen haalde in het derde kwartaal. "Maar we voorzien dat de omzet in het vierde kwartaal in vergelijking tot het derde kwartaal zwakker uitvalt." Liberum wees daarbij op de recente uitspraken van TSMC over hun investeringsbereidheid en onzekerheid over EUV. Sowieso menen de analisten van de zakenbank dat de markt te optimistisch gestemd is over de nieuwe technologie en gaan ze er niet van uit dat EUV de omzet van ASML zal aanjagen als de technologie in 2019 en 2020 commercieel wordt gelanceerd.

EUV
Dit jaar wil de toeleverancier met de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet op een productiesnelheid van 1.500 wafers zitten, nadat de toeleverancier eind 2015 al een snelheid van 1.250 wafers bereikte en in het eerste kwartaal verder verhoogde naar 1.350 wafers. Recent zou TSMC gedurende enkele dagen zelfs al de 1.500 wafers per dag hebben aangetikt.

In september kwam de koers van ASML onder druk te staan nadat Samsung het belang in ASML halveerde. In 2012 investeerden Intel, TSMC en Samsung in ASML om zo de ontwikkeling van Extreme Ultraviolet te versnellen.

Zorgwekkend was de verkoop volgens analist Tammy Qiu van Berenberg evenwel niet. Zij meent dat de verkoop is ingegeven door een financieel motief, en geenszins een signaal is dat Samsung niet langer gecommitteerd is aan de nieuwe technologie EUV van ASML. "In 2015, toen TSMC zijn belang in ASML verkocht, had de markt dezelfde zorgen. Maar we hebben sindsdien nog geen enkel signaal gekregen van een vertraging van het EUV proces bij TSMC", aldus de analist van Berenberg.

"Als Samsung concurrerend wil blijven met TSMC en Intel, moet het EUV omarmen op hetzelfde moment als zijn rivalen", benadrukte Qiu, die een koopaanbeveling op ASML heeft met een koersdoel van 100,00 euro.

Hoewel ASML nog de nodige stappen moet maken met EUV rekent Morgan Stanley er op dat de nieuwe technologie in 2018 klaar is voor massa-productie. De Amerikaanse zakenbank hanteert een Overwogen advies op ASML.

Een meevaller waren in dit opzicht volgens Qiu van Berenberg ook de recente cijfers van TSMC. De chipfabrikant uit Taiwan zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2017 beginnen met de productie van 7 nanometer chips. Halfgeleiders van 5 nanometer gaan in de eerste helft van 2019 in productie. Voor deze 5 nanometer chips zal TSMC volgens de analist veel gebruik gaan maken van EUV.

2020
ASML wil uiterlijk in 2020 een omzet van 10 miljard euro realiseren, maar de top van de Veldhovense onderneming gelooft dat deze omzetdoelstelling evenwel eerder gerealiseerd kan worden.

ASML maakt woensdag voorbeurs de cijfers over het derde kwartaal bekend. Dinsdagmiddag handelde het fonds, op een groen Damrak, 1,1 procent hoger op 92,75 euro.

Leren beleggen

Live koersen