Redactie ABM Financial News - Woensdag 26 oktober 2016, 11:59 uur

De Amsterdamse beurs gaf woensdag in de loop van de ochtend terrein prijs. De AEX koerste rond de klok van elf uur 1,0 procent lager op 454,60 punten, terwijl de AMX 0,8 procent prijsgaf en de AScX 0,6 procent verloor.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus merkte op dat de kwartaalcijfers van Europese bedrijven over het algemeen goed waren, maar dat deze evenwel "lauw" werden ontvangen door beleggers. "Een bedrijf moet wel supergoed presteren, wil je dit terugzien in de koers van het aandeel," aldus Schutte. Ook zorgde een "niet inspirerende" handelssessie in Azië en lagere olieprijzen volgens de beleggingsadviseur voor druk op de koersenborden.

"Beleggers zijn vooral afwachtend in aanloop naar enkele grote politieke gebeurtenissen zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Italiaanse referendum," aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak kwam er vanochtend nieuws uit Duitsland over de importprijzen en het consumentenvertrouwen. Uit cijfers bleek dat zowel de importprijzen in september als het consumentenvertrouwen zijn gedaald. Franse consumenten kregen in oktober juist meer vertrouwen in de economie.

Later op de dag staan nog de Amerikaanse handelsbalans in september en de wekelijkse olievoorraden op de rol. Nabeurs komt ASM International met de cijfers over het afgelopen kwartaal.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 1,3 procent op 49,31 dollar, terwijl een december-future Brent 1,2 procent lager bewoog op 50,19 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0923. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0884 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0886 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten slechts twee van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Philips die 0,6 procent bijschreef. Aegon won 0,5 procent. HSBC verhoogde woensdag het advies voor Philips van Houden naar Kopen en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 25,00 naar 32,00 euro. De analisten van de Britse bank zeiden meer vertrouwen te hebben in het groeiherstel in de opkomende markten en spraken van een "bemoedigende" vooruitgang in de marges van Philips, nadat de onderneming maandag de boeken opende.

Onder de hoofdfondsen gaf DSM 2,6 procent prijs na een adviesverlaging door JPMorgan Cazenove. Het advies werd verlaagd van Overwogen naar Onderwogen en ook het koersdoel werd neerwaarts bijgesteld van 63,50 naar 55,00 euro. De analisten van de Amerikaanse zakenbank maken zich onder meer zorgen over verdere prijsdruk voor vitamines A en E. Daarnaast houden de marktvorsers ook rekening met margedruk bij de divisie Materials, nu de meevallers op het vlak van inkoopkosten achter de rug zijn.

Heineken verloor 2,0 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. De brouwer verkocht in het derde kwartaal van 2016 meer bier dan verwacht. Autonoom lag de volumegroei op 2,0 procent, terwijl de analisten slechts rekenden op een groei van 1,6 procent. Het totale biervolume steeg met 5,4 procent naar 54,0 miljoen hectoliter. Analist Wim Hoste van KBC Securities merkte op dat Heineken meer hinder ondervond van negatieve wisselkoersen dan werd verwacht, maar zag daarentegen de volumes de verwachtingen overstijgen wat compenseerde.

Ook de cijfers van Unibail-Rodamco werden met weinig enthousiasme onthaald, ondanks dat het vastgoedconcern een 5 procent hogere omzet boekte in de eerste negen maanden van dit jaar. Unibail-Rodamco herhaalde de outlook voor heel het boekjaar. Voor 2016 voorziet het concern een terugkerende winst per aandeel van circa 11,20 euro per aandeel. Analist Ruud van Maanen van ABN AMRO sprak van een "degelijke update". Het aandeel Unibail-Rodamco daalde 2,7 procent.

In de Midkap was het Air France-KLM die op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel werd 1,5 procent meer waard, gevolgd door Philips Lighting dat 0,5 procent steeg. Aperam gaf juist 2,0 procent prijs na een teleurstellend onthaal van de kwartaalcijfers bij de Spaanse concurrent Acinerox en ook Corbion kon met een min van 2,5 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere fondsen steeg BinckBank 1,0 procent, terwijl Ordina 2,8 procent verloor.

Leren beleggen

Live koersen