Redactie ABM Financial News - Donderdag 27 oktober 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 0,3 procent op 454,35 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

Vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management had geen directe verklaring voor de "eigenaardige" tussentijdse uptick van de AEX volgend op de lagere opening, hoewel de markt inmiddels al weer lijkt weg te zakken. "Er is geen directe aanwijzing voor dit herstel te vinden, misschien zorgt een licht herstel van de olieprijs voor de stijging of is er een verklaring aanstaande over bijvoorbeeld een handelsakkoord", aldus Van Eerden.

Kwartaalcijfers domineren volgens de vermogensbeheerder. "Daarbij zie je dat als de cijfers iets tegenvallen een bedrijf hard wordt afgestraft. Kijk naar bijvoorbeeld ASM International, Arcadis en Besi", aldus Van Eerden, eraan toevoegend dat de meeste fondsen echter ook snel weer herstellen. Samenvattend sprak de marktvorser van een nerveuze markt.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de geldhoeveelheid (M3) in de eurozone in september op jaarbasis met 5,0 procent is gestegen. Tevens werd bekend dat het ondernemersvertrouwen in Italië in oktober is gestegen van 101,2 in september naar 102,4. Het consumentenvertrouwen in het Zuid-Europese land is in oktober echter onverwacht gedaald. De index daalde van 108,6 in september, naar 108,0 deze maand.

Tevens werd bekend dat de Britse economie in het derde kwartaal op kwartaal- en jaarbasis is gestegen met respectievelijk 0,5 en 2,3 procent. Dit betekende een opwaartse bijstelling van voorlopige ramingen.

Vanuit de Verenigde Staten verschijnen gedurende de tweede helft van de handelsdag de wekelijkse steunaanvragen, de orders voor duurzame goederen en de aanstaande woningverkopen in september.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent op 49,44 dollar, terwijl een december-future Brent 0,8 procent hoger bewoog op 50,38 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0919. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0904 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0907 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door KPN met een winst van 1,3 procent. Het telecombedrijf behaalde in het derde kwartaal meer winst dan analisten hadden verwacht, geholpen door kostenbesparingen. De nettowinst daalde ten opzichte van een jaar eerder van 87 miljoen naar 45 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg evenwel met 10 procent naar 665 miljoen euro. De geschoonde omzet van KPN daalde in het kwartaal met 3,0 procent naar 1.711 miljoen euro.

RELX won 1,1 procent, nadat het bedrijf over de periode januari tot en met september een onderliggende omzetgroei rapporteerde van 4 procent. RELX handhaafde de outlook voor heel 2016 en ziet bij ST&M een gematigde groei van de onderliggende omzet, bij R&BA een voortzetting van de groeitrend, bij Legal een beperkt zicht op groei en bij Exhibitions een groei in het cyclische effect. Daarnaast verhoogde NIBC zijn advies voor RELX van Neutraal naar Accumuleren met een ongewijzigd koersdoel van 16,75 euro.

Het Frans-Nederlandse vastgoedfonds Unibail-Rodamco noteerde 0,3 procent lager, na een koersdoelverlaging door Goldman Sachs van 262,00 naar 257,00 met een ongewijzigd Neutraal advies.

Vopak verloor 0,5 procent, ondanks dat NIBC het koersdoel verhoogde van 51,00 naar 52,00 euro en het koopadvies handhaafde. Volgens analist Martijn den Drijver is de waardering van Vopak op dit moment nog steeds onder de maat, waardoor een substantieel opwaarts potentieel bestaat.

Van de Midkap-fondsen waren Arcadis en GrandVision de sterkste dalers met verliezen van achtereenvolgens 11,9 procent en 9,5 procent.

GrandVision boekte in het derde kwartaal van 2016 een lagere omzet dan verwacht. De omzet steeg in het derde kwartaal met 2,2 procent van 808 miljoen naar 825 miljoen euro. Analisten hadden evenwel gerekend op 853 miljoen euro. KBC Securities verlaagde in navolging van de kwartaalcijfers het advies voor het bedrijf van Kopen naar Houden en stelde tevens het koersdoel neerwaarts bij van 29,50 naar 25,50 euro.

Arcadis rapporteerde voorbeurs conform verwachting lagere resultaten in het derde kwartaal van 2016 vanwege moeilijke omstandigheden in opkomende markten en in Noord-Amerika. Het operationele EBITA-resultaat daalde met een derde van 66,0 miljoen een jaar eerder naar 43,3 miljoen euro. Tevens werd bekend dat bestuursvoorzitter Neil McArthur van Arcadis per direct opstapt vanwege een verschil van mening over de strategie van het bedrijf.

ASM International rapporteerde woensdag nabeurs kwartaalresultaten. De toeleverancier behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 144,2 miljoen euro. Vooraf zei de onderneming te mikken op 135 miljoen tot 150 miljoen euro, met een orderinstroom van 100 miljoen tot 130 miljoen euro. De orders kwamen afgelopen kwartaal uit op 122,6 miljoen euro. De omzet daalde op jaarbasis met 11 procent, maar lag op kwartaalbasis 4 procent hoger. De orderinstroom was wel 23 procent minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar. Het aandeel verloor 4,0 procent.

BE Semiconductor Industries leverde 7,5 procent in nadat het concern in het derde kwartaal iets beter presteerde dan de eigen doelstellingen. Besi behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 94,3 miljoen euro, 13,5 procent minder dan de 109 miljoen euro in het tweede kwartaal en daarmee iets beter dan de krimp van 15 tot 20 procent die het zelf voorspelde. Voor het lopende vierde kwartaal mikt Besi op een omzetdaling van 10 tot 15 procent, slechter dan NIBC had voorzien.

Onder de kleinere fondsen voerde KAS Bank de lijst van stijgers aan met een winst van 3,5 procent, nadat de bank bekendmaakte in het derde kwartaal twee keer zo veel winst geboekt te hebben dan in de voorgaande twee kwartalen.

Basic-Fit noteerde 0,9 procent lager. De fitnessketen boekte in 2016 vooralsnog beduidend meer omzet, dankzij de groei van het aantal leden. Na drie kwartalen behaalde Basic-Fit een omzet van 189 miljoen euro, een stijging van 28 procent ten opzichte van de 147 miljoen euro een jaar eerder. Voor 2016 voorziet Basic-Fit nog altijd een omzet van ongeveer 260 miljoen euro met een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van tenminste 80 miljoen. Dit jaar denkt de keten ongeveer 75 nieuwe clubs te openen, na 50 nieuwe clubs te hebben geopend in de eerste drie kwartalen, waardoor het totaal aantal clubs eind september 388 bedroeg. Aanvankelijk rekende Basic-Fit er op om dit jaar 65 tot 75 nieuwe clubs te openen.

ICT Group verloor 2,0 procent, nadat de onderneming uit Barendrecht in het derde kwartaal zowel de omzet als de winst met dubbele cijfers heeft zien stijgen.

Pharming heeft de omzet uit de verkoop van Ruconest in het derde kwartaal met twee derde zien toenemen ten opzichte van de halfjaarcijfers, waardoor het kwartaal break-even zou zijn uitgevallen indien het bedrijf al begin dit jaar de Amerikaanse verkooprechten van Ruconest had teruggekocht. Dit maakte het Leidse biotechbedrijf donderdag voorbeurs bekend. Het aandeel daalde 2,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen