Redactie ABM Financial News - Donderdag 20 oktober 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdag rond de klok van elf uur nabij de slotnoteringen van woensdag. De AEX index liep 0,2 procent op naar 455,07 punten, terwijl de AMX 0,2 procent prijsgaf en de AScX vrijwel onveranderd noteerde.


De markt wacht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, ofschoon de marktconsensus ook nu op een ongewijzigd renteniveau ligt en de aandacht dan ook vooral uitgaat naar eventuele aanpassingen van het inkoopprogramma.

"Het wordt een non-event", voorspelde vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. "En dus wordt het wachten op een andere impuls die de AEX door de 458 heen moet trekken. Aandelen zijn nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd onze visie. Bedrijfsresultaten zijn tot nog toe goed", meende de vermogensbeheerder.

De macro-economische kalender bevatte in Europa drie publicaties. In het Verenigd Koninkrijk bleken de detailhandelsverkopen over september met een vlakke ontwikkeling op maandbasis minder goed dan de voorziene groei met 0,2 procent. Duitsland meldde een daling van de producentenprijzen over september die groter uitviel dan vooraf ingeschat. De lopende rekening van de eurozone over augustus liet een hoger overschot zien.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht vanmiddag uit naar de zogeheten Philly Fed index over oktober, de wekeljkse steunaanvragen, de bestaande woningverkopen over september en de leidende economische indicatoren over dezelfde maand.

Olie noteerde donderdag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,9 procent lager op 51,38 dollar, terwijl een december-future Brent 0,8 procent lager noteerde op 52,30 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0964. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0974 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0968 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX vielen de meeste koersverschillen met de slotnoteringen van woensdag onder het procent uit, met uitzondering van ArcelorMittal dat op een winst van rond een procent koerste. Vermogensbeheerder Van Eerden merkte donderdag op dat het sentiment rondom het staalconcern verbetert, maar voegde toe dat ArcelorMittal een dermate koersontwikkeling laat zien dat een fundamentele verklaring vaak onmogelijk blijkt. Gemalto was de opvallendste daler met een koersverlies van 1,9 procent, gevolgd door Aalberts Industries met een daling van 1,1 procent. AkzoNobel gaf 0,7 procent prijs na een koersdoelverlaging door ABN AMRO.

Midkapfonds Philips Lighting realiseerde in het derde kwartaal een hoger aangepast bedrijfsresultaat, terwijl de omzet juist onder druk stond. De onderneming liet zich voorzichtiger uit over de eerder afgegeven verwachting van een positieve vergelijkbare omzetgroei in 2016. Philips Lighting ziet zich geconfronteerd met zwakkere marktomstandigheden in het Midden-Oosten en Turkije, maar ook in sommige Europese landen kampt het concern met tegenwind, waardoor een positieve vergelijkbare omzetgroei nu waarschijnlijk pas na jaarwisseling wordt gerealiseerd. Het aandeel zakte 2,8 procent en noteerde daarmee onderaan.

Sligro Food Group boekte in het derde kwartaal van 2016 meer omzet, maar verwacht wel dat de winst dit jaar lager uitkomt dan in 2015. "Wij verwachten voor dit jaar dan ook duidelijk onder de recordwinst van vorig jaar uit te komen", zei CEO Slippens donderdag. NIBC verlaagde het advies van Accumuleren naar Neutraal en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 36,98 naar 35,68 euro. Het aandeel leverde donderdag 0,4 procent in na eerder op de ochtend nog stevig in het rood te hebben gestaan.

Air-France-KLM won 3,7 procent, na een outlookverhoging van sectorgenoot Lufthansa. Alle andere winnende fondsen noteerden een winst die onder het procent bleef. Aperam was daarin koploper met een winst van 0,9 procent.

Onder de kleinere fondsen kreeg Probiodrug met Biogen een nieuwe aandeelhouder met een belang van 3,33 procent. Het aandeel Probiodrug noteerde donderdag 2,4 procent hoger. Aan de rode zijde van deze index vielen Stern en Wessanen op met beiden een verlies van 1,5 procent.

Lokaal meldde Esperite dat het zich gaat richten op de ontwikkeling van therapieën voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Het aandeel Esperite noteerde donderdag met een winst van 7,6 procent flink hoger en was daarmee de sterkste stijger onder de lokaal genoteerde fondsen.

RoodMicrotec benoemde Arvid Ladega tot nieuwe financieel topman en opvolger van Erwin Vrielink. Het aandeel steeg 0,9 procent.

Leren beleggen

Live koersen