Redactie ABM Financial News - Maandag 24 oktober 2016, 11:50 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandag rond de klok van elf uur hoger. De AEX index liep 1 procent op naar 461,88 punten, terwijl de AMX 0,4 procent hoger noteerde en de AScX 0,7 procent won.


Vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfelt Asset Management spreekt maandag van een technisch uitgebroken beurs. "De AEX heeft heel lang moeite gehad met zijn absolute weerstand van 458 punten. Met mooie cijfers van grote bedrijven, zoals vandaag ook Philips liet zien, zien beleggers eens te meer dat aandelen voor nu de belangrijkste beleggingscategorie blijft. Ik verwacht dat de AEX richting 470 koerst", aldus Van Eerden.

Van Eerden staat maandag even stil bij enkele individuele aandelen. "Financials hebben het bij uitstek over het derde kwartaal goed gedaan en ING koerst inmiddels richting de 12,00 euro. het is naar mijn idee een kwestie van tijd voordat de koers daar overheen gaat en voor het einde van het jaar rond 13,00 euro of misschien wel 14,00 euro noteert", aldus de vermogensbeheerder, die overigens geen al te wilde omzetten ziet omgaan.

Van Eerden wees ook op groot overnamenieuws uit Amerika. "De overname-actie van AT&T in het Amerikaanse medialandschap illustreert wellicht waar de eetlust naar uitgaat. Content is daarbij de belangrijkste prikkel voor een bod".

De Duitse samengestelde inkoopmanagersindex over oktober liet een goede stijging zien, die zowel voor de industriële sector als de dienstenbranche beter waren dan verwacht.

De Franse samengestelde inkoopmanagersindex over oktober kwam in een voorlopige meting lager uit dan de index over september, maar was wel iets beter dan voorzien. De industrie van de Fransen groeit bovendien weer en dat was geheel onverwacht.

De voorlopige, samengestelde inkoopmanagersindex van de eurozone kwam over oktober was eveneens over de hele linie beter dan verwacht.

Vanmiddag komen in de Verenigde Staten twee cijfers uit: de activiteiten-index van de Federal Reserve van Chicago en de voorlopige inkoopmanagersindex van de Amerikaanse industrie over oktober.

De gouverneur van de Fed van Chicago, Charles Evans, houdt vanmiddag een rede op de Universiteit van Chicago.

Olie noteerde maandag licht hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent hoger op 50,95 dollar, terwijl een december-future Brent 0,3 procent hoger noteerde op 51,95 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0880. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1 op de borden.

Stijgers en dalers
Bij de AEX was Philips maandag aan de beurt om cijfers over het derde kwartaal te overleggen. Het bedrijf heeft in het afgelopen kwartaal een hoger aangepast bedrijfsresultaat geboekt, hoewel iets minder dan de stijging waarop analisten hadden gerekend. Philips handhaafde de verwachtingen voor heel 2016. Dit betekent dat er wordt uitgegaan van een winstverbetering in het vierde kwartaal van het jaar. Philips zei echter ook bezorgd te zijn vanwege de toegenomen risico's door de oplopende volatiliteit in een aantal markten. Het aandeel noteerde maandag een winst van 4,8 procent en voerde daarmee de lijst van winnende fondsen onder de AEX aan.

Het koersdoel van Unilever werd door Berenberg met 1,00 euro verlaagd naar 46,00 euro. Het advies bleef Kopen. Unilever noteerde maandag 0,6 procent hoger.

Randstad noteerde maandag procent. JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel van 41,00 naar 46,00, waarbij het advies bleef staan op Neutraal. De koers van de uitzendonderneming steeg maandag 1,2 procent.

Altice heeft 815 miljoen dollar geleend voor herfinanciering van schulden via zijn kredietpool genaamd Suddenlink. De nieuwe lening verlaagt de kosten om een bestaande lening van 811 miljoen dollar af te betalen significant, stelde het bedrijf. Altice won maandag 2,3 procent.

Onder de hoofdfondsen waren geen verliezers, waarmee de winst van de index breed werd gedragen. ArcelorMittal won 2,5 procent en ook financiële waarden lieten zich niet onbetuigd, gezien de winsten voor Aegon dat 1,8 procent opliep, ING waar 1,2 procent bij kwam en ABN Amro dat 1,4 procent steeg.

Bij de Midkapfondsen noteerden wel enkele fondsen op verlies, zij het dat de minnen beperkt in omvang waren. Philips Lighting en TomTom verloren beiden 0,6 procent. Plussen hadden hier dan ook de overhand, onder aanvoering van Arcadis dat er 2 procent bij kreeg en Refresco met een winst van 1,5 procent.

AScX-component BinckBank kwam eveneens met cijfers naar buiten. De online broker heeft in het kwartaal een minieme winst geboekt en zag het aangepaste resultaat verder dalen door een verder inzakkend aantal transacties. KBC Securities heeft het koersdoel voor BinckBank van 6,50 naar 6,00 euro, maar handhaafde wel het Accumuleren advies voor het aandeel. BinckBank zakte maandag 0,7 procent.

Ook bij de AScX enkele verliezers, maar alle minnen bleven onder het procent. AMG voerde de lijst met winnende fondsen aan met een plus van 1,8 procent, gevolgd door Brunel dat er 1,3 procent bij kreeg.

Ook lokaal overheersten de winnend fondsen, maar volumes waren zeer bescheiden.

Leren beleggen

Live koersen