Redactie ABM Financial News - Vrijdag 14 oktober 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag rond de klok van elf uur lager. De AEX index liep 0,5 procent op naar 447,24 punten, terwijl de AMX 0,3 procent hoger noteerde en de AScX 0,4 procent won.

De dag begon al vroeg met goed nieuws uit China, want daar liepen zowel de consumentenprijzen als de producentenprijzen op en in het laatste geval geheel onverwacht. Het was voor het eerst sinds 2012 dat er hier weer sprake was van een stijging.

"Het is een markt die afwacht, maar ook scherp en gevoelig reageert op nieuws. Gisteren werd er stevig geacteerd op de tegenvaller bij de Chinese export, vandaag wordt er weer ingestapt", zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

Vermeulen ziet de AEX nog niet uit zijn bandbreedte van 445 tot 458 punten breken. "Als die uitbraak uitblijft is de weg zonder meer omlaag. Ik zie voor nu vooralsnog een licht neerwaartse tendens. Wij zijn dan voorzichtig al wat aan het verzilveren", aldus de vermogensbeheerder.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen over september vormen voor de handel van vrijdag volgens Vermeulen het belangrijkste cijfer. In de Verenigde Staten staan naast verder nog de producentenprijzen, de bedrijfsvoorraden en het voorlopige consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan op de rol.

Vanochtend komen er uit de eurozone bovendien nog cijfers over de handelsbalans van de muntunie als geheel en de inflatiecijfers over september van Italië naar buiten.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent hoger op 50,97 dollar, terwijl een december-future Brent 0,3 procent hoger noteerde op 52,34 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1014. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1013 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1052 op de borden.

Stijgers en dalers
De meeste AEX-componenten noteerden vrijdag in het groen, waarbij vooral financials in trek waren. Altice ging aan kop met 2,4 procent, ondanks een koersdoelverlaging van HSBC van 24,00 euro naar 20,00 euro met handhaving van het advies op Kopen. De Franse kabelaar liet voorbeurs weten het belang in SFR te hebben uitgebreid.

ING gaf aan betrokken te zijn bij de overname van het Amerikaanse Monsanto door het Duitse Bayer, door zorg te dragen voor de financiering. Het aandeel ING Groep steeg 1,3 procent. NN Group profiteerde met 1,0 procent van een koersdoelverhoging door HSBC, van 31,50 naar 32,00 met een ongewijzigd Kopen advies.

DSM dikte 1,2 procent aan en SBM Offshore zelfs 1,6 procent. Boskalis en Unibail-Rodamco waren samen met hekkensluiter Unilever de enige dalers met elk een verlies van 0,4 procent. Unilever, dat donderdag de resultaten over het derde kwartaal presenteerde, kreeg een koersdoelverlaging van Jefferies te verwerken van 41,20 van 42,50 euro. Het advies bleef Houden. Het aandeel verloor 0,5 procent.

Bij de Midkapfondsen werd Delta Lloyd door HSBC met zijn koersdoel op 5,30 euro gezet. Het oude koersdoel luidde 3,60 euro en het advies bleef Houden. Delta Lloyd noteerde vrijdag 0,6 procent lager.

Ook hier veelal winnaars en weinig verliezers. BE Semiconductor Industries, Eurocommercial Properties, ASR Nederland en Vastned waren de enige vier fondsen die vrijdag onder druk stonden met verliezen van minder dan 0,5 procent.

De reeks van winnende aandelen werd aangevoerd door Air France-KLM met een plus van 1,9 procent en Arcadis dat 1,5 procent won.

Onder de kleinere fondsen bereikten Lucas Bols en Rémy Cointreau een akkoord om een joint venture te vormen om het merk Passoã te exploiteren en verder te ontwikkelen. De transactie zal volgens Lucas Bols leiden tot een stijging van de winst per aandeel met circa 20 procent op jaarbasis. Het aandeel Lucas Bols noteerde vrijdag 4,7 procent hoger.

Na Lucas Bols volgde Telegraaf Media Groep met een winst van 2,9 procent en BinckBank met een plus van 1,3 procent. Onder de dalers vielen Kiadis Pharma en NSI op met verliezen van respectievelijk 1,2 en 1,3 procent.

Lokaal trok Docdata de aandacht met een koers die met 7,3 procent flink onderuit ging. Internet of Cars is van plan een openbaar bod in contanten van 0,30 euro uit te brengen op alle geplaatste en uitgegeven aandelen van de onderneming. Het bod lag onder de slotkoers van donderdag.

Brill was ook vrijdag weer een gevraagd aandeel met een winst van 1,4 procent. Ctac kreeg er 1,4 procent bij en hetzelfde gold voor Euronext.

Leren beleggen

Live koersen