Redactie ABM Financial News - Maandag 31 oktober 2016, 11:57 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandag rond tegen elf uur lager. De AEX index liep 0,67procent terug naar 451,94 punten, terwijl ook de AMX 0,7 procent lager noteerde en de AScX eveneens 0,7 procent inleverde.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij beoordeelt de markt eerder als afwachtend dan negatief. "De min dat op de borden staat is vooral nog een reactie op Wall Street van vrijdag. Daar kan verandering in komen als de inflatie- en groeicijfers van de eurozone beter zijn dan voorspeld. Verder wacht de markt op rentebesluiten, banencijfers uit de Verenigde Staten en de cijfers van Shell, die morgen op de agenda staan", aldus Montfrooij.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in september op jaarbasis gestegen, maar op maandbasis tekende zich een daling van bijna 1,5 procent af.

Eerder op de ochtend kwamen uit Japan twee macro-economische data naar buiten die geen geweldige indruk maakten: de detailhandelsverkopen stonden voor de zevende achtereenvolgende maand onder druk en de industriële productie presteerde in september duidelijk minder goed dan verwacht.

Vandaag kunnen beleggers dus reageren op de inflatie in de eurozone in oktober, de groei van de economie van de muntunie in het derde kwartaal, de persoonlijk inkomens en uitgaven van de Verenigde Staten in september en de inkoopmanagersindex van de Verenigde Staten van Chicago over oktober. Alle cijfers komen deze week een uur eerder als gevolg van de wintertijd. Daarmee start de handel in New York ook om 14.30 uur.

Olie noteerde maandag lager. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent lager op 48,58 dollar, terwijl een januari-future Brent ook 0,2 procent lager noteerde op 50,60 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0955. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0966 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0981 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de AEX-fondse denkt ASML denk nog altijd in 2020 een jaaromzet van 10 miljard euro te kunnen genereren, zoals het voor het eerst in 2014 op een beleggersdag bekend maakte. Daarbij gaf ASML aan te verwachten dat in 2020 de brutomarge rond de 50 procent zal liggen en dat de winst per aandeel vermoedelijk stijgt naar meer dan 8 euro per aandeel. De geplande overname van Hermes Microvision Inc. biedt volgens ASML daarnaast extra groeikansen. De koers van het aandeel ASML noteerde maandag 0,8 procent hoger.

Randstad heeft de biedingsperiode voor de overname van Monster Worldwide, die op 28 oktober van dit jaar afliep, succesvol afgerond. Er is circa 51,5 procent van de uitstaande aandelen Monster Worldwide officieel aangemeld. Daarmee is de combinatie naar verwachting op 1 november een feit. Dan wordt het aandeel Monster Worldwide ook uit de notering gehaald. Randstad liep maandag 0,5 procent terug.

Gemalto noteerde maandag 4,5 procent lager en was daarmee de sterkste daler bij de AEX. Barclays heeft maandag het koersdoel voor Gemalto verlaagd van 54,00 naar 50,00 euro met een ongewijzigd Onderwogen advies. JPMorgan Cazenove heeft maandag het koersdoel voor Gemalto verlaagd van 70,00 naar 60,00 euro, met een ongewijzigd Overwogen advies.

Altice verloor 1,0 procent. Deutsche Bank heeft maandag het koersdoel voor Altice verhoogd van 15,30 naar 17,30 euro met een ongewijzigd Houden advies.

Vrijwel alle hoofdfondsen noteerden maandag lager. Boskalis zakte 2,3 procent, gevolgd door Aegon dat 1,8 procent inleverde en SBM Offshore waar 1,5 procent vanaf ging.

Onder de winnende fondsen bleven de rendementen voor de dag tot nog toe beperkt tot een winst van 0,2 procent voor Galapagos.

Bij de Midkapfondsen rondde Corbion op 28 oktober zijn aandeleninkoopprogramma af. Het aandeel noteerde maandag 0,3 procent lager.

Arcadis liep procent 3,1 procent in koers terug. Twee hedgefondsen hebben shortposities verworven in Arcadis, nadat het advies- en ingenieursconcern vorige week bekendmaakte dat de topman per direct is vertrokken na aanhoudende teleurstellend resultaten. Dit bleek maandag uit een register voor shortposities van de Autoriteit Financiële Markten. Kepler Cheuvreux heeft maandag het advies voor Arcadis verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel daarbij neerwaarts bijgesteld van 15,00 naar 13,00 euro.

BE Semiconductor Industries rondde eveneens het inkoopprogramma van aandelen dat in september 2015 werd aangekondigd af. De koers van het aandeel noteerde een winst van 0,6 procent.

Het aantal fondsen dat aan de winnende hand was hier iets groter dan bij de AEX, maar ook hier waren de uitslagen niet groot ten opzichte van de slotnoteringen van vrijdag. Belangrijkste verliezers betroffen OCI waar 2,8 procent van de koers af ging en BAM dat 1,5 procent moest prijsgeven.

Ook bij de AScX-componenten waren de verliezers in de meerderheid met aan kop Beter Bed dat 4,8 procent inleverde, Fagron dat 2,5 procent minder waard werd en Brunel waar 2,1 procent van de koers af ging. Winnaars waren KAS Bank en ICT die respectievelijk 1,9 procent en 1,7 procent konden bijschrijven.

Lokaal meldde MDxHealth dat zijn prostaatkankertest ConfirmMDx in Amerika een Category I MAAA Current Procedural Terminology heeft ontvangen van de American Medical Association. Het aandeel dikte 1,4 procent aan.

Onder de winnende fondsen was Curetis met een winst van 2,3 procent niet alleen de sterkste stijger, maar de enige met relevante omzetten. Onder de verliezers bevonden zich Accsys dat 2,4 procent inleverde, DPA waar 2,3 procent van af ging en Holland Colours dat 4,2 procent zakte. Omzetten bij deze drie waren overigens gering.

Leren beleggen

Live koersen