Redactie ABM Financial News - Vrijdag 28 oktober 2016, 11:57 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag rond de klok van elf uur lager. De AEX index liep 1,3 procent terug naar 449,90 punten, terwijl de AMX 0,7 procent in het rood noteerde en de AScX 1,2 procent inleverde.


Vermogensbeheerder Marcel van den Schaaf van Harmony Vermogensbeheer sprak van een nerveuze handel met breed gedragen verliezen. "Maar het is niet eenvoudig dit nu te duiden. Zo veel is er in 24 uur niet veranderd of het moeten de oplopende rentes op de obligatiemarkten zijn. We kijken vandaag vooral naar de Amerikaanse data en dan met name de groei van de Amerikaanse economie", aldus Van der Schaaf.

Macro-economisch nieuws kwam los uit Frankrijk, waar de groei in het derde kwartaal achterbleef bij de prognose, de consumentenprijzen stabiel stegen, maar ook minder dan verwacht, en de producentenprijzen het met een lichte stijging nog rustig aan deden.

Eerder op de ochtend was Japan met een deflatiecijfer naar buitengekomen. Een krappe arbeidsmarkt zou daar op termijn met oplopende lonen een einde aan moeten maken.

Voor de rest van de dag is de aandacht van beleggers gevestigd op de voorlopige inflatiedata van Duitsland over oktober, de eerste indicatie voor de economische groei over het derde kwartaal van de Verenigde Staten, de arbeidskosten over dezelfde periode van de Verenigde Staten en het Amerikaanse consumentenvertrouwen over oktober, gemeten door de Universiteit van Michigan.

Cijfers komen nog van Abbvie, Chevron, Mastercard en ExxonMobil.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent lager op 49,47 dollar, terwijl een december-future Brent 0,3 procent verloor op 50,33 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0917. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0922 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0898 op de borden.

Stijgers en dalers

Alle AEX-aandelen noteerden op verlies, met als hekkensluiter Gemalto met een min van 12,1 procent na een neerwaartse bijstelling van de winstverwachting, waar analisten al geruime tijd op rekenden. Gemalto voorziet voor 2017 nu een operationele winst van 500 miljoen tot 520 miljoen euro. Na de overname van het Amerikaanse Safenet, gaf Gemalto aan de eerder uitgesproken doelstelling van 600 miljoen euro operationele winst in 2017 met circa 10 procent te zullen overtreffen. De digitale beveiliger mikte daarna geruime tijd op een operationele winst in 2017 van "meer dan" 660 miljoen euro. Volgens analisten was de outlookverlaging groter dan verwacht.

De overnamegesprekken tussen verzekeraar Delta Lloyd en belager NN Group bevinden zich nog altijd in een verkennende fase. Dit schreef Het Financieel Dagblad vrijdag op basis van bronnen. Het aandeel NN noteerde 1,1 procent lager en AMX-component Delta Lloyd daalde 1,8 procent.

ING verlaagde het advies voor Boskalis van Kopen naar Houden, en paste tevens het koersdoel neerwaarts aan van 38,50 naar 31,50 euro. Boskalis liep 2,4 procent terug.

Heineken leverde 2 procent in en Galapagos daalde 1,9 procent na het openen van de boeken over het derde kwartaal.

Bij de Midkapfondsen kreeg Fugro van ING een adviesverhoging van Houden naar Kopen en een opwaartse bijstelling van het koersdoel van 15,00 naar 19,50 euro. De Noorse sectorgenoot TGS liet verder weten in het derde kwartaal de resultaten onder druk te hebben zien staan. Fugro steeg 0,8 procent.

JPMorgan Cazenove verhoogde het advies voor ASR Nederland van Onderwogen naar Neutraal en paste daarbij ook het koersdoel opwaarts aan van 18,04 naar 20,00 euro. ASR noteerde vrijdag 0,7 procent in de min.

Eurocommercial Properties kocht in het Zweedse Kristianstad voor 134 miljoen euro een winkelcentrum. Het aandeel moest vrijdag 1,5 procent prijsgeven.

Besi onttrok zich aan het negatieve sentiment en herstelde mede dankzij een koersdoelverhoging van ING van de koersafstraffing van donderdag. Het aandeel steeg 0,6 procent.

AScX-component Beter Bed boekte in het derde kwartaal een hogere omzet, maar presenteerde verder een beduidend lager operationeel resultaat. NIBC verlaagde het advies van Accumuleren naar Neutraal en het koersdoel van 25,00 euro naar 19,00 euro. De koers van de matrassenreus ging vrijdag met 7,4 procent onderuit en voerde daarmee de lijst van dalers aan.

ING verhoogde het koersdoel voor Basic-Fit van 20,50 naar 22,50 euro en handhaafde daarbij de koopaanbeveling. Basic-Fit noteerde vrijdag 2,1 procent hoger. Het koersdoel voor Brunel International ging bij ING omlaag van 17,50 naar 15,00 euro, exclusief dividend, met een ongewijzigd Houden advies, waarna Brunel 3 procent inleverde.

Het leeuwendeel van de AScX-fondsen noteerde aan het eind van de ochtend verlies. Fagron zakte 3 procent, Ordina gaf eveneens ruim drie procent prijs en verder liepen veel fondsen een averij van meer dan een procent op.

Lokaal kregen de halfjaarcijfers van Holland Colours een positief onthaal. NIBC verhoogde het advies van Neutraal naar Accumuleren en stelde het koersdoel opwaarts bij van 49,00 naar 60,00 euro. Holland Colours noteerde op een winst van 5,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen