Redactie ABM Financial News - Vrijdag 21 oktober 2016, 11:50 uur

De Amsterdamse beurs noteerde dag rond de klok van elf uur licht hoger. De AEX index liep 0,3 procent op naar 457,39 punten, terwijl de AMX 0,3 procent lager noteerde en de AScX 0,1 procent inleverde.


Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer spreekt vrijdag van een rustig en kalm marktbeeld, dat gedomineerd wordt en blijft door bedrijfsresultaten. "We hebben de Europese Centrale Bank gezien en zonder een rimpeling te veroorzaken ook weer zien verdwijnen. Blijft over dat de markt in de weer is met bedrijfsresultaten die over het geheel genomen buiten beter zijn dan verwacht", aldus Van der Schaaf.

Het is ook de derde vrijdag van de maand wat betekent dat er optie-expiratie plaatsvindt.

De macro-economische agenda van vrijdag is karig gevuld. Om 16.00 uur verschijnen voorlopige cijfers over het Europese consumentenvertrouwen.

Olie noteerde vrijdag licht hoger. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent hoger op 50,71 dollar, terwijl een december-future Brent 0,3 procent hoger noteerde op 51,55 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0885. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0905 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0925 op de borden.

Stijgers en dalers

Bij de AEX kwam Royal Dutch Shell met het bericht dat het een aantal olievelden in het westen van Canada heeft verkocht aan Tourmaline Oil Corp voor ruim 1 miljard dollar. Het aandeel steeg nog 0,1 procent.

Randstad kreeg van ING een koersdoelverlaging met 4,00 euro naar 57,00 euro om het Brexit-effect te verdisconteren, terwijl het advies Kopen werd gehandhaafd. ING verwacht dat de cijfers over het derde kwartaal de verwachtingen overtreffen. Het aandeel Randstad noteerde vrijdag onveranderd.

Altice zou plannen hebben om zijn Amerikaanse activiteiten naar de beurs te brengen, om zo ongeveer 2 miljard dollar op te halen. Dit schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen. Altice steeg vrijdag 2,4 procent.

Aegon kreeg van KBC een lager koersdoel. Daar ging 0,30 euro vanaf waarmee deze uitkwam op 4,10 euro. Het advies bleef Houden. Het aandeel Aegon zakte vrijdag 0,8 procent.

Ahold-Delhaize kreeg van Jefferies een koersdoel van 23,00 euro, een verlaging ten opzichte van het oude koersdoel van 24,00. Het advies bleef Kopen. Ahold-Delhazie noteerde vrijdag 0,4 procent hoger.

Bij de hoofdfondsen zijn maar weinig verliezers: Aegon is de belangrijkste, de rest zit duidelijk onder het negatieve dagrendement van de verzekeraar tot dusverre. ASML was een aardige stijger met een winst van 1,8 procent.

Bij de Midkapfondsen was Corbion met een koersverlies van procent bepaald geen hoogvlieger, omdat het over het derde kwartaal een omzetdaling bekendmaakte, ofschoon het operationeel wel beter ging dan verwacht. NIBC verlaagde het advies van Neutraal naar Reduceren en het koersdoel met 3,00 euro naar 22,00 euro. Corbion verloor vrijdag 6,1 procent.

Wereldhave verwacht in 2016 aan de onderkant van de eerder afgegeven winstverwachting uit te komen. Wereldhave verwacht nog altijd dat de winst per aandeel dit jaar met 6 tot 9 procent zal groeien, maar voorziet wel dat het zal uitkomen aan de onderkant van deze bandbreedte. Reden voor deze wat voorzichtigere winstverwachting is de druk op de huren in alle landen waarin Wereldhave actief is, als gevolg van verschillende faillissementen. Op de koers van het aandeel komt 1,5 procent onder de slotnotering van donderdag uit.

ABN AMRO verhoogde het advies voor Fugro van Verkopen naar Houden en het koersdoel van 11,50 euro naar 15,00 euro. Het aandeel Fugro steeg 0,8 procent.

De cijfers van TomTom over het derde kwartaal boden geen verrassingen meer. Een week eerder was daar een omzetwaarschuwing aan vooraf gegaan. In plaats van een omzet van 1.050 miljoen euro in 2016 rekent TomTom inmiddels voor dit jaar op een omzet van 980 miljoen euro. TomTom ging toch nog met 3,4 procent onderuit.

Air France-KLM was onderwerp van gesprek in de Franse krant La Tribune. De topman van Air France-KLM onderdeel Air France, Frédéric Gagey, verliest binnenkort waarschijnlijk zijn functie. De verwachting is dat hij financieel directeur wordt. Het aandeel Air France-KLM noteerde vrijdag 0,5 procent hoger.

Aperam kreeg van Berenberg een koersdoel van 52,00. Het vorige koersdoel stond op 46,00. Het advies bleef Kopen. Het aandeel won 0,3 procent.

Het koersdoel voor het aandeel Arcadis werd door KBC verlaagd van 15,00 naar 13,50 bij een gehandhaafd advies op Houden. Het aandeel verloor 0,8 procent.

ASM International was een opvallende winnaar met een winst van 1,4 procent, OCI dikte 1,8 procent aan. Philips Lighting daalde 2,6 procent nadat het bedrijf gisteren cijfers publiceerde.

AScX-componenten hielden zich vrijdag qua koersverschillen rustig met een winst voor KAS Bank van 1,5 procent als belangrijkste opwaartse uitschieter. Verliezen waren er voor iets meer dan tien fondsen, maar alles bleef ruim onder het procent.

Lokaal was het beeld eigenlijk gelijkluidend. Batenburg moest 7,5 procent laten gaan. Overige opvallende afwijkingen gingen gepaard met gering omzetten.

Leren beleggen

Live koersen