Redactie ABM Financial News - Dinsdag 4 oktober 2016, 11:58 uur

De Amsterdamse beurzen noteerden dinsdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX steeg 0,9 procent tot 457,04 punten, terwijl de AMX 0,4 procent won en de AScX 0,4 procent opliep.

Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer beoordeelde de beurs als meer dan prijshoudend "met de toevoeging dat de winsten breed worden gedragen, maar het ook erg lastig te duiden valt waar deze nu precies verband mee houden. Ik ben in elk geval meer dan verrast over de kracht van dinsdag", aldus Van der Schaaf.

De Bank of Japan verlaagde vanochtend vroeg al de inflatieverwachtingen met 10 basispunten naar 0,6 procent voor het jaar op jaarbasis, waarbij de centrale bank zich aan de zijlijn nog maar eens bereid verklaarde het rente-instrument te gebruiken als dat nodig mocht blijken. Het vertrouwen onder Japanse consumenten steeg bovendien in september, zo bleek uit cijfers van de Japanse overheid.

In Australië handhaafde de Reserve Bank of Australia het renteniveau op 1,5 procent.

Olie noteerde dinsdag lager. Een november-future West Texas Intermediate zakte 0,9 procent naar 48,36 dollar, terwijl een december-future Brent eveneens 0,9 procent lager bewoog op 50,44 dollar. Persbureau Bloomberg schreef dat National Iranian Oil een overeenkomst sloot met een aantal lokale bedrijven voor de productie van olie en gas met een omvang van 2,5 miljard dollar. Het contract volgt op het besluit van de OPEC van vorige week om de olieproductie van de lidstaten juist te beperken. Met het contract wordt voor de lange termijn het exportpotentieel van Iran flink opgeschroefd, zo schreef Bloomberg.

De euro/dollar noteerde op 1,1176. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1198 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1212 op de borden.

Later vandaag kijken beleggers nog uit naar de producentenprijzen uit de eurozone en de inkoopmanagersindex voor de regio New York.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdindex ging Royal Dutch Shell aan kop met een winst van 2,2 procent, gevolgd door Gemalto met 2,5 procent en ArcelorMittal met 1,9 procent.

Ahold Delhaize steeg 1,7 procent en profiteerde daarmee van een adviesverhoging door Exane van Neutraal naar Outperform met een opwaarts bijgesteld koersdoel van 22,40 naar 23,50 euro.

Berenberg verlaagde juist het koersdoel voor KPN van 3,80 naar 3,60 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. KPN noteerde dinsdag 0,7 procent hoger.

NN Group boekte een verlies van 0,5 procent. De verzekeraar bereikte met Canada Life International een akkoord over de overdracht van de portefeuille van zijn Ierse herverzekeraar, een transactie die per saldo resulteert in een boekverlies van 25 miljoen euro na belastingen.

In de Midkap sloot Arcadis een akkoord over de overname van het Australische Environmental Strategies. Financiële details ontbraken. Het aandeel dikte 2,5 procent aan en ging daarmee aan kop.

Vastned was met een verlies van 0,8 procent hekkensluiter. Ook WDP gaf 0,9 procent toe.

Bij de kleinere fondsen dikte ICT Group 4,2 procent aan na de presentatie van een opdracht door Danone Nutricia om een productie-systeem te ontwikkelen voor een nieuwe fabriek in het Nederlandse Cuijk.

KBC Securites startte met het volgen van het likeur- en jeneverconcern Lucas Bols met een Houden advies en een koersdoel van 17,50 euro. Het aandeel van de drankfirma noteerde onveranderd.

Basic-Fit was met een verlies van 1,7 procent een opvallende daler, naast Telegraaf Media Groep waar zelfs 2,3 procent van de koers afging.

Lokaal presenteerde TIE Kinetix een orderintake over september van 1,2 miljoen euro, mat name dankzij een aanwas aan nieuwe klanten en de keuze voor nieuwe diensten. NIBC wees wel op de daling op jaarbasis en de relatieve volatiliteit van de orderinstroom, die bovendien niet consequent door TIE wordt gerapporteerd. Het aandeel noteerde 6,9 procent hoger.

Novisource won op de lokale markt 15,6 procent en was daarmee veruit de grootste stijger in Amsterdam. Opvallende dalers waren Pharming en RoodMicrotec, maar hun verliezen bleven beperkt tot iets meer dan een procent.

Leren beleggen

Live koersen