Redactie ABM Financial News - Vrijdag 7 oktober 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs noteert vrijdag rond de klok van elf uur op een klein verlies. De AEX index zakte 0,1 procent naar 454,35 punten, terwijl de AMX vlak noteerde en de AScX een winst van 0,4 procent liet bijschrijven.

"De daling van het Britse pond vannacht duidt er naar mijn idee op dat er iets gaande is of dat er iets aan zit te komen. Het duidt in elk geval op een behoorlijke nervositeit", aldus vermogensbeheerder Marcel Van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer.

Van der Schaaf wees verder op de brede stijging voor financiële waarden, "die met meer te maken heeft dan de afwijzing van het NN-bod door Delta Lloyd alleen", aldus Van der Schaaf.

De kans op een grote uitschieter in het Amerikaanse banenrapport over september achtte de vermogensbeheerder niet waarschijnlijk. "Over augustus viel het cijfer ook tegen en per saldo had dat nauwelijks effect."

Er was vrijdag nogal wat macro-economisch nieuws, met een afgenomen Frans handelstekort, een solide groei van de industriële productie in Duitsland en Nederland en verdere groei van de productie in de Franse en Spaanse industrie. Deze cijfers hadden geen zichtbare uitwerking op de AEX.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate 0,5 procent hoger op 50,68, dollar, terwijl een december-future Brent ook 0,5 procent hoger noteerde op 52,77 dollar.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1127. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1112 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1146 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was er relatief veel te doen rondom financials. NN Group zag het overnamebod op Delta Lloyd van 5,30 per aandeel afgewezen worden. Het aandeel NN zakte 0,2 procent.

Donderdag schreef NRC dat er in de afgelopen maanden in het geheim gesprekken zijn gevoerd tussen Nordea en ABN AMRO over een mogelijke combinatie. De Nederlandse Staat, voorlopig de grootste aandeelhouder van ABN AMRO, zou het voorstel hebben afgewezen. ING achtte vrijdag een overname niet waarschijnlijk. Het aandeel ABN AMRO liep 0,4 procent op.

Wolters Kluwer maakte de overname bekend van Vcorp Services, dat 22 mensen in dienst heeft. Het aandeel Wolters Kluwer verloor 0,6 procent.

Opvallende dalers waren verder Gemalto dat 1,1 procent zakte en DSM dat 1,2 procent prijsgaf. Bij de stijgers viel ArcelorMittal op met een koerswinst van 3,3 procent.

In de Midkap was Delta Lloyd andermaal blikvanger volgend op de afwijzing van het bod van de zijde van NN Group. Het aandeel dikte 1,9 procent aan en profiteerde daarmee van hoop onder beleggers op een hoger bod.

Volgens De Telegraaf prijkte een overheveling van vluchten van Schiphol naar Parijs wel degelijk op de agenda van Air France-KLM, verwijzend naar een column van KLM-topman Pieter Elbers. Het aandeel noteerde vrijdag 1,6 procent lager.

Fugro klom 1,3 procent en BAM Groep won zelfs 1,7 procent, waarmee de bouwer de grootste stijger in de Midkap was. Fondsen die onder druk stonden waren vrijdagochtend in de meerderheid, maar vrijwel elk verlies bleef onder het procent.

Onder de kleinere fondsen kwam Batenburg Techniek donderdag met het plan om Bellt Consultancy uit Zeist per 1 november over te nemen. Volgens NIBC een relatief grote overname die 10 procent aan omzet toevoegt. Batenburg noteerde vrijwel onveranderd.

Berenberg is vrijdag begonnen met het volgen van Wessanen met een koopadvies en een koersdoel van 15,00 euro. Het aandeel dikte daarop 3,7 procent aan.

Sif kreeg een opdracht van GeoSea voor de productie van 42 funderingspalen en andere onderdelen bedoeld voor de bouw van het offshore windpark Rentel. Sif won 1,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen