Redactie ABM Financial News - Maandag 10 oktober 2016, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandag rond de klok van elf uur op een klein verlies. De AEX index zakte 0,2 procent naar 449,36 punten, terwijl de AMX 0,5 procent lager noteerde en de AScX een verliesje van 0,1 procent liet bijschrijven.


Handelaar Hans de Jonge van Bank Degroof Petercam sprak maandag van een afwachtende markt. "We zien de laatste tijd dat bij enige onrust, zoals nog steeds rondom Deutsche Bank merkbaar is, de markt het kruit droog houdt, terwijl bij wat meer zekerheid direct de vraag opspeelt, waar de kansen op de aandelenmarkten liggen", aldus De Jonge.

De Jonge refereert hierbij aan de uitgebleven schikking tussen de Amerikanen en Deutsche Bank over de aan de Duitsers opgelegde boete en het gegeven dat er nog geen nieuw bod van NN Group op Delta Lloyd op tafel is gekomen. "Het is maandag sowieso niet de dag van financials", aldus De Jonge.

Macro-economische was de agenda maandag karig gevuld. De Duitse export was in augustus flink toegenomen, terwijl ook de import was gestegen. Dit bleek uit voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. De industriële productie in Italië was in augustus beduidend gestegen.

Om elf uur staat alleen nog de inflatie van Griekenland over september op het programma. In de VS is het maandag Columbus Day, waarop de beurzen wel open zijn, maar er geen data staat geagendeerd.

Olie noteerde maandag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent lager op 49,49, dollar, terwijl een december-future Brent ook 0,6 procent lager noteerde op 51,65 dollar. Rusland gaf vrijdag aan zich niet te zullen committeren aan een productiedeal met oliekartel OPEC, dat op 30 november verder vergadert over het productieplafond.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,1180. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1172 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1151 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter werd ArcelorMittal in advies verhoogd van een Sterk Verkopen naar Verkopen met een koersdoelverhoging van 4,00 naar 5,10 euro. Het aandeel ArcelorMittal noteerde maandag 2,0 procent hoger.

NN kreeg van KBW een adviesverlaging van Outperform naar Market Perform. Standard & Poor's heeft vrijdag de kredietrating van NN Group op de negatieve CreditWatch gezet. NN verloor maandag 1,5 procent.

Onder de hoofdfondsen was ArcelorMittal veruit de sterkste stijger. Aandelen met koersverlies raakten gaandeweg het handelsverloop in de meerderheid. Aegon zakte 2,1 procent, ING 1,7 procent. ArcelorMittal was maandag de enige opvallende stijger.

Bij de Midkappers was ook Delta Lloyd onderwerp van herziening van de beoordeling, maar hier van het koersdoel. KBW voegde er twee euro aan toe op 6,00 euro. Delta Lloyd noteerde maandag toch 1,1 procent lager.

Air France-KLM vervoerde in september meer passagiers. Het aandeel van de luchtvaartmaatschappij stond maandag met 1,1 procent onder druk.

Arcadis ontving een raamcontract voor milieuwerkzaamheden van het Amerikaanse leger, waarmee een bedrag is gemoeid van ongeveer 30 miljoen dollar over een periode van drie jaar. Arcadis moest 0,3 procent laten gaan.

Bij de Midkap-fondsen zijn er in de loop van de morgen ook meer verliezers. De koersverschillen ten opzichte van de slotnoteringen van vrijdag waren ook wat groter dan bij de AEX-fondsen. OCI daalde 1,3 procent, Intertrust eveneens 1,3 procent en IMCD ook al 1,4 procent. Bij de plussende aandelen kwamen de winsten niet verder dan een winst van iets meer dan een half procent.

Binnen de AScX-index waren geen bedrijven met nieuws. Ordina won 4,7 procent en was daarmee de sterkste stijger binnen de AScX. Basic-Fit voerde de lijst met dalers aan met een verlies van 2,6 procent, gevolgd door BinckBank dat 1,3 procent inleverde.

Bij de lokaal genoteerde aandelen won Brill 3,5 procent, Curetis zelfs 4,0 procent en Tie bij minieme omzetten 6,8 procent. Grootste verliezen waren hier weggelegd voor VNC dat 6,7 procent, eveneens bij een laag handelsvolume, inleverde en RoodMicrotec waar 1,3 procent van de koers af ging.

Leren beleggen

Live koersen